κατά συρροήν
πηγή: www.dnaindia.com

Ηχογράφηση από τη Σοφία Σακαρίκου:

Ένας κατά συρροήν δολοφόνος επιδιώκει, σκοτώνοντας, να καλύψει κενά δικών του ψυχολογικών αναγκών. Η πλειοψηφία των δραστών είναι άντρες, με σπάνιες αναφορές στο γυναικείο φύλο είτε ως δολοφόνους, είτε ως ηθικές αυτουργούς. Serial killers ονομάζονται οι εγκληματίες που έχουν διαπράξει πάνω από τρείς δολοφονίες. Πρόκειται για ανθρωποκτονίες από πρόθεση, σε διαφορετικά μέρη και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Η περίοδος αυτή σχετίζεται με τη συναισθηματική αποφόρτιση του δολοφόνου. Με άλλα λόγια, όταν μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα απραξίας μεταξύ των δολοφονιών, είτε πρόκειται για ώρες ή και χρόνια.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν καταγεγραμμένες δολοφονίες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν χωρίς να μεσολαβήσει κάποιο τέτοιο χρονικό διάστημα. Αυτή η διαφορά ξεχωρίζει τον κατά συρροήν δολοφόνο από τον ανθρωποκτόνο πολλαπλών δολοφονιών, ο οποίος μπορεί να σκοτώσει πολλά άτομα στο ίδιο μέρος, την ίδια χρονική στιγμή. Είναι άτομα τα οποία από μικρή ηλικία είχαν ως φαντασίωση το θάνατο και τη βία. Παρουσιάζουν χαρακτηριστικά όπως είναι ο βασανισμός και η θανάτωση μικρών ζώων, η εμμονή με τη φωτιά και οι χρόνιες ονειρώξεις.

Αυτήν την τριάδα συμπτωμάτων εντόπισε ο Αμερικανός ερευνητής Τζον Μάρσαλ Μακντόναλντ, γνωστή και ως «η τριάδα Μακντόναλντ». Οι περισσότεροι θήτες υπήρξαν θύματα σωματικής ή ψυχολογικής κακοποίησης στην παιδική τους ηλικία. Η σχέση με τη μητέρα τους παραμένει προβληματική. Άλλωστε, η θεωρία αναφέρει ότι το μίσος των κατά συρροήν δολοφόνων ξεκινάει από το μίσος τους για την μητέρα τους. Αυτό ονομάζεται εκτοπισμένη επιθετικότητα.

κατά συρροήν
πηγή: worldscholarshipforum.com

Οι μελέτες των ειδικών

Σύμφωνα με μελέτες, οι εγκέφαλοι των κατά συρροήν δολοφόνων είναι διαφορετικοί από αυτούς άλλων που έχουν διαπράξει ένα έγκλημα. Η διαφορά είναι στην ενσυναίσθηση και την ηθική. Είναι ιδιαίτερα εμφανείς σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την συναισθηματική επεξεργασία, τον έλεγχο συμπεριφοράς και την κοινωνική αποδοχή. Ο κατ’ εξακολούθηση ανθρωποκτόνος, σύμφωνα με την εγκληματολογία, είναι ο εγκληματίας δολοφονιών από πρόθεση. Ο γνωστός «Τζακ ο αντεροβγάλτης» μπορεί να θεωρηθεί ως ο πρώτος σύγχρονος κατά συρροήν δολοφόνος.

Τα κίνητρα του κατά συρρόην δολοφόνου είναι μόνο να σκοτώνει. Δεν υφίσταται κάποια προσωπική σχέση μεταξύ των θυμάτων και του αυτουργού. Σύμφωνα με ειδικούς, ο κατά συρροήν δολοφόνος θα διαπράττει εγκλήματα μέχρι να συλληφθεί. Η επιλογή των θυμάτων γίνεται με κριτήριο αν τα άτομα αυτά είναι ευάλωτα ή κοινωνικά απορριπτόμενα. Ο τρόπος δολοφονίας συνήθως είναι ο πνιγμός, το μαχαίρωμα και το χτύπημα. Επειδή το κύριο αίτιο είναι η επιβολή κυριαρχίας στο θύμα, με αυτούς τους τρόπους ο δολοφόνος ικανοποιείται περισσότερο.

