Sterling Ruby
Πηγή εικόνας: in.gr

Για δεύτερη φορά στα χρονικά, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανοίγει τις πόρτες του για να φιλοξενήσει μια εικαστική παρέμβαση από έναν εξαιρετικό δημιουργό, με μεγάλη ιστορία στον χώρο της τέχνης. Ο λόγος γίνεται για τον Sterling Ruby, ο οποίος θα μεταφέρει τους ονειρικά κατασκευασμένους χωροχρόνους του στην Ελλάδα μέσα από τα σπάνια εκθέματα του Μουσείου. Η παρέμβαση που θα φιλοτεχνηθεί από τον καλλιτέχνη είναι η εγκατάσταση Sterling Ruby at Cycladic: Ceramics και θα λάβει χώρα στην πτέρυγα Ντόλλη Γουλανδρή. Παράλληλα ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει την έκθεση That My Nails Can Reach Unto Thine Eyes στην γκαλερί Gagosian στην Νέα Υόρκη.

Ο καλλιτέχνης και τα έργα του

Πηγή εικόνας: womantoc.gr

Ο Sterling Ruby γεννήθηκε στο Μπίτμπουργκ της Γερμανίας το 1972. Έχει Αμερικανική και Ολλανδική ιθαγένεια, ενώ ζει και εργάζεται στο Λος Άντζελες. Τα έργα του αποτελούνται από εγκαταστάσεις κεραμικών, γλυπτών, κολάζ, υφασμάτων και βίντεο. Έχουν ως σκοπό να περιγράψουν με τα πιο αυτοβιογραφικά στοιχεία την πορεία της τέχνης στον χρόνο. Τα κεραμικά του είναι ανθρωπομορφικά και χειροποίητα και περιγράφουν τον ρόλο του καλλιτέχνη σαν σχολιαστή στα κοινωνικά δρώμενα. Κομμάτια κατεστραμμένων κεραμικών που έχουν επαναπροσδιοριστεί σε καινούργιες συνθέσεις για να μας περιγράψουν την αναγέννηση της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα από την αποδόμηση των βασικών χαρακτηριστικών της. Αναγέννηση που αναπαρίσταται με την βοήθεια του γυαλιστερού σμάλτου και της ποικιλίας των χρωμάτων.

Sterling Ruby
Πηγή εικόνας: gagosian.com

Μερικά από τα έργα του ανήκουν σε σημαντικές συλλογές, σε μουσεία εντός και εκτός Ευρώπης. Στην Tate στο Λονδίνο, στο Centre Pompidou στο Παρίσι και στο Moderna Museet στη Στοκχόλμη. Στη Νέα Υόρκη στα Museum of Modern Art, Solomon R. Guggenheim Museum και Whitney Museum of American Art. Στο Λος Άντζελες στα Museum of Contemporary Art και Los Angeles County Museum of Art. Τέλος, στο Museum of Contemporary Art Chicago και στο San Francisco Museum of Modern Art.

Η εικαστική παρέμβαση στην Αθήνα

Το δια δραστικό δρώμενο που θα μας παρουσιάσει ο Sterling Ruby έχει αναφορές στην κοσμοθεωρία του William Shakespeare αλλά και στην έντονη μορφή της Αθήνας στην πάροδο της ιστορίας της τέχνης. Ο κόσμος που αναπαρίσταται έχει σκοπό να σχολιάσει τους θεσμούς και τις ηθικές αξίες της σύγχρονης κοινωνίας καθώς και την κριτική που γίνεται στην τέχνη του σήμερα.

Τα έργα του Sterling Ruby αποτελούνται από συνθέσεις ισχυρών γραμμών και απόλυτης αρμονίας των σχημάτων δομημένες σε abstract μορφή. Ο σκοπός είναι να δημιουργηθούν στο νου παράθυρα σκέψης και φαντασίας ενός θεατρικού κόσμου με σχολιασμούς κατάλληλους να αφυπνίσουν την κρίση ιδεών της σύγχρονης κριτικής σκέψης.

Στην παρουσίαση των έργων που θα έρθουμε αντιμέτωποι, ο καλλιτέχνης μας τοποθετεί στην θέση των χαρακτήρων του έργου Όνειρο θερινής νυκτός του William Shakespeare με σκοπό να φιλοτεχνήσει ένα φαντασιακό παράθυρο που θα μας μεταφέρει σε έναν κόσμο, όπου η αναζήτηση για γνώση και ευαισθησία των όντων είναι υπό συζήτηση. Έναν κόσμο που δομείται από την αρχαία Αθήνα αλλά και από την τραγικότητα των προσώπων που αποτελούν μια θεατρική αναζήτηση στην κριτική του σημερινού ηθικού χαρακτήρα της κοινωνίας μας.

Χρώματα ξεπηδούν από οριοθετημένα σχήματα παραθύρων και έχουν σκοπό να κατακλύσουν την σκέψη και τον νου του σημερινού ανθρώπου. Πώς άραγε ξεχάσαμε την σύνδεση μας με τον κόσμο; Πώς θα επαναφέρουμε τον άνθρωπο στο κέντρο της ενσυναίσθησης του σύμπαντος;

Τα δίπολα σύγκρουσης στα έργα του

Παρατηρούμε πολύ έντονα, στα έργα του, μεγάλες διαμάχες μεταξύ των βασικών δίπολων σύγκρουσης.  Τάξη ή χάος, αγάπη ή βία, σύσταση της κοινωνίας ή απομόνωση του όντος. Σκοπός του δημιουργού είναι να αναρωτηθεί ο μέσος άνθρωπος για τα στοιχεία του χαρακτήρα του και την διαμόρφωση τους. Πώς έχει επηρεαστεί ο ίδιος από την συλλογική σκέψη της κοινωνίας; Ποιες κρυφές επιθυμίες του έχουν εκλείψει από την συμμετοχή του στα δρώμενα της κοινωνίας; Μπορεί το ον να διαμορφώσει με διαφορετικό τρόπο της κριτική σκέψη της σύστασης της κοινωνίας ή θα συμμορφώνεται πάντα με το αποτέλεσμα της πλειοψηφίας;

Πώς, και κυρίως πότε, θα δομήσουμε μια κοινωνία που ο ψυχισμός του καθενός θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ανάλυσης της κοσμοθεωρίας μας;

Η εικαστική παρέμβαση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Gagosian.

Η εγκατάσταση Sterling Ruby at Cycladic: Ceramics περιλαμβάνει επίσης μία σειρά κεραμικών έργων που θα παρουσιαστούν στην Πτέρυγα Ντόλλη Γουλανδρή. Η παρουσίαση θα διαρκέσει από τις 12 Μαΐου έως τις 21 Ιουνίου 2021. Προϋπόθεση βεβαίως αποτελεί ότι τα μουσεία θα έχουν ανοίξει ξανά τις πόρτες τους στο κοινό. Οι ημερομηνίες εξαρτώνται από τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Η έκθεση THAT MY NAILS CAN REACH UNTO THINE EYES
 θα παρουσιαστεί στην γκαλερί Gagosian από της 13 Μαΐου έως της 31 Ιουλίου 2021.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

1 COMMENT

Comments are closed.