δεκαετίας
Πηγή: The Royal Chronicles

Χριστούγεννα δεκαετίας του 1960

Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή, όπου όλα γίνονται λίγο πιο λαμπερά, πιο όμορφα και ευδιάθετα. Είναι τα μεγάλα χριστουγεννιάτικα δέντρα στις πλατείες της Αθήνας; Η λάμψη από τα φώτα, τόσο του στολισμού που κυριαρχεί στους δρόμους, όσο και από τα χαμόγελα των ανθρώπων που μοιάζουν πιο αληθοφανή από ποτέ; Ίσως αυτόν τον χρόνο να επικρατεί μία διαφορετικότητα από αυτή που έχουμε συνηθίσει, γεγονός που μας κάνει να νοσταλγούμε παλαιότερες εποχές.

Αν μπορούσα να επιλέξω την εποχή στην οποία θα ήθελα να ζήσω, αυτή θα ήταν η δεκαετία του ’60. Η Αθήνα της δεκαετίας αυτής είχε κάτι ξεχωριστό. Κάτι που έκανε αυτή την πόλη να μοιάζει πιο καθαρή και αισιόδοξη. Αρκούσε μία καλή πράξη και μία ευχή προς τον συνάνθρωπο, ώστε να αντιληφθείς πλήρως το νόημα των γιορτών. Αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με την πληθώρα των χριστουγεννιάτικων γλυκών έξω από τα καταστήματα, μπορούσαν να σου προσφέρουν την απόλυτη εσωτερική πληρότητα. Άλλωστε, τι σημαίνουν για τον κόσμο Χριστούγεννα, αν όχι ανιδιοτελής αγάπη;

Αθήνα
Πηγή: Npress.gr
Πώς έμοιαζε, λοιπόν, η Αθήνα στην δεκαετία του ’60;

Το 1960 αποτελεί μία εποχή που ο λαός προσπαθούσε να ορθοποδήσει οικονομικά, ωστόσο η κοινωνία φαινόταν πως επένδυε στο μέλλον. Οι συνθήκες την εποχή εκείνη μπορεί να μην ήταν οι ιδανικές, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, όμως τα Χριστούγεννα αποτελούσαν την πιο λαμπερή εποχή του χρόνου.

Σε μία πόλη, όπως η Αθήνα, οι παραδόσεις είχαν κυρίαρχο ρόλο και αυτό γίνεται φανερό από το πλήθος παιδιών στου δρόμους τραγουδώντας τα κάλαντα. Οι μελωδίες σε συνδυασμό με την γιορτινή ατμόσφαιρα δημιουργούσαν ένα ξεχωριστό κλίμα, ένα κλίμα που νοσταλγούν ενδεχομένως όλοι όσοι γεννήθηκαν αυτή την δεκαετία. Άλλωστε, τα κάλαντα αποτελούν την πιο ευχάριστη δραστηριότητα των γιορτών για όλους ακόμα και για τα παιδιά μεγαλύτερων τάξεων.

Αθήνα
Πηγή: Npress.gr / Φωτογραφικό αρχείο από το Μουσείο Μπενάκη
Χριστούγεννα σημαίνει πλανόδιοι έμποροι 

Τα Χριστούγεννα υπήρχαν καλάθια πλανόδιων από την Αιόλου ως την Αθηνάς και από το Μοναστηράκι ως τα Χαυτεία. Πινακίδες από νέον στους δρόμους και αυτοκίνητα να γεμίζουν τους δρόμους της Σταδίου. Ο κόσμος τις γιορτινές μέρες έκανε τα τελευταία του ψώνια, που θα στόλιζαν το γιορτινό τραπέζι.

Τα νυχτερινά κέντρα της δεκαετίας του ’60 είναι στο επίκεντρο της διασκέδασης. Τα «Δειλινά» με τη Βίκυ Μοσχολιού, το «Παλατάκι» με τον Γιώργο Ζαμπέτα και η «Σπηλιά του Παρασκευά» με τον Μανώλη Χιώτη και τη Μαίρη Λίντα είναι μόνο μερικές από τις επιλογές των ανθρώπων που αγαπούσαν την διασκέδαση.

δεκαετίας
Πηγή: Npress.gr

Το σίγουρο είναι πως καμία εποχή δεν μπορούν να είναι όλα ιδανικά. Όλα εξαρτώνται και από την οπτική που αποφασίζουμε να υιοθετήσουμε σε κάθε περίσταση!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθήστε μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