Πηγή: Pinterest | @lola

Βιβλίο. Ένας απο τους καλύτερους και αποτελεσματικότερους τρόπους διαφυγής από την πραγματικότητα, ένα ασφαλές μέρος στο οποίο βρίσκεσαι εσύ και η φαντασία σου. Δεν υπάρχουν κανόνες, όρια. Ένα λευκό χαρτί, το οποίο χρωματίζεις εσύ με την καθοδήγηση του συγγραφέα. Μικρά μαύρα γραμματάκια τα οποία ζωντανεύουν, γίνονται πολύχρωμα χάρη σε εσένα. Τόσο συναρπαστικό! Αυτός για μένα, θα μπορούσε να είναι ο ορισμός της λέξης «βιβλίο». Συμβαίνει όμως το ίδιο και με τα ψηφιακά βιβλία;

ψηφιακά βιβλία
Πηγή: Pinterest | @medium.com

Τα τελευταία χρόνια, όσο η τεχνολογία εξελίσσεται, έχουν μπει στη ζωή μας για τα καλά τα e-books. Βιβλία ψηφιοποιημένα, σελίδες που γυρνούν με το πάτημα ενός κουμπιού. Και εδώ τίθεται το εξής ερώτημα: «Θα αντικαταστήσουν ολοκληρωτικά τα ψηφιακά βιβλία, τα κλασικά»; Ποιος ξέρει; Ίσως και ναι, κάποια μέρα. Η δική μας η γενιά ωστόσο δεν νομίζω πως θα το ζήσει. Για αυτό είμαι βέβαιη. Και χαίρομαι είναι η αλήθεια. Ως λάτρης του κανονικού, κλασικού βιβλίου θα μου ήταν εξαιρετικά δύσκολο να μην έχω απτή επαφή, να μην εμπλουτίζω τη βιβλιοθήκη μου , να μη μυρίζω την -ομολογουμένως- σαγηνευτική μυρωδία του.

Αρχικά ήμουν πολύ επιφυλακτική έως και αρνητική σχετικά με την ψηφιακή ανάγνωση. Όμως, στο διάστημα της καραντίνας τόλμησα να το δοκιμάσω και οφείλω να πω πως δεν είναι και τόσο άσχημο τελικά. Σαφώς, δεν αντικατέστησε επαρκώς σε καμία περίπτωση το κανονικό βιβλίο. Μου φάνηκε λίγο απρόσωπο και ξένο. Ελαφρώς κουραστικό για τα μάτια λόγω της οθόνης, αλλά κατά τα λοιπά, μου άρεσε.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των ψηφιακών βιβλιοθηκών είναι η πρόσβαση που σου παρέχουν ανα πάσα ώρα και στιγμή σε πληθώρα βιβλίων πολλών κατηγοριών. Σου έρχεται η όρεξη για ανάγνωση αλλά δεν έχεις κάποιο βιβλίο στη βιβλιοθήκη που να σου «κλείνει το μάτι»; Ένα e-book είναι ό,τι πρεπει εκείνη τη στιγμή. Ακόμα, για κάποιους με έλλειψη χώρου στη βιβλιοθήκη τους αλλά με καθόλου μειωμένη τη θέληση για διάβασμα, είναι μία πολύ βοηθητική λύση.

ψηφιακά βιβλία
Πηγή: Pinterest | @bordelzone

Πού να βρείτε ποικιλία ψηφιακών βιβλίων:

Εθνική Βιβλιοθήκη

Η Εθνική Βιβλιοθήκη, που πλέον φιλοξενείται στο «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», διαθέτει ηλεκτρονικό αναγνωστήριο. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να εγγραφείς δωρεάν στην υπηρεσία ως πιστοποιημένος χρήστης και να κατεβάσεις ένα πρόγραμμα Adobe.

Openbook.gr – Ανοιχτή βιβλιοθήκη

9.584 ψηφιακά βιβλία και 1001 ακουστικά βιβλία. Μεγάλη ποικιλία και πολλές θεματικές κατηγορίες όπως: λογοτεχνία, θέατρο, πολιτισμός, αρχαία γραμματεία κ.ά.

Free-Ebooks.gr

Αμέτρητες κατηγορίες βιβλίων, περιοδικών και σχολικών βοηθημάτων δωρεάν με ένα μόνο κλικ. Κατάλληλο για εκπαιδευτικούς, μαθητές και φοιτητές.

Εκδοτικοί οίκοι

Ψηφιακά βιβλία παρέχονται πλέον και από τους εκδοτικούς οίκους, ωστόσο δεν είναι δωρεάν. Σίγουρα όμως είναι πιο οικονομικά από τα κανονικά βιβλία. Δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε τις επίσημες ιστοσελίδες τους.

ψηφιακά βιβλια
Πηγή: Pinterest | @shesawstyle.com

Κακά τα ψέματα όμως, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αίσθηση που σου αφήνει ένα κανονικό βιβλίο. Το αγοράζεις και το έχεις για πάντα. Μπορείς πάντα να ανατρέξεις σε αυτό, να βρεις τη σελίδα που τσάκισες για να μην τη χάσεις, να ξαναδιαβάσεις τη φράση που σε συγκίνησε, σε ενθουσίασε, σε άλλαξε. Αυτό είναι κάτι που δεν θα καταφέρει ποτέ να κάνει ένα ψηφιακό ανάγνωσμα. Πάντα θα υπάρχει απόσταση ανάμεσα στο βιβλίο και στον αναγνώστη και ο ρόλος του βιβλίου δεν είναι να δημιουργεί αποστάσεις αλλά να τις γεφυρώνει. Ας δούμε τα ηλεκτρονικά βιβλία, λοιπόν, ως μια λύση έκτακτης ανάγκης ή και εξοικονόμισης χρημάτων. Σημαντικός παράγοντας, ειδικά στην εποχή μας.

Εσείς, πιστεύετε πως πλησιάζει το τέλος των χάρτινων βιβλίων; Μπαίνουμε άραγε σε μία νέα εποχή; Όπως και να έχει, ΔΙΑΒΑΣΤΕ, κάνει καλό.

ψηφιακά βιβλία
Πηγή: Pinterest | @princetonbookreview

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τη σελίδα μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

1 COMMENT

Comments are closed.