Exclusive Content:

Οι Άθλιοι – Το αριστούργημα του Βίκτωρ Ουγκώ

Οι Άθλιοι γράφτηκαν για όλα τα έθνη. Δεν ξέρω αν θα διαβαστούν απ' όλους, όμως εγώ για όλους το έγραψα... Βίκτωρ Ουγκώ

Οι Άθλιοι αποτελούν ένα από τα διαχρονικότερα αριστουργήματα του Βίκτωρα Ουγκώ, ένα βιβλίο για όλα τα έθνη… «για κάθε άνθρωπο που ζει αμόρφωτος και απελπισμένος, που η γυναίκα πουλάει το κορμί της για μια μπουκιά ψωμί, που το παιδί υποφέρει από αγραμματοσύνη κι από έλλειψη παιδείας».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Βίκτωρ Ουγκώ γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1802 στην Μπεζανσόν της Φρανς-Κοντέ της ανατολικής Γαλλίας. Ήταν μυθιστοριογράφος, ποιητής και δραματουργός, εκπρόσωπος του γαλλικού ρομαντισμού. Ο πατέρας του ήταν δημοκρατικός και στρατιωτικός του Ναπολέοντα. Οι γονείς του χώρισαν το 1803 και μετακόμισε με τη μητέρα του στο Παρίσι.

Από τα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε τις μεταφράσεις έργων από τα λατινικά καθώς και δικές του ποιητικές εργασίες. Το 1823 ξεκίνησε με το μυθιστόρημα: Χαν της Ισλανδίας, το οποίο κυκλοφόρησε με ψευδώνυμο. Το 1826 εκδίδεται η ποιητική του συλλογή, Οι Ωδές και Μπαλάντες, με την οποία αναγνωρίστηκε ως αξιόλογος λυρικός ποιητής. Το 1827 στο πρόλογο του θεατρικού έργου του Κρόμγουελ, ο Ουγκώ προτείνει στους δραματουργούς να απαλλαγούν από τις φόρμες, που επέβαλλε ο γαλλικός θεατρικός κλασικισμός, εισάγοντας στη θέατρο το ρομαντικό δράμα.

Όσον αφορά τις πολιτικές του πεποιθήσεις άλλαξε βαθμιαία από φιλομοναρχικό συντηρητικό σε ριζοσπάστη δημοκρατικό, με λατρεία για τη Γαλλία. Ο Ουγκώ ήταν ποιητής του νέου κόσμου, και φιλόσοφος μιας νέας εποχής. Πέθανε στα 83 του, στις 22 Μαΐου 1885. Στη Γαλλία, η μέρα της κηδείας του κηρύχθηκε εθνικό πένθος.

Άθλιοι
Πηγή: el.wikipedia.org

Οι Άθλιοι

Στη Γαλλία στις αρχές του 19ου αιώνα περιγράφονται οι ζωές αρκετών χαρακτήρων, οι οποίες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους την περίοδο των ναπολεόντειων πολέμων και τις δεκαετίες που ακολούθησαν. Το έργο εστιάζει στον Γιάννη Αγιάννη, έναν πρώην κατάδικο, ο οποίος προσπαθεί να επανενταχθεί στην κοινωνία, αποτελώντας τον συνδετικό κρίκο των υπόλοιπων ιστοριών που και ηρώων που περιλαμβάνονται στο έργο. Το μυθιστόρημα περιέχει πέντε μέρη, το καθένα από τα οποία χωρίζεται σε βιβλία.

Στο μυθιστόρημα εξετάζεται η φύση του καλού και του κακού, η δικαιοσύνη και ο νόμος. Επιπλέον περιλαμβάνει θέματα όπως την ιστορία της Γαλλίας, την αρχιτεκτονική του Παρισιού, την πολιτική, την ηθική φιλοσοφία, την ελευθερία, τη θρησκεία, τον έρωτα και την οικογένεια. Ο Ουγκώ αφιερώνει αρκετές σελίδες στις σκέψεις του γύρω από τη θρησκεία, την πολιτική και την κοινωνία, καθώς και την ιστορική εξιστόρηση της μάχης του Βατερλώ.

