Η Marie Kondo είναι η συγγραφέας του bestselling βιβλίου “Spark Joy” το οποίο εξηγεί πως, μέσα απο το ξεκαθάρισμα των αντικειμένων του, ο οποιοσδήποτε μπορεί να ζήσει μια καλύτερη και πιο οργανωμένη ζωή. Το 2019 βγήκε στο Netflix η ριάλιτι σειρά “Tidying up with Marie Kondo”, όπου η Marie βοηθάει οικογένειες και ζευγάρια να ξεκαθαρίσουν το σπίτι τους και συνεπώς την ζωή τους.

(Προσωπικά, όλα τα παραπάνω τα εξέλαβα ως σπόντες από το σύμπαν για να καθαρίσω επιτέλους το δωμάτιο μου.)

Η φιλοσοφία της είναι η εξής: Αν κάτι δεν σου προκαλεί χαρά όταν το αγγίζεις, τότε έχει έρθει ο καιρός να το αποχαιρετήσεις. Η μέθοδος της δεν έχει να κάνει με το τσαπατσούλικο καθάρισμα που κάνουμε όλοι πριν έρθουν καλεσμένοι στο σπίτι μας (όλοι το κάνουμε, it’s okay), αλλά με ένα γερό ξεσκαρτάρισμα των αντικειμένων που δεν μας προκαλούν χαρά. Έτσι στο σπίτι μας θα μείνουν μόνο τα πράγματα που πραγματικά μας αρέσουν και θα πούμε αντίο στην ακαταστασία και την τσαπατσουλιά μια για πάντα.

Το κλειδί είναι να γίνει το ξεκαθάρισμα όσο το δυνατόν το γρηγορότερο και όχι αποσπασματικά. Με αυτό τον τρόπο δεν θα τα παρατήσετε στα μισά (φανταστείτε το σαν να τραβάτε ένα τσιρότο). Ας ξεκινήσουμε λοιπόν το μάζεμα:

  1. Πάρτε την απόφαση

Η μέθοδος αυτή είναι αρκετά δύσκολη, καθώς απαιτεί αρκετό χρόνο και ενέργεια. Πρέπει να είστε έτοιμοι να αναλάβετε την ευθύνη και έτοιμοι να αποχαιρετήσετε αρκετά από τα υπάρχοντα σας. Παρόλα αυτά μετά από αυτό το “ταξίδι” θα κοιτάζετε το σπίτι σας με διαφορετικό τρόπο, και θα σας φύγει το άγχος της συνεχούς καθαριότητας.

2. Φανταστείτε στο μυαλό σας τον ιδανικό τρόπο ζωής που ταιριάζει σε εσάς

Αυτό είναι το ωραίο κομμάτι. Με λίγα λόγια αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα, αφού έχουμε αποφασίσει ότι θέλουμε να καθαρίσουμε το σπίτι μας, είναι να φανταστούμε το σπίτι των ονείρων μας.

Μπορείτε να φτιάξετε “πίνακες” στο Pinterest με ιδέες διακόσμησης, να πάρετε έμπνευση από περιοδικά, από το Instagram και από όπου αλλού θέλετε εσείς. Αυτό θα σας δώσει την ώθηση και το κίνητρο για να ξεκινήσετε την όλη διαδικασία.

(Μην πέσετε στην παγίδα να αρχίσετε να διακοσμείτε το σπίτι αμέσως. Η μέθοδος αυτή είναι χωρισμένη σε βήματα για κάποιο λόγο, και καλύτερα θα ήταν να τα ακολουθήσετε με την σειρά.)

3. Ξεκινάμε πρώτα με το ξεκαθάρισμα

Σύμφωνα με την Marie, αυτοί που καθαρίζουν επιφανειακά χωρίς να πετάνε τίποτα καταλήγουν ξανά μέσα σε μια ακαταστασία. Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνουμε σε αυτό το βήμα είναι να πετάξουμε πράγματα. Ξεχνάμε την διακόσμηση και τους χώρους στους οποίους θα αποθηκεύσουμε τα πράγματα μας και απλά ξεφορτωνόμαστε πράγματα που δεν μας κάνουν χαρούμενους.

Φυσικά δεν είναι καθόλου εύκολο. Αμέτρητες είναι οι φορές που μέσα στο ξεκαθάρισμα βρίσκουμε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο και απλά καθόμαστε να το κοιτάμε, είτε αυτό είναι φωτογραφίες, είτε το απολυτήριο της δευτέρας δημοτικού.

Για αυτό τον λόγο λοιπόν..

