Two women stand outside the Petit Cambodge restaurant, a site of last Friday's attacks, in Paris, Tuesday, Nov. 17, 2015. France made an unprecedented demand on Tuesday for its European Union allies to support its military action against the Islamic State group as it launched new airstrikes on the militants' Syrian stronghold, days after attacks in Paris linked to the group killed at least 129 people. (AP Photo/Daniel Ochoa de Olza)

Στις 13 Νοεμβρίου συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που άλλαξαν για πάντα την ροή της σύγχρονης ιστορίας της Γαλλίας. Οι εννέα επίδοξοι τρομοκράτες άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου σκορπίζοντας τον θάνατο και απλώνοντας τον τρόμο σε ολόκληρη την Γηραιά Ήπειρο. Η Ευρώπη για ακόμη μία φορά καλείται να αναμετρηθεί με την χειρότερη μάστιγα της εποχής, την ίδια ώρα που οι γαλλικές αρχές έρχονται αντιμέτωπες με μία πρωτοφανή εκατόμβη θυμάτων. Η πόλη του φωτός βυθίζεται στον απόλυτο ιμπεριαλιστικό και θρησκευτικό σκοταδισμό.

Σύμφωνα με πηγές και στοιχεία που εξέδωσε το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών, όλες οι επιθέσεις

πραγματοποιήθηκαν σε 23 λεπτά με χρονική αλληλουχία ανά πέντε λεπτά. Συνολικά εκείνη την νύχτα έλαβαν χώρα έξι τρομοκρατικά χτυπήματα με εκρήξεις και πυροβολισμούς. Οι βίαιες και αιματηρές ενέργειες συνέβησαν σε πολύ κεντρικά σημεία του Παρισιού. Πιο συγκεκριμένα στο γήπεδο Σταντ ντε Φρανς, στο θέατρο Μπατακλάν και σε πολυσύχναστα εστιατόρια και μαγαζιά. Σύμφωνα με όσα δόθηκαν στην δημοσιότητα, πολλοί από τους μακελάρηδες είχαν ήδη βεβαρημένο ποινικό μητρώο. Ένας εξ’ αυτών μάλιστα, είχε διαφύγει προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Στόχος τους ήταν να οργανώσουν επιθέσεις εναντίων Γάλλων πολιτών ως αντίποινα για την εμπλοκή της κυβέρνησης Ολάντ στον Συριακό εμφύλιο. Αξίζει να αναφερθεί πως οι Γαλλικές αρχές βρίσκονταν ήδη σε αυξημένο καθεστώς επαγρύπνησης. Είχαν προηγηθεί δύο εξτρεμιστικές ενέργειες τον Ιανουάριο του ίδιου έτους στα γραφεία του Charli Hedbo και σε εβραϊκό παντοπωλείο

Οι δρόμοι στο Παρίσι μετά την επίθεση.
Πηγή: The Times of Israel

Οι πρώτες επιθέσεις

Οι πρώτες επιθέσεις σημειώθηκαν στις οδούς Bichat και Alibert στις 21.20 μ.μ. (ώρα Γαλλίας), όπου οι τρομοκράτες πυροβολούσαν τους θαμώνες ενός μπαρ. Στην συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την οδό Rue Bichan και άνοιξαν πυρ προς τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο εστιατόριο “η Μικρή Καμπότζη”, όπου έχασαν την ζωή τους έντεκα άτομα. Έπειτα οι τρομοκράτες άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως προς την βεράντα ενός Ιταλικού εστιατορίου. Οι μαρτυρίες ανθρώπων που βρίσκονταν εκεί συγκλονίζουν. Σύμφωνα με όσα δήλωσαν στα Γαλλικά ειδησεογραφικά μέσα, η κατάσταση θύμιζε σκηνικό βγαλμένο από πολεμική ταινία.

Κοντά στο Σταντ ντε Φρανς, γύρω στις 21.30 σημειώθηκε σφοδρή έκρηξη με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους δέκα άτομα και να τραυματιστούν ακόμα περισσότερα. Οι εξτρεμιστές προσπάθησαν να εισέλθουν στο στάδιο , ωστόσο οι προσπάθειές τους δεν απέδωσαν καρπούς. Εκείνο το βράδυ διεξαγόταν ο φιλικός αγώνας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Παρών ήταν επίσης και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Λίγο μετά την έναρξη της αθλητικής αναμέτρησης έγιναν αισθητές οι εκρήξεις έξω από το γήπεδο, σκορπίζοντας στον πανικό. Ο αγώνας που βρισκόταν σε ζωντανή μετάδοση, διακόπηκε και οι έντρομοι θεατές συγκεντρώθηκαν εντός του αγωνιστικού χώρου. Ο Πρόεδρος της χώρας φυγαδεύτηκε γρήγορα προκειμένου να συντονίσει έκτακτο συνέδριο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η πιο αιματηρή επίθεση έγινε στο θέατρο Μπατακλάν, στο 11ο διαμέρισμα.

