Three Billboards
Πηγή: awardsdaily.com

Όσοι έχουν παρακολουθήσει πολλές ταινίες καταλαβαίνουν πόσο ανιαρό μπορεί να είναι ένα φιλμ όταν είναι προβλέψιμο. Όταν, δηλαδή, από τα δέκα πρώτα λεπτά της ταινίας μπορείς να υποθέσεις ακριβώς τι θα συμβεί. Όταν η πλοκή είναι αναμενόμενη και οι χαρακτήρες το ίδιο. Οι μυημένοι στην έβδομη τέχνη γνωρίζουν, επίσης, πόσο συναρπαστικό είναι όταν συμβαίνει το αντίθετο. Το να νομίζεις, δηλαδή, ότι ξέρεις ακριβώς τι θα γίνει και ποιος είναι ο ρόλος του κάθε χαρακτήρα της ταινίας, αλλά τελικά να έρχεται η ανατροπή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας περίπτωσης είναι το Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.

Η πλοκή

Η Mildred, μια γυναίκα από το Μιζούρι, αποφασίζει να νοικιάσει και να χρησιμοποιήσει 3 πινακίδες στη μέση του πουθενά προκειμένου να τραβήξει την προσοχή του κόσμου στον ανεξιχνίαστο φόνο και βιασμό της κόρης της. Το μήνυμα που αναγράφει η ίδια πάνω στις πινακίδες αποτελεί μια απευθείας επίθεση στον σερίφη της πόλης, ο οποίος δεν κατάφερε ποτέ να βρει τους υπαίτιους του απεχθούς εγκλήματος. Οι αντιδράσεις της μικρής κοινωνίας του Μιζούρι απέναντι σε αυτήν την πράξη διαμαρτυρίας ποικίλουν. Ορισμένες από αυτές καταλήγουν μέχρι και σε βίαιες συμπεριφορές. Τελικά, η κορύφωση των άγριων αυτών πράξεων έρχεται πολύ γρήγορα.

Three Billboards
Πηγή: filmplanetreviews.wordpress.com

Με λίγα λόγια, η πλοκή ξεκινά με μια γυναίκα η οποία έχει βαρεθεί τις κοινωνικές συμβάσεις και αποφασίζει να πάρει τη κατάσταση στα χέρια της προκειμένου να εκδικηθεί. Η ταινία φλερτάρει με ένα κάπως φεμινιστικό θέμα. Γενικά, θα μπορούσε κανείς να την χαρακτηρίσει τραγωδία. Ωστόσο, σε πολλά σημεία προσεγγίζει τα όρια της κωμωδίας, λόγω κάποιων χιουμοριστικών σκηνών της. Το Three Billboards Outside Ebbing, Missouri εξετάζει την περίπτωση μιας γυναίκας που αποφασίζει να σπάσει τα στερεότυπα και να διεκδικήσει αυτό που της αξίζει. Είτε αυτό είναι δικαίωση, είτε οτιδήποτε άλλο. Πως, λοιπόν, αντιδρά η κοινωνία απέναντι σε μια τέτοια πράξη και γιατί προσπαθεί να πνίξει τη φωνή αυτού του ατόμου;

Οι χαρακτήρες

Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των χαρακτήρων δεν είναι οι αναμενόμενες. Χαρακτήρες που ξεκινούν ως εχθροί στο τέλος καταλήγουν σύμμαχοι. Γενικότερα, ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται ο κάθε ρόλος ξεχωριστά, είναι κάθε άλλο παρά προβλέψιμος. Κάποιοι πεθαίνουν και άλλοι καταλήγουν να κάνουν πράξεις οι οποίες είναι τελείως out of character.

Πηγή: newyorker.com

Όλα αυτά εξάπτουν το ενδιαφέρον του θεατή, αφού το Three Billboards Outside Ebbing, Missouri είναι μια ταινία που σε κρατά σε αγωνία μέχρι το τέλος. Οι χαρακτήρες είναι καλοδουλεμένοι και η εξέλιξη του καθενός είναι ξεχωριστή και ιδιαίτερη.

Dixon

Όλοι οι χαρακτήρες είναι κατά κάποιο τρόπο damaged. Η πρωταγωνίστρια, για παράδειγμα, είναι απόλυτα δυναμική και δεν διστάζει να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο, ακόμη και όταν οι πράξεις της την φέρνουν αντιμέτωπη με την ίδια της την οικογένεια.

Ο χαρακτήρας, όμως, με την πιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη στην ταινία είναι αυτός του αστυνόμου Dixon, τον οποίο ενσαρκώνει ο Sam Rockwell. Ο Dixon αρχικά παρουσιάζεται ως ένα απόλυτα αντιπαθητικό άτομο. Είναι ρατσιστής και βίαιος. Ωστόσο, όσο προχωράει η πλοκή τον βλέπουμε να «μαλακώνει», ενώ η συμπεριφορά του εξελίσσεται αλματωδώς.

Three Billboards
Πηγή: vox.com

Παρ’ όλο που η Mildred φαίνεται να είναι η πρωταγωνίστρια, θα μπορούσαμε να δούμε την ταινία αυτή από την οπτική του αστυνόμου Dixon. Ένα άτομο που ξεκινά κολλημένο σε προκαταλήψεις και στερεότυπα και καταλήγει να εξιλεωθεί μέσω των πράξεων του. Αυτή η εξιλέωση έρχεται με την κατανόηση του πόνου μιας μητέρας, η οποία έχασε το παιδί της. Μέσω, δηλαδή, της κατανόησης του αγώνα αυτής της γυναίκας ενάντια σε μια κοινωνία που απαιτεί από την ίδια να σωπάσει.

Ο Dixon θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο βασικός χαρακτήρας της ταινίας. Μαζί με τη Mildred δημιουργούν ένα δίδυμο με ενδιαφέρουσα δυναμική. Ο θεατής, μέχρι και το τέλος της ταινίας, δεν γνωρίζει πως θα καταλήξουν αυτά τα δύο άτομα. Με ποιόν τρόπο, δηλαδή, πρόκειται να τους επηρεάσουν τα γεγονότα που συμβαίνουν όσο εξελίσσεται η πλοκή και πως, εν τέλη, θα διαμορφωθεί αυτή η σχέση που ξεκίνησε τόσο αρνητικά.

Συμπέρασμα

Το Three Billboards Outside Ebbing, Missouri δεν διαφημίζεται ως μια φεμινιστική ταινία, αλλά κατά την άποψη μου είναι. Το θέμα της εκδίκησης της πρωταγωνίστριας για τον θάνατο της κόρης της είναι αρκετά ενδιαφέρον. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο σκηνοθέτης προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κλίμα συγκρατημένης έντασης. Η επιφανειακή ηρεμία των χαρακτήρων κρύβει μια ένταση, η οποία ορισμένες φορές εκτονώνεται με τρόπο που αποφέρει καταστροφικά αποτελέσματα. Μέχρι το τέλος της ταινίας οι ανατροπές διαδέχονται η μια την άλλη.

Σε μια εποχή που οι ταινίες είναι απόλυτα προβλέψιμες και τα κλισέ στην πλοκή αλλεπάλληλα, το Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, τολμώ να πω ότι είναι μια από τις καλύτερες και πιο ανατρεπτικές ταινίες που έχω παρακολουθήσει εδώ και καιρό.


Παρόμοια άρθρα:

Aκολουθήστε μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