Το ηλιόλουστο πρωινό της 11ης Μαίου 2019 το beasty-press παρεβρέθηκε για ακόμα μια φορά σε ένα πολύ σπουδαίο event, και συγκεκριμένα αυτό του TEDxPanteionUniversity, όπου πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο μουσείο Μπενάκη. Πολύ ενδιαφέρουσες διαλέξεις και απόψεις ακούστηκαν στο μεγάλο αμφιθέατρο του προαναφερθέντος χώρου, ο οποίος και φιλοξένησε περίπου 600 άτομα και έγιναν προσπάθειες για την εξασφάλιση δωρεάν εισόδου με ηλεκτρονική κράτηση, πράγμα που εφαρμόστηκε πλήρως.

Διατηρώντας πάντα το κοινωνικό χαρακτήρα που τείνουν να χαρακτηρίζουν τα εν λόγω event, το συγκεκριμένο στόχευε στην ανάδειξη της θέσης του σύγχρονου ανθρώπου, ο οποίος δεν έχει υπάρξει ως τώρα πιο έξυπνος και ταυτόχρονα πιο χαζός από ποτέ. “The Age of Smupid’’ ήταν λοιπόν και το θέμα της φετινής διοργάνωσης, τίτλος που προκύπτει από ένα πολύ ευφυές λογοπαίγνιο με τις λέξεις smart and stupid, δημιουργώντας ένα νέο και πιο σύνθετο όρο. Ο όρος αυτός αποτέλεσε το έναυσμα για μια σειρά ομιλιών από διάφορους καταξιωμένους ανθρώπους, όπως τον αντιλαμβάνεται ο καθένας, με το δικό του τρόπο και με βάση τις δικές του εμπειρίες που όμως έχουν ως στόχο να εμπνεύσουν και να προβληματίσουν το ενθουσιώδες κοινό τους.

Το even ξεκίνησε από τις 10 το πρωί, όταν και υποδέχτηκε τους πρώτους καλεσμένους του σε έναν από τους ευρύχωρους θαλάμους που στεγάζονται στο μουσείο Μπενάκη, προσφέροντάς τους πλούσιο πρωινό, το οποίο ήταν χορηγία από μεγάλες αλυσίδες τροφίμων. Στη συνέχεια περάσαμε στο επιβλητικό αμφιθέατρο που βρισκόταν στον ίδιο όροφο, όπου και ξεκίνησαν οι παρουσιάσεις. Το event άνοιξαν οι youtubers Carrot Tards με την πολύ ευχάριστη παρουσία τους, ενώ δεν έλλειψαν και τα απρόοπτα καθώς υπήρξε ένα μικρό θέμα με τον ήχο, που όμως αντιμετώπισαν χωρίς κανένα θέμα. Πρώτη στη σειρά, Αθηνά Ματίς, ξεκίνησε να μιλά για το πως η καθημερινότητα γίνεται τάση και το αντίστροφο. Ακολούθησαν ο Σταύρος Σκαρπαθάκης με τη συνοδεία του αξιολάτρευτου σκύλου του, ο σκηνοθέτης Χρήστος Καρασαββίδης, ενώ το πρώτο session έκλεισε ο ευρηματικότατος Δημήτρης Κωσταγιόλας, ο γνωστός ‘’τραγουδιστής της Ερμού’’.

Ύστερα από ένα μεγάλο διάλλειμα που ακολούθησε για μεσημεριανό και αφού μας προσφέρθηκε ένα χορταστικό γεύμα ξεκίνησε το δεύτερο session, το οποίο άνοιξαν η χορευτική ομάδα ‘’il Grande Piano’’ προσφέροντάς μας ένα μοναδικό μουσικοχορευτικό θέαμα, οι οποίοι με τη σειρά τους έδωσαν το λόγο στο Δημήτρη Μαραγκό που μίλησε για τα ευρωπαικά προγράμματα κινητικότητας. Δεύτερος κατά σειρά πήρε το λόγο ο Σουηδός διαφημιστής Τόμας Κόλστερ, ενώ στη συνέχεια τον διαδέχτηκαν ο σύμβουλος ψυχικής υγείας Φίλιππος Παγάνης και η Γκαμπριέλα Τελεκφάλβι και Αριστέα Μπισμπίκη, οι οποίες έκλεισαν και το δεύτερο session. Το τρίτο session ανοίγει με τους Europe Beyond Access και χορογραφίες εμπνευσμένες από προσωπικά βιώματα, ενώ στη συνέχεια έδωσαν τη σκυτάλη στον δημιουργό περιεχομένου Σπύρο Μαλτέζο. Επόμενες ομιλήτριες η Αλεξάνδρα Σολδάτου, που μίλησε για τα δικαιώματα του παιδιού και η Αγγελίνα Κανελλοπούλου που ασχολήθηκε με περιβαλλοντικά θέματα. Ο ομιλητής που έκλεισε το φετινό TEDX, Γιάννης Βασιλόπουλος, παρουσίασε την έννοια του Smupid μέσα από τη δική του οπτική γωνία, αυτή ενός στιχουργού με το πολιτιστικό πρόσταγμα της κοινωνίας. Τις ομιλίες διαδέχτηκε ένα μεγάλο πάρτι το βράδυ του Σαββάτου στο οποίο παρεβρέθηκαν όλοι όσοι συμμετείχαν στο TEDX και με αυτόν τον πολύ ευχάριστο τρόπο έκλεισε το φετινό TEDX αφήνοντάς μας με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Πάντα πρωτοποριακό, πάντα καινοτόμο, το TEDX έχει σκοπό να προβληματίσει, να ενημερώσει και να μας κάνει λίγο πιο μορφωμένους ανθρώπους και δικαιωματικά βρίσκεται στη κορυφή των ελληνικών, και όχι μόνο, event. Παρουσιάζοντας κάθε φορά νέες ιδέες και παρακινώντας τους νέους, αλλά και τους “μεγάλους” να κυνηγάνε τα όνειρά τους το παραπάνω event πέτυχε για ακόμα μια φορά το στόχο του και έφερε εις πέρας ότι ακριβώς είχε κληθεί να μεταλαμπαδεύσει. Το Smupid, λοιπόν, είναι ένας ακόμη όρος που έφερε στην επιφάνεια το TEDX μέσα από τον οποίο μας πέρασε όλα αυτά τα πολύ ωραία μηνύματα στα οποία γίναμε κοινονοί παρακολουθώντας το. Το beasty-press συγχαίρει και στηρίζει αυτή την εξαιρετική προσπάθεια που γίνεται κάθε χρόνο και ελπίζουμε στο μέλλον να δοθεί σε όλο και περισσότερους η ευκαιρία να το παρακολουθήσουν.