Οι χαρακτήρες

Αυτό που κάνει ξεχωριστό το μυθιστόρημα του Ουγκώ ανεξάρτητα από όσα προαναφέρθηκαν, είναι τα πρόσωπα του έργου και ο τρόπος που οι χαρακτήρες μεταλλάσσονται ανάλογα με τις συνθήκες της ζωής τους. Ο Γιάννης Αγιάννης, ένας επαίτης που έκανε 19 χρόνια φυλακή για την κλοπή ενός ψωμιού, προσπαθεί να αναπληρώσει το χαμένο χρόνο αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Ο Ιαβέρης, που αντιπροσωπεύει το σκληρό πρόσωπο του νόμου, φαίνεται ανίκανος να δεχτεί οποιοδήποτε ψήγμα ευαισθησίας. Ο Ουγκώ μάλιστα, εμπνεύστηκε τον Ιαβέρη από το αληθινό πρόσωπο τον Φρανσουά Ευγένιο Βιντόσκ, ο οποίος ήταν αστυνομικός.

Ανεξάρτητα όμως από τους κεντρικούς ήρωες, ιδιαίτερη ψυχογράφηση έχουν και τα δευτερεύοντα πρόσωπα του βιβλίου. Η Φαντίνα, μια κοπέλα γεμάτη όνειρα, θύμα ενός επιπόλαιου έρωτα, που η ζωή την οδήγησε στην πορνεία για να ζήσει το παιδί της. Οι φοιτητές του Παρισιού, άτομα με διαφορετικά όνειρα, αλλά κοινό σημείο τους ένα όραμα για το οποίο έδωσαν τη ζωή τους στην αγκαλιά μιας σημαίας. Η Επονίνη, η οποία θυσιάζει οικειοθελώς τη ζωή της στη διάρκεια της εξέγερσης, για να σώσει έναν έρωτα δίχως ανταπόκριση. Ο Γραβιάς, ένας μικρός ήρωας που παίζει με τους στρατιώτες πάνω στα οδοφράγματα αψηφώντας τα όπλα τους, δίνοντας θάρρος στους επαναστάτες. Και άλλα πολλά πρόσωπα του μυθιστορήματος που ο Ουγκώ χρωμάτισε με την προσωπική του καλλιτεχνική ευαισθησία.

Επίλογος

Οι Άθλιοι αποτελούν ένα από τα πιο διάσημα μυθιστορήματα του 19ου αιώνα. Το βιβλίο μεταφέρθηκε στο θέατρο και στο κινηματογράφο. Η πιο διάσημη εκδοχή του είναι το ομώνυμο μιούζικαλ. Το μυθιστόρημα συνδυάζει τον έρωτα, την καταδίωξη και την αθλιότητα των ανθρώπων μέσα από σημαντικές ιστορικές στιγμές. Πρόκειται για ένα βιβλίο για τον ίδιο τον άνθρωπο.

«Στο σκοτεινό σημείο όπου βρίσκεται ο σημερινός πολιτισμός, Άθλιος ονομάζεται Άνθρωπος, που αγωνιά κάτω απ’ όλα τα κλίματα και τα καθεστώτα, που στενάζει σ’ όλες τις γλώσσες»
– Βίκτωρ Ουγκώ –


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Κωνσταντίνα Βενιζέλου
Κωνσταντίνα Βενιζέλου
Αγαπώ τα βιβλία, τη φιλοσοφία, το θέατρο, τις σειρές και τα ταξίδια. Το αγαπημένο μου μέρος, μια σκονισμένη βιβλιοθήκη. Είμαι κάπως μοναχική, μονίμως αναποφάσιστη και θέλω διαρκώς να ασχολούμαι με νέα πράγματα, διότι με ενοχλεί αφόρητα η ρουτίνα. Από μικρή μου άρεσε να εκφράζομαι μέσω της γραφής και πιστεύω ότι τα όνειρα και η φαντασία αποτελούν κίνητρο για περιπέτεια στη ζωή.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...