μιμητισμός
Πηγή: unsplash.com

Η μίμηση είναι εγγενές χαρακτηριστικό και παράλληλα έμφυτη ορμή των ανθρώπων και ιδιαίτερα των νέων, οι οποίοι δεν έχουν διαμορφώσει ακόμη την προσωπικότητά τους. Συχνά, όμως, η μίμηση γίνεται άγονος μιμητισμός επικίνδυνων προτύπων, που αλλοτριώνει την προσωπικότητα των νέων και αποτελεί ανασχετικό παράγοντα για την πρόοδο της κοινωνίας.

Ταύτιση του “έχειν” με το “είναι”

Ο βιομηχανοποιημένος τρόπος ζωής, οι εύκολες ανέσεις που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογική εξέλιξη και οι πολλαπλές απαιτήσεις της καθημερινότητας δεν αφήνουν περιθώρια για αφομοίωση και κριτικό έλεγχο. Καταντήσαμε να ταυτίζουμε το “έχειν” με το “είναι” και να λειτουργούμε με το δόγμα: “είσαι ό,τι δείχνεις”. Κι όλα αυτά, με ποιον σκοπό; Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αποκτήσουμε ταυτότητα μέσω του “φαίνεσθαι”, της επίδειξης, της ακριβής και εκκεντρικής εμφάνισης. Για αυτό, υιοθετήσαμε αυτή την λογική της “ήσσονος προσπάθειας” και καταλήξαμε να αναιρούμε οι ίδιοι την αυτοέκφρασή μας. Αιδώς Αργείοι!

Γίναμε θύματα των ΜΜΕ που προσπαθούν να μας επιβάλλουν – εμμέσως πλην σαφώς – ψεύτικα είδωλα και μοντέλα συμπεριφοράς, σαν να μην είχαμε ποτέ προσωπικότητα. Αρχίσαμε να νιώθουμε σαν “άγραφοι πίνακες”, που ψάχνουν το χέρι κάποιου άγνωστου συγγραφέα για να τους προσδώσει ταυτότητα και κύρος. Ταυτόχρονα, μας αλλοτρίωσε η τεχνητή “ανάγκη” προσαρμογής μας στη μόδα και το μοντέρνο, η ρευστότητα και η διαλυτικότητα της εποχής μας. Κι όλες οι προαναφερθείσες διαδικασίες έγιναν χωρίς να το αντιληφθούμε και γίναμε έρμαια μιας εικόνας που είδαμε στην τηλεόραση ή ενός προϊόντος που διαφήμισε μια influencer.

Πώς, όμως, θυσιάζεται η αυτενέργειά μας;

Τι ειρωνεία! Θυσιάσαμε την αυτενέργειά μας στον βωμό μιας εικονικής πραγματικότητας. Μας πούλησαν αέρα και τον πληρώσαμε χρυσάφι γιατί αποδεχτήκαμε πως η επιβίωση προϋποθέτει την αποδοχή των κυρίαρχων κανόνων συμπεριφοράς. Και τι καταλάβαμε; Βρεθήκαμε σε έναν φαύλο κύκλο δουλικής αντιγραφής που κατήργησε την πολιτιστική δημιουργία, γιατί υποταχθήκαμε στη μαζική κατανάλωση και στην εμπορευματοποίηση. Ο μιμητισμός σε κάθε μορφή καλλιεργεί εξάρσεις και δημιουργεί μαζικές υστερίες ενώ παράλληλα φαλκιδεύεται η φυσιογνωμία μας και καταπατούνται οι όποιες ελευθερίες μας απέμειναν.

Αδιαμφισβήτητα, είναι ένα φαινόμενο κοινωνικής παθογένειας που χρήζει τόσο περαιτέρω συζήτησης όσο και προσοχής. Γιατί να συνθλίβεται η ψυχική μας ελευθερία και να οδηγούμαστε στην ψυχοκτονία για να πλουτίζουν βιομηχανίες, εταιρίες και ιδιώτες; Αξίζει να μιμούμαστε πρότυπα που μας αδρανοποιούν και μας αποχαυνώνουν όταν την ίδια ώρα θα μπορούσαμε να κάνουμε μία ουσιαστική ενδοσκόπηση και αυτοκριτική; Γιατί συνεχίζουμε να διαλέγουμε τον εύκολο δρόμο της στασιμότητας ενώ το μόνο που θα μας προσφέρει είναι ανασφάλειες, φοβίες, άγχος και μία γενικότερη ανισορροπία;

Μήπως δεν αξίζει;

Για αυτό, λοιπόν, να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά. Διότι αξίζετε περισσότερα από το να κλαίτε πάνω από μια εικόνα ενός σκελετωμένου μοντέλου. Διότι είστε πιο έξυπνοι από την κοπέλα που προσπαθεί να σας λανσάρει ένα πανάκριβο, αλλά κατά τ’ άλλα άχρηστο προϊόν. Διότι δεν αξίζει να θυσιάσετε τον μισθό ενός μήνα για να αγοράσετε τα ρούχα κάποιου επώνυμου. Διότι μπορείτε μόνοι σας να διαλέξετε σε ποια πολιτική παράταξη θα εισέλθετε και δεν περιμένετε από καμία διαφήμιση να σας οδηγήσει στην τυφλή κομματικοποίησή σας. Διότι μάθατε να επικοινωνείτε με τους όρους και τις λέξεις της γλώσσας σας χρόνια τώρα και δεν πρέπει να επιτρέψετε σε κανέναν να τυποποιήσει την επικοινωνία σας.

Γεννηθήκαμε μοναδικοί, με αξίες και δικαιώματα, με πνευματική ελευθερία και αυτοσκοπό και δεν θέλουμε καμία κοινωνική, πολιτική ή οικονομική δύναμη να μας αποπροσανατολίσει. Είμαστε μέρος του συστήματος και δεν μπορούμε να παλέψουμε με τα δεδομένα. Καλώς ή κακώς, το σώμα του ανθρώπου είναι καταδικασμένο να ψυχορραγεί σε άχαρα σπίτια: να ένα δεδομένο. Γιατί, όμως, να εγκλωβίσουμε και την ψυχή μας, από την στιγμή που έχουμε την επιλογή να την προστατεύσουμε; Γιατί να γίνει ένα με το επιρρεπές μας σώμα που αδυνατεί να ξεφύγει από τα δεδομένα;


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project