Αυτοί οι προμελετημένοι φόνοι δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο κίνητρο, παρά μόνο την προσωπική ευχαρίστηση του δολοφόνου. Όσο πιο αδύναμα είναι τα θύματα, τόσες περισσότερες είναι και οι πιθανότητες επιτυχίας. Έτσι μειώνουν τις περιπτώσεις αποτυχίας, αντίστασης και επιβίωσης του θύματος. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν περιπτώσεις δολοφόνων οι οποίοι ενθουσιάζονται περισσότερο όταν το θύμα αντιστέκεται, προσφέροντάς τους περισσότερη ευχαρίστηση. Πάντα όμως τα θύματα έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους.

κατά συρροήν
πηγή: www.liberty.edu

Οι διαφορές και τα χαρακτηριστικά

Οι ειδικοί και οι εγκληματολόγοι διαχωρίζουν τους κατά συρροήν δολοφόνους σε ψυχωσικούς και ψυχοπαθείς. Οι ψυχωσικοί είναι άτομα τα οποία παρουσιάζουν δυσλειτουργία στη σκέψη. Συχνά αναφέρεται ότι υπάρχει απώλεια επαφής του ασθενούς με την πραγματικότητα. Βασίζουν τις πράξεις τους σε σημάδια ή εντολές κάποιας δύναμης που δεν μπορούν να ελέγξουν, είτε δαιμόνων, είτε Θεού, που τους αναγκάζει να σκοτώσουν. Μπορεί να υπάρξουν τύψεις για τις πράξεις τους όταν επανέρχονται στην πραγματικότητα αλλά υποστηρίζουν πως δεν ήταν σε θέση να σταματήσουν.

Σε αντίθεση, οι ψυχοπαθείς δολοφόνοι έχουν γνώση των εγκλημάτων που διαπράττουν. Δεν υπάρχει κανένας ηθικός κανόνας που θα μπορούσε να τους εμποδίσει. Δεν θεωρούν λάθος τις πράξεις τους και είναι ικανοποιημένοι από τον εαυτό τους μετά την τέλεση της δολοφονίας. Για αυτόν το λόγο, πολλοί serial killers κρατούν αντικείμενα των θυμάτων τους ως αναμνηστικά. Σαν άνθρωποι είναι ψυχροί, απομονωμένοι, χωρίς κάποια ιδιαίτερα συναισθήματα. Δεν αφήνουν στο περιβάλλον τους κανένα δικαίωμα υποψίας. Ο τρόπος των δολοφονιών είναι συνήθως ο ίδιος.

Στην μελέτη ενός εγκλήματος, για τον τρόπο που διαπράχθηκε αυτό, πρέπει ο ερευνητής να μπει στη σκέψη και στο μυαλό του δολοφόνου. Ο αυτουργός μετά την πράξη του αποχωρεί από τον τόπο του εγκλήματος, αλλά μέρος της προσωπικότητας και του κινήτρου του μένουν εκεί. Για παράδειγμα, όταν το θύμα έχει δολοφονηθεί από χτύπημα στην πλάτη, το κίνητρο συνήθως είναι η εκδίκηση. Άρα, ο θύτης και το θύμα δεν είναι άγνωστoi μεταξύ τους. Αν το θύμα σκεπαστεί με κουβέρτα, αποτελεί ένδειξη ενοχής.

Οι κατά συρροήν δολοφόνοι, είναι πολύ πιθανό να επιτεθούν και να σκοτώσουν άτομα που δεν γνωρίζουν και όχι άτομα από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Βέβαια, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που κάποιος έχει καταφέρει να σκοτώσει πολλά ή όλα τα μέλη της οικογένειάς του. Η έλλειψη της διαπροσωπικής επαφής, δεν αφήνει περιθώρια συναισθηματικού δεσμού με το θύμα και έτσι, όντας ξένος, είναι πιο δύσκολο να κινήσει υποψίες.