4. Καθαρίζουμε ανά κατηγορία αντικειμένων και ΌΧΙ ανά δωμάτιο

Το καθάρισμα ανά δωμάτιο ουσιαστικά δεν βοηθάει σε κάτι, αφού το μόνο που καταλήγουμε να κάνουμε είναι να μετακινούμε τα πράγματα από το ένα μέρος στο άλλο χωρίς όμως να πετάμε τίποτα.

Αυτό που προτείνει η Marie Kondo είναι το ξεσκαρτάρισμα ανά κατηγορία. Πώς το κάνουμε αυτό; Μαζεύουμε όλα τα αντικείμενα που ανήκουν στην ίδια κατηγορία σε ένα άδειο χώρο και τα πετάμε στο πάτωμα, για παράδειγμα όλα τα ρούχα, και τα ξεχωρίζουμε σε αυτά που θα κρατήσουμε και σε αυτά που θα πετάξουμε.

Με αυτό τον τρόπο θα έρθετε αντιμέτωποι με τον όγκο των υπαρχόντων σας, και θα καταλάβετε ότι έχει έρθει η στιγμή για μια αλλαγή.

5. Καθαρίστε ακολουθώντας την σωστή σειρά

Η σειρά αυτή έχει ως εξής: ρούχα, βιβλία, χαρτούρα (κατάλογοι για παραγγελίες, λογαριασμοί. Αν είστε μαθητές/ φοιτητές, παλιές φωτοτυπίες και εργασίες κτλ), random objects (αξεσουάρ, ηλεκτρονικά, καλώδια, κουζινικά, στυλό και μολύβια, τετράδια κτλ), και αντικείμενα με συναισθηματική αξία (φωτογραφίες, συλλογές αντικειμένων κτλ).

Η σειρά είναι πολύ σημαντική. Ξεκινάμε με ρούχα, την πιο ογκώδη κατηγορία, και τελειώνουμε με τα συναισθηματικά αντικείμενα που πολλές φορές μας στέκονται εμπόδιο στο συγύρισμα.

6. Ρωτήστε τον εαυτό σας αν τα αντικείμενα που κρατάτε στα χέρια σας σας προκαλούν χαρά

Ο τρόπος με τον οποίο ξεχωρίζετε το τι θέλετε να κρατήσετε από τα πράγματα που θα αποχωριστείτε είναι το συναίσθημα που νιώθετε όταν τα κρατάτε.

Παρόλα αυτά, είναι αρκετά δύσκολο να καταλάβετε τι σας προκαλεί χαρά και τι όχι, ειδικά στην αρχή. Την ικανότητα αυτή όμως, θα την αποκτήσετε με την συνήθεια και την επανάληψη. Γιαυτό ακριβώς τον λόγο το ξεσκαρτάρισμα των συναισθηματικών αντικειμένων βρίσκεται στο τέλος της όλης διαδικασίας, ενώ το ξεσκαρτάρισμα των ρούχων στην αρχή.

Πως εξηγεί η Marie αυτή την διαδικασία:

“When deciding, it’s important to touch it [the item], and by that, I mean holding it firmly in both hands as if communing with it. Pay close attention to how your body responds when you do this. When something sparks joy, you should feel a little thrill, as if the cells in your body are slowly rising. When you hold something that doesn’t bring you joy, however, you will notice that your body feels heavier.”

Με αυτές τις συμβουλές λοιπόν είστε πλέον έτοιμοι να πείτε αντίο στο χάος μια για πάντα και να ζήσετε μια ζωή πιο καθαρή και χαρούμενη!

(Υποσημείωση: Καλό θα ήταν τα αντικείμενα που επιθυμείτε να αποχωριστείτε να τα δωρίσετε σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, ή σε οργανισμούς που τα διανέμουν σε άτομα με ανάγκη. Τα αντικείμενα αυτά μπορούν να αλλάξουν την ζωή κάποιου με τον ίδιο τρόπο που άλλαξαν την δική σας!)


  • Το βιβλίο της Marie για έξτρα έμπνευση: https://www.penguin.co.uk/books/1110022/spark-joy/9781473529144.html
  • Το άρθρο από το οποίο εμπνεύστηκα: https://www.penguin.co.uk/articles/2019/jan/six-basic-rules-of-tidying-marie-kondo.html
  • Το τρέιλερ της σειράς της Marie: https://www.youtube.com/watch?v=WvyeapVBLWY
  • Οι φωτογραφίες στο άρθρο προέρχονται από αυτή την ιστοσελίδα: https://unsplash.com/