Στο θέατρο Μπατακλάν, το αμερικανικό ροκ συγκρότημα “Eagles of Death”, έπαιζε μουσική για ένα κοινό 1500 ατόμων. Η πλειονότητα των παρευρισκόμενων ήταν νεαρής ηλικίας. Λίγη ώρα μετά την έναρξη της συναυλίας τέσσερεις ένοπλοι εισέβαλαν στον χώρο και άρχισαν να πυροβολούν προς πάσα κατεύθυνση. Σύμφωνα με καταθέσεις μαρτύρων, οι ένοπλοι μπαίνοντας φώναξαν “Αλλάχ Ακμπάρ” και στην συνέχεια έθεσαν σε εφαρμογή το αιματηρό τος σχέδιο. Το ευχάριστο κλίμα ανατράπηκε απότομα και πλέον κυριαρχούσε το χάος και η απόλυτη φρίκη. Πολλοί από τους επιζήσαντες στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν, κρύφτηκαν κάτω από πτώματα. Άλλοι προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των αδίστακτων τρομοκρατών, κρεμόντουσαν από τα παράθυρα. Η επίθεση διήρκησε περίπου είκοσι λεπτά. Στην συνέχεια, ακολούθησε τρίωρη ομηρία των θεατών, η οποία διακόπηκε έπειτα από την έφοδο των αστυνομικών δυνάμεων γύρω στη μία το βράδυ.

Το βίντεο του δημοσιογράφου της εφημερίδας “Le Figaro”, κάνει τον γύρο του κόσμου προκαλώντας ανατριχίλα. Στο συγκεκριμένο στιγμιότυπο εικονίζονται άνθρωποι να τρέχουν έντρομοι την ίδια στιγμή που οι έξοδοι κινδύνου ήταν γεμάτες με νεκρούς. Και οι τέσσερεις ισλαμιστές σκοτώθηκαν. Οι τρεις από αυτούς πυροδότησαν τα εκρηκτικά που είχαν στα γιλέκα τους. Μία επίθεση σημειώθηκε και στην οδό Βολταίρου κοντά στο Μπατακλάν, με νεκρό τον καμικάζι τρομοκράτη.

Το Παρίσι την επόμενη μέρα
Πηγή: CNN.com

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για της τρομοκρατικές επιθέσεις που αιματοκύλισαν το Παρίσι. Μάλιστα οι εκπρόσωποι τύπου των τζιχαντιστών επαίνεσαν τους τρομοκράτες και άφησαν να εννοηθεί πως, όσα έγιναν στο Παρίσι είναι μόνο η αρχή.

Συνολικά 129 άτομα έχασαν την ζωή τους και ο αριθμός των τραυματιών άγγιξε τους 350. Μεταξύ των θυμάτων ήταν ένας Βέλγος, δύο Ρουμάνοι, δύο Αμερικανοί, ένας Σουηδός, ένας Πορτογάλος και τέλος ένας Ισπανός.

Υπό τον φόβο νέων επιθέσεων, η κυβέρνηση προχώρησε στην λήψη δραστικών μέσων.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της  κυβέρνησης, τα σύνορα της Γαλλίας θα παρέμεναν κλειστά. Επίσης τα αξιοθέατα δεν θα ήταν ανοιχτά στους επισκέπτες μέχρι νεοτέρας. Οι πολίτες του Παρισιού κλήθηκαν να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις προκειμένου να παραμείνουν ασφαλείς. Τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια της χώρας δεν λειτούργησαν την επόμενη μέρα. Τέλος, όλα τα αθλητικά δρόμενα που θα διεξάγονταν στις 14 και 14 Νοεμβρίου αναβλήθηκαν. Στην συνέχεια ο Πρόεδρος Ολάντ κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στην χώρα. Ως ένδειξη συμπαράστασης  τα φώτα από τον πύργο του Άιφελ έσβησαν.

Ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθούσε την ραγδαία εξέλιξη των γεγονότων, με κομμένη την ανάσα.

Οι αιματηρές εκδηλώσεις βίας και οι μαζική σφαγή πυροδότησαν την οικουμενική κατακραυγή. Πολιτικοί και θρησκευτικοί αρχηγοί εξέφρασαν την συμπόνια τους προς τον Γαλλικό λαό. Ανάμεσά τους ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο Πάπας Φραγκίσκος. Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις του Γαλλικού Ινστιτούτου Μουσουλμανικής Πίστης. Οι τελευταίοι, έσπευσαν να καταδικάσουν αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις και κάλεσαν τους απανταχού μουσουλμάνους να προσευχηθούν για την σωτηρία του κόσμου.

Κόσμος μετά τις επιθέσεις.
πηγή: Wikipedia

Πρωτοφανές κύμα συμπαράστασης υπήρξε και από την μεριά των πολιτών. Συνθήματα όπως “je suis Paris” και “we are not afraid”, κυριαρχούν στα  social media. Κατά αυτόν τον τρόπο τονίζεται το μήνυμα πως η κοινωνία είναι ικανή να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε απειλεί τα ιδανικά της ελευθερίας. Από το Ρίο Ντε Τζανέιρο μέχρι και την Αθήνα τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα κάθε χώρας φωταγωγήθηκαν με τα χρώματα της Γαλλικής σημαίας, ως ένδειξη αλληλεγγύης.

Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press

 

1 COMMENT

Comments are closed.