Οι 4 τύποι των σειριακών δολοφόνων

  • Ο οραματικός (visionary)

Είναι αυτός που δολοφονεί υπακούοντας σε οράματα ή φωνές εντολών που του προστάζουν την αφαίρεση της ζωής κάποιου. Συνήθως έχουν θρησκευτικές σχέσεις αφού ο προσανατολισμός του καθορίζεται από μία ανώτερη δύναμη. Είναι τα άτομα με ψυχωσική διαταραχή. Η πιο γνωστή περίπτωση είναι ο 23χρονος, τότε, David Berkowitz, γνωστός και ως «γιος του Σαμ» ή «ο δολοφόνος με το 44άρι».

κατά συρροήν
πηγή: www.biography.com

Υπήρξε υπεύθυνος για τη δολοφονία 8 ανθρώπων και τον τραυματισμό 6 σε διάστημα ενός χρόνου στην Νέα Υόρκη. Φανατικός Χριστιανός, πυρομανής και μανιοκαταθλιπτικός. Μετά τη δολοφονία του σκύλου του γείτονά του, αρχίζει να ακούει φωνές από το πνεύμα του σκύλου που τον στοίχειωνε, οι οποίες τον διέταζαν να σκοτώσει. Η πρώτη απόπειρα έγινε με μαχαίρι εναντίον μίας νεαρής κοπέλας. Ακολούθησαν νεαρά ζευγάρια σε απομονωμένες περιοχές της πόλης. Στη σύλληψή του οδήγησαν οι επιστολές που άρχισε να στέλνει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σκορπώντας τρόμο στους κατοίκους της πόλης.

πηγή: time.com
  • Ο ιεραπόστολος (missionary)

Αυτός ο τύπος δολοφόνου θεωρεί ότι είναι προορισμένος για να φέρει εις πέρας μία συγκεκριμένη αποστολή, όπως το να σκοτώσει ιερόδουλες ή ομοφυλόφιλους και όποια γενικά κατηγορία ανθρώπων θεωρεί ανεπιθύμητη. Αυτή του η «αποστολή» δεν είναι αποτέλεσμα κάποιων ψυχωσικών διαταραχών, αλλά αποτέλεσμα ανατροφής και περιβάλλοντος. Επηρεασμένος από αυτήν την κρίση του, πιστεύει ότι κάνει καλό στο ευρύ κοινό και στον κόσμο, αφού απαλλάσσει την κοινωνία και την ανθρωπότητα από άτομα που εκείνος δεν θεωρεί σωστά.

Ο πιο γνωστός δολοφόνος τέτοιου τύπου είναι ο Καναδός, Ρόμπερτ Πίκτον. Συνελήφθη το 2002 και καταδικάστηκε το 2007 για εγκλήματα ενάντια σε 6 γυναίκες. Αποτέλεσε αντικείμενο μακράς έρευνας και κατηγορήθηκε για τη δολοφονία περισσότερων από 20 ακόμα γυναικών. Επειδή η υπόθεση ακόμα είναι υπό έρευνα, δεν έχει γίνει γνωστός ο ακριβής τρόπος με τον οποίο σκότωνε τα θύματά του. Ο συνηθέστερος ισχυρισμός, σύμφωνα με μαρτυρία, είναι πως όλες οι γυναίκες ήταν ιερόδουλες, τις οποίες, αφού βίαζε, σκότωνε με διάφορους τρόπους στο αγρόκτημά του.

κατά συρροήν
πηγή: www.thesun.ie
  • Ο ηδονιστής (hedonistic)

Είναι ο τύπος του δολοφόνου ο οποίος ηδονίζεται κατά την τέλεση των ανθρωποκτονιών, χωρίς να υπάρχει κανένα άλλο κίνητρο για την πράξη του. Χαρακτηριστικός ηδονιστής δολοφόνος ήταν ο «χασάπης του Ροστόφ» ή «κόκκινος αντεροβγάλτης», Αντρέι Τσικατίλο. Σε διάρκεια 12 χρόνων δολοφόνησε 53 ανθρώπους, στην περιοχή του Ροστόφ της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του Ουζμπεκιστάν. Τα θύματά του ήταν γυναίκες και παιδιά, κόβοντάς τους τα γεννητικά όργανα και άλλα μέρη του σώματος, τα οποία έτρωγε. Συνελήφθη το 1990 και καταδικάστηκε σε θάνατο μετά από 2 χρόνια. Εκτελέστηκε με σφαίρα στο κεφάλι το 1994.

