Η Ελλάδα είναι μια χώρα υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος τόσο λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της μορφολογίας της, όσο και λόγω του κλίματος που διαθέτει, του αρχαιολογικού και πολιτιστικού της πλούτου αλλά και του τρόπου ζωής που αποπνέει.

Ο τουρισμός όντας η «βαριά βιομηχανία» της χώρας, μας προσφέρει τεράστια οικονομικά οφέλη αναπτύσσοντας την οικονομία της Ελλάδας και αυξάνοντας το εθνικό εισόδημα. Ταυτόχρονα, η ραγδαία οργάνωση επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, ενώ συγχρόνως αναπτύσσονται και προωθούνται κι άλλες περιοχές που μέχρι πρότινος δεν παρουσίαζαν τουριστικό ενδιαφέρον.

Η νησιωτική και ηπειρωτική χώρα αποτελεί πόλο έλξης εκατομμυρίων τουριστών κάθε χρόνο που έρχονται για να απολαύσουν λίγο από τον ήλιο και το γαλάζιο της Ελλάδας. Το ερώτημα όμως είναι αν μπορεί η χώρα μας να ανταποκριθεί στο πλήθος αυτό των τουριστών που αυξάνεται ταχύτατα.

Οι εκατομμύρια τουρίστες που συρρέουν πλέον ετησίως στην Ελλάδα τείνουν να αποτελέσουν πρόβλημα για την βιωσιμότητα της χώρας. Κι αυτό γιατί, ο ραγδαία αυξημένος αριθμός των επισκεπτών στην Ελλάδα δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμος από τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες καλούνται εντός ολίγων μηνών να εξυπηρετήσουν έναν τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Το ίδιο τονίζει και ο περιβαλλοντολόγος και πρώην ευρωβουλευτής των Πρασίνων κ. Χρυσόγελος σε συνέντευξή του στον Guardian, αναφέροντας πως τα νησιά είναι αδύνατον να φιλοξενήσουν τόσους πολλούς τουρίστες σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, προσθέτοντας πως οι υποδομές δεν είναι πάντα οι κατάλληλες.

Στο σημείο αυτό συμφωνεί σε συνέντευξή του και ο δήμαρχος της Σαντορίνης κ. Ζώρζος, ο οποίος μιλά για τα δύο εκατομμύρια και παραπάνω των επισκεπτών που δέχθηκε πέρυσι το νησί και τις αποφάσεις που κλήθηκε να λάβει.

Τα μεγάλα πλήθη των τουριστών έχουν αρχίσει να προκαλούν ανησυχία τόσο τις τοπικές κοινότητες και τα νησιά, όσο και την Πολιτεία, η οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει το «κύμα» των παραθεριστών. Οι ανησυχίες αυτές οφείλονται στην αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος και τις πάσης φύσεως καταστροφικές επεμβάσεις σε αυτό. Οι φυσικοί πόροι και οι υποδομές στα νησιά και την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα είναι ελλιπείς με συνέπεια αυτό να δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την επίλυση του περιβαλλοντικού ζητήματος κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου για την άμεση λήψη μέτρων.

Ο τουρισμός σαφώς και είναι ο πιο βασικός οικονομικός τομέας της χώρας μας, αποτελώντας την «βαριά της βιομηχανία» και συνεισφέροντας στην ευημερία της, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να προστατευθεί και να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, ποσοτικά και ποιοτικά. Όντας επομένως μείζονος σημασίας είναι απαραίτητος, αν όχι επιτακτικός, ο προσεκτικός σχεδιασμός και η χάραξη υπεύθυνης, σωστής και μακροχρόνιας τουριστικής  πολιτικής εκ μέρους του κράτους, με στόχο πάντα ένα πιο βιώσιμο μοντέλο τουρισμού.