The Elephant Man
Πηγή εικόνας: telegraph.co.uk

Σε μια από τις σημαντικότερες κινηματογραφικές δημιουργίες της δεκαετίας του ’80 μπορούμε να συγκαταλέξουμε την ταινία The Elephant Man. Ίσως πρόκειται για μια από τις καλύτερες ταινίες του David Lynch. Ένα δράμα βασισμένο στην αληθινή ιστορία του Τζόσεφ (Τζον στην ταινία) Μέρικ. Ενός ανθρώπου που γεννήθηκε με μια σπάνια ανίατη ασθένεια που επιφέρει σοβαρές παραμορφώσεις.

Υπόθεση

Η ταινία ξεκινάει με μια αινιγματική σκηνή. Βλέπουμε την μητέρα του Τζον Μέρικ (John Hurt) να δέχεται κάποιου είδους επίθεση από έναν ελέφαντα. Την περίοδο που η ίδια είναι έγκυος στον Τζον. Έπειτα μας μεταφέρει στο Λονδίνο του 19ου αιώνα. Την περίοδο εκείνη το σόου φρικιών ή όπως ονομάστηκε αργότερα, τσίρκο, ήταν αρκετά διαδεδομένο. Εκεί συναντάμε τον Μπαιτς τον υπεύθυνο του σόου που πληρώνεται αδρά για να παρουσιάζει στο κοινό τον παραμορφωμένο Τζον Μέρικ ή αλλιώς τον άνθρωπο ελέφαντα.

Σε αυτό το σημείο εμφάνιζεται ο γιατρός Τριβς (Anthony Hopkins). Θα καταφέρει να πάρει τον Μέρικ από το τσίρκο και να τον περιθάλψει καθώς ενδιαφέρεται επίσης να μελετήσει την σπάνια ασθένεια του. Κατά την παραμονή του στο νοσοκομείο ο Τζον εμφανίζει σημαντική βελτίωση και αναπάντεχες κοινωνικές δεξιότητες. Έτσι κερδίζει την μόνιμη διαμονή του στο νοσοκομείο.

Η εκμετάλλευση του όμως δεν θα τελειώσει εκεί. Επιτήδειοι τον προωθούν και πάλι για ”ψυχαγωγία” έναντι χρηματικού ανταλλάγματος. Η απαγωγή του από το νοσοκομείο θα αποτελέσει και τον καθοριστικό παράγοντα για την επιβάρυνση της υγείας του. Ο θάνατος του δεν θα αργήσει να έρθει αργότερα.

The Elephant Man
Πηγή εικόνας: themellowdramatist.wordpress.com
Κριτική

Μια αληθινή τραγική ιστορία σε ασπρόμαυρο φόντο. Η καθηλωτική φωτογραφία της ταινίας The Elephant Man μας αποδίδει στο έπακρο την βικτωριανή ατμόσφαιρα του Λονδίνου τον 19ο αιώνα. Παρακολουθούμε την πορεία δύο κόσμων. Των περιθωριοποιημένων ανθρώπων και των αριστοκρατών της εποχής εκείνης. Απέναντι στο διαφορετικό θα διαπιστώσουμε τελικά ότι η μόνη διαφορά τους είναι αυτή της εξωτερικής εμφάνισης.

Ο John Hurt στον ρόλο του παραμορφωμένου Τζον Μέρικ είναι καθηλωτικός. Σκληρές εικόνες που προκαλούν ανάμεικτα συναισθήματα στον θεατή. Αρρωστημένα πλάνα μιας κοινωνίας που αρκείται να κρίνει την εξωτερική όψη. Την χρησιμοποιεί δε για την ψυχαγωγία της ξεχνώντας πως η αληθινή φρίκη κρύβεται στην ψυχή των ανθρώπων. Άσχημοι άνθρωποι με όμορφα ρούχα.

Ο Anthony Hopkins στον ρόλο του γιατρού αποτυπώνει εξαιρετικά το προσωπικό τέλμα της ενσυναίσθησης. Η ταινία προτάθηκε με πολλές υποψηφιότητες για όσκαρ μη κερδίζοντας τελικά κάποιο άγαλμα. Στην εξαιρετική φωτογραφία ο Φρέντι Φράνσις. Η μουσική επένδυση έγινε απο την Κρατική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου.

The Elephant Man
Πηγή εικόνας: senscritique.com

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας σε Instagram, Facebook, και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

2
ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Σκηνοθεσία
Σενάριο
Ερμηνεία
Μουσική επένδυση
Η αληθινή ιστορία του Τζόσεφ Μέρικ. Έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος ελέφαντας λόγω μιας εκ γενετής ασθένειας που τον παραμόρφωσε.the-elephant-man-ena-sygxrono-paramithi