κατά συρροήν
πηγή: trueterriblestories.blogspot.com

Η κατηγορία των ηδονιστών δολοφόνων χωρίζεται σε 3 υποκατηγορίες. Ο «εκ λαγνείας» (lust serial killer), ο τύπος που έλκεται από την «ηδονή της αγωνίας» (thrill serial killer), και o comfort serial killer, που σκοτώνει για να αποκτήσει υλικά οφέλη.

  • Ο επικυρίαρχος (power-control)

Σκοτώνει αντλώντας ευχαρίστηση από την εξουσία και την κυριαρχία προς τα θύματά του, για τη ζωή και το θάνατο. Ο συγκεκριμένος τύπος πολυανθρωποκτόνου, ικανοποιείται από τα διάφορα στάδια του σχεδίου του για τη δολοφονία ενός ατόμου. Από το πώς θα αλιεύσει το θύμα του μέχρι και τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν ακόμα και μετά τη θανάτωσή του. Το μεγαλύτερο και πιο γνωστό παράδειγμα ενός τέτοιου κατά συρροήν δολοφόνου είναι αυτό του Τεντ Μπάντι.

πηγή: www.oxygen.com

Είναι ο δολοφόνος που κατηγορήθηκε για ένα μεγάλο αριθμό θυμάτων, 30 γυναικών ακόμα και μικρών κοριτσιών τη δεκαετία του 1970. Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων παραμένει άγνωστος. Οι τελευταίες εκτιμήσεις έκαναν αναφορές για απολογισμό πάνω από 100 γυναίκες. 4 χρόνια απαγωγέας, διαρρήκτης, βιαστής και νεκρόφιλος. Αφού φυλακίστηκε, δραπέτευσε το 1978, διαπράττοντας και άλλους φόνους. Όταν συνελήφθη ξανά, καταδικάστηκε τρις εις θάνατο. Εκτελέστηκε στην ηλεκτρική καρέκλα το 1989.

Γνωστοί serial killers

Λουίς Γκαραβίτο

Κολομβιανής καταγωγής, 7 χρόνια απαγωγέας, βιαστής, βασανιστής και δολοφόνος περίπου 140 παιδιών. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων του δεν έχει γίνει γνωστός. Συνήθιζε να αποκεφαλίζει τα θύματά του. Είχε σχεδιάσει ένα χάρτη με όλα τα θύματα που είχε θάψει. Μετά τη σχετική έρευνα βρέθηκαν πάνω από 300 ανθρώπινοι σκελετοί, οπότε παραδέχτηκε ότι είχε διαπράξει περισσότερους φόνους. Συνελήφθη το 1999 και κρατείται ακόμα.

πηγή: www.rcnradio.com
Πέδρο Αλόνσο Λόπεζ

Επίσης κολομβιανός, βίασε και σκότωσε πάνω από 300 κορίτσια στην Κολομβία, στο Περού και το Εκουαδόρ σε διάρκεια 33 χρόνων, από το 1969 έως το 2002. Συνελήφθη και αποφυλακίστηκε. Συνελήφθη εκ νέου ως παράνομος μετανάστης και τον έστειλαν πίσω στη χώρα του. Εκεί καταδικάστηκε για την δολοφονία ενός 20χρονου ατόμου. Πέρασε ένα χρόνο σε ψυχιατρική κλινική και απελευθερώθηκε ξανά. Σήμερα είναι 72 ετών και κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται. Εκκρεμεί ακόμα εις βάρος του ένταλμα σύλληψης από την Interpol.

κατά συρροήν
πηγή: www.thoughtco.com
Τζέφρι Ντάμερ

Ο πιο διάσημος serial killer της Αμερικής. Παρόλο που οι συνθήκες της οικογένειάς του και τα παιδικά του χρόνια ήταν ιδανικά, δεν στάθηκαν ικανά ώστε να μην δημιουργηθεί ο αποκαλούμενος «κανίβαλος του Μιλγουόκι». Στο διάστημα από το 1978 έως το 1991, κατάφερε να αφαιρέσει την ζωή 17 ανθρώπων. Όλοι άντρες νεαρής ηλικίας λόγω της ομοφυλοφιλικής του προτίμησης. Ο Τζέφρι Ντάμερ έβρισκε τα υποψήφια θύματά του, τα οδηγούσε στο σπίτι του, τα νάρκωνε, τα σκότωνε και τα βίαζε.

