Πηγή: http://www.psarikorinthias.gr

Ενόψει μιας από τις σημαντικότερες εθνικές γιορτές της Ελλάδας, της 28ης Οκτωβρίου 1940, με μεγάλη χαρά αφιερώνω το σημερινό άρθρο στον Αλέξανδρο Δ. Αλεξανδράκη. Ο Αλεξανδράκης, είναι ο μεγαλύτερος βιωματικός ζωγράφος εκείνης της εποχής, καθώς απαθανάτισε ωμά και ρεαλιστικά την φρίκη του πολέμου του ’40.

Μικρή Ιστορική Αναδρομή

Αλεξανδράκης
Πηγή: https://pheidias.antibaro.gr

Τα ξημερώματα της 28ης Οκτώβριου, ξεκίνησε ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος με το «ΟΧΙ» του Μεταξά προς απάντηση στον Ιταλό Πρέσβη. Η Ελλάδα εισήλθε αμυνόμενη στον πόλεμο, καθώς δεν τηρήθηκε ώρα έναρξης πολέμου. Όλοι οι Έλληνες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της χώρας και έφυγαν με χαμόγελα και ύμνους της εκκλησίας προς το Αλβανικό μέτωπο.

Λίγα λόγια για εκείνον

Ο Αλέξανδρος Δ. Αλεξανδράκης, ήταν ένα από τα 5 αδέρφια της οικογένειας, που πολέμησε

Αλεξανδράκης
Πηγή: http://www.psarikorinthias.gr

στο μέτωπο κατά της Ιταλικής εισβολής. Ως καλλιτεχνική φύση, απαθανάτισε με ζωγραφιές και σκίτσα την αισχρότητα του πολέμου. Οι δύσκολες στιγμές των στρατιωτών, είναι για πάντα αποτυπωμένες σε πίνακες που φιλοξενούνται σε μουσεία ανά τον κόσμο. Απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών στην ζωγραφική και χαρακτική, επιστρατεύτηκε μαζί με τα αδέρφια του στην θέση του δεκανέα πυροβολητή και κατέγραφε καθημερινές εικόνες  από το μέτωπο. Με μελάνι, μολύβι και κάρβουνο μέσα στις λίγες ώρες που είχε να αναπαυθεί μετέφερε εικόνες από το Αλβανικό μέτωπο. Πολλά από τα έργα του, χρησιμοποιήθηκαν μετέπειτα ως αφίσες για σχολικές εορτές.  Μετά τον πόλεμο, το 1958, εικονογράφησε το αναγνωστικό της Ε’ Δημοτικού. Τα έργα του μετέπειτα είχαν ως θέμα το γυμνό και στην ηλικία των 55 πέθανε, πάνω που είχε αρχίσει να γίνεται γνωστός.

Τα έργα του

Οι πίνακες και τα σκίτσα του Αλεξανδράκη, είναι γεμάτες συναίσθημα και πόνο. Μπορεί κανείς να διακρίνει την ταλαιπωρία, τον πόνο, αλλά και την απελπισία στα πρόσωπα που είναι ζωγραφισμένα. Με μεγάλη επιτυχία, ο ζωγράφος, φέρνει τους πίνακες στη ζωή λες και έχουν δικιά τους κραυγή. Αυτό που επίσης χαρακτηρίζει την δουλειά του καλλιτέχνη, είναι η αποτύπωση της Ελληνικής ανδρείας, πνευματικής αντοχής και σωματικής κατάποσης, αλλά και η αγάπη για την πατρίδα. Όπως είναι καταγεγραμμένο από άλλες πηγές, οι Έλληνες ξεκίνησαν για τα σύνορα με χαμόγελα στα χείλη.

Αλεξανδράκης
Πηγή: http://www.psarikorinthias.gr
Αλεξανδράκης
Πηγή: http://www.psarikorinthias.gr

Χαμόγελα στα χείλη γιατί γνωρίζανε το δικαίωμά τους για ελευθερία. Το δικαίωμά τους για την αγάπη προς την πατρίδα. Στη συλλογή των έργων του με αναφορά το ’40, «Έτσι πολεμήσαμε το ’40», μπορεί κανείς να δει διάφορα στιγμιότυπα του πολέμου εκείνου. Από ξεψυχισμένους στρατιώτες, μέχρι την διαδρομή μέσα από τα βουνά της Ηπείρου, ο ζωγράφος έχει αφιερώσει χρόνο σε κάθε λεπτομέρεια και κάθε πτυχή του πολεμικού μετώπου.

Η συλλογή του αποτελείται από 88 σχέδια και 22 πίνακες ζωγραφικής.

Σήμερα λοιπόν, ο Αλεξανδράκης, μέσα από τη τέχνη, τιμάει μαζί με εμάς όλους εκείνους που πολέμησαν με καρδιά και ανάστημα για την ελευθέρωση της χώρας. Αριθμητικά λιγότεροι από τους εχθρούς, αλλά με πίστη στο Θεό και ανάστημα λιονταριού, καταφέραμε το ακατόρθωτο. Νικηφόρες μάχες με γενναιότητα και αυτοθυσία. Οι Έλληνες αλλάξανε την τροπή και έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο αιώνας που πέρασε ονομάστηκε ο πιο αιματηρός και καταστροφικός.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

  • el.wikipedia.org
  • www.artlessons.gr
  • www.timesnews.gr

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

 

3 COMMENTS

Comments are closed.