Το τελευταίο παρ’ ολίγον θύμα του ήταν αυτό που τον πρόδωσε στην αστυνομία, αφού υποψιάστηκε τις προθέσεις του δολοφόνου. Κατάφερε και έφυγε από το σπίτι του για να οδηγήσει αργότερα εκεί τους αστυνομικούς. Στο σημείο βρέθηκαν 83 φωτογραφίες πτωμάτων σε αποσύνθεση. Επιπλέον, ένα βαρέλι με οξύ και τα διαμελισμένα σώματα 3 ανδρών. Επίσης, ανακαλύφθηκαν στην κατάψυξη τα άκρα από θύματα, 4 κεφάλια στο ψυγείο όπως επίσης κουτιά με χέρια και γεννητικά όργανα. Τα κομμάτια των ανθρώπων που έλειπαν είτε είχαν διαλυθεί στο οξύ, είτε είχαν φαγωθεί από τον ίδιο. Θα πεθαίνει μετανιωμένος για τις πράξεις του το 1994, από συγκρατούμενό του. Οι τελευταίες του λέξεις ήταν: «Για ό,τι έκανα, μου αξίζει να πεθάνω».

κατά συρροήν
πηγή: www.oxygen.com
Charles Sobhraj «Το ερπετό»

Γάλλος και Ινδός στην καταγωγή. Το προσωνύμιο του αποδόθηκε λόγω της ικανότητας του φιδιού να ξεφεύγει, όπως ο ίδιος από τις αστυνομικές αρχές. Πιστεύεται ότι σκότωσε τουλάχιστον 20 ανθρώπους στην νότια, νοτιοανατολική Ασία και στην Ταϊλάνδη. Τα θύματά του ήταν τουρίστες που τους ξεναγούσε στα αξιοθέατα της περιοχής. Αφού τους δηλητηρίαζε, τους σκότωνε.

Η δράση αποκαλύφθηκε όταν προσπάθησε να δηλητηριάσει μαζικά 60 Γάλλους αλλά δεν τα κατάφερε. Όλα τα κίνητρα για τις δολοφονίες που διέπραξε είχαν κυρίως οικονομικό όφελος. Πίστευε ότι η ιστορία του θα γίνει παγκοσμίως γνωστή, και τα έσοδα από το βιβλίο και την ταινία με βάση τη ζωή και το έργο του, θα του επέφεραν μεγάλες οικονομικές απολαβές. Απέδρασε 3 φορές από τη φυλακή, η μία μάλιστα ήταν από τις φυλακές Κορυδαλλού της Αθήνας. Έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τις πράξεις του, φυλακισμένος στο Νεπάλ. Σήμερα είναι 77 χρονών και η κατάσταση της υγείας του είναι κακή.

πηγή: www.thedailyowl.gr
Adolfo de Jesus Constanzo

Ο κουβανο-αμερικανός serial killer ήταν έμπορος ναρκωτικών, ηγέτης λατρευτικής ομάδας και ηγέτης της διαβόητης συμμορίας Los Nacrosatanicos. Τα μέλη της του είχαν δώσει το όνομα «Ο Νονός». Οι πολλές τελετουργικές δολοφονίες είχαν ως αποτέλεσμα 14 θύματα. Βασιζόμενος στην αρχαία αφρικανική θρησκεία, η οποία ήταν διαδεδομένη στο Μεξικό, παρουσίαζε τον εαυτό του ως τον ίδιο το διάβολο. Με τελετές μαύρης μαγείας, υπόσχονταν στους διακινητές ναρκωτικών ανώτερες δυνάμεις. Το κτίριο των αποτρόπαιων πράξεων εντόπισε η αστυνομία, και στο βωμό του θυσιαστηρίου βρήκαν όλα τα πτώματα.

κατά συρροήν
πηγή: www.radioformula.com
Arthur John Shawcross

Ο ελληνικής καταγωγής δολοφόνος κατ’ εξακολούθηση ήταν επίσης παιδεραστής και κανίβαλος. Τα θύματά του ήταν 12 στο σύνολο με 2 από αυτά παιδιά ηλικίας 8 και 10 ετών. Τα υπόλοιπα ήταν γυναίκες, ιερόδουλες, με τη δικαιολογία ότι ο Θεός τον πρόσταζε να το κάνει. Έμεινε γνωστός με το όνομα «ο δολοφόνος του ποταμού Genesse» γιατί όλα του τα θύματα εντοπίστηκαν στο ίδιο σημείο. Η σύλληψή του έγινε από λάθος του. Όταν αστυνομικοί βρέθηκαν στο σημείο για να εντοπίσουν ένα από τα θύματά του, τον είδαν να αυτοϊκανοποιείται σεξουαλικά πάνω από τη γέφυρα. Αφού συνελήφθη, παραδέχτηκε όλα του τα εγκλήματα. Καταδικάστηκε σε 250 χρόνια φυλάκισης και πέθανε από ανακοπή το 2008 σε ηλικία 63 ετών.

κατά συρροήν
πηγή: www.nbcnews.com

Ο serial killer που δεν πιάστηκε ποτέ

Zodiac

O serial killer με το ψευδώνυμο «Zodiac», έδρασε στην περιοχή της βόρειας Καλιφόρνια την δεκαετία μεταξύ 1960 και 1970. Ο άγνωστος μέχρι σήμερα δολοφόνος, έδωσε αυτό το προσωνύμιο στον εαυτό του, από μια σειρά χλευαστικών επιστολών και καρτών που στάλθηκαν σε εφημερίδα του Σαν Φρανσίσκο. Αυτά τα γράμματα περιλάμβαναν 4 κρυπτογραφήσεις.

πηγή: www.quora.com

Ξεκινούσε όλες του τις επιστολές με τη φράση «This is Zodiac speaking». Έθετε γρίφους προς αποκρυπτογράφηση, έδινε στοιχεία και προετοίμαζε τις αρχές για τα επόμενα εγκλήματά του. Έδειχνε καθαρά την υποτίμησή του για την αστυνομία και τις ικανότητές της και αποδείκνυε τη δική του πνευματική ανωτερότητα. Το κίνητρο του δράστη δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό. Ο ίδιος παρέχει πληροφορίες και στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποκάλυψη της ταυτότητάς του, ωστόσο, αυτό δε συνέβη ποτέ.

Το 1969 κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν ένα γράμμα του Zodiac, το οποίο ανέφερε τους λόγους που τον ώθησαν σε φόνο.

κατά συρροήν
πηγή: daily.social
Μου αρέσει να σκοτώνω ανθρώπους γιατί έχει πολλή πλάκα. Πιο πλάκα από το να σκοτώνεις άγρια ζώα στο δάσος γιατί ο άνθρωπος είναι το πιο επικίνδυνο ζώο από όλα για να το σκοτώσεις. Κάτι μου προκαλεί την πιο διεγερτική εμπειρία. Είναι καλύτερο κι από το να πηγαίνω με γυναίκα. Το καλύτερο είναι ότι όταν πεθάνω θα ξαναγεννηθώ στον παράδεισο και αυτοί που σκότωσα θα γίνουν δούλοι μου. Δεν θα σας δώσω το όνομά μου γιατί θα προσπαθήσετε να καθυστερήσετε τη συλλογή μου από δούλους.

Ο ίδιος έχει ισχυριστεί ότι έχει σκοτώσει 37 ανθρώπους. Ενώ η υπόθεση έκλεισε το 2004, λόγω του ότι οι αρχές τη χαρακτήρισαν ως ανενεργή, άνοιξε ξανά το 2007. Η υπόθεση παραμένει ανοιχτή μέχρι και σήμερα και το υπουργείο Δικαιοσύνης της Καλιφόρνια διατηρεί ανοιχτό φάκελο της υπόθεσης από το 1969.

πηγή: flowvella.com

Πηγές:


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press