Πηγή εικόνας: www.timetoast.com

Ο νομπελίστας ιατρός που ανακάλυψε την πενικιλίνη και συνέβαλε στην εξέλιξη της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης.

Ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ γεννήθηκε στη Σκωτία στις 6 Αυγούστου του 1881. Σπούδασε στο Πολυτεχνείο και εργάστηκε ως λογιστής, ωστόσο σύντομα κατάλαβε πως ο σκοπός του ήταν διαφορετικός. Τα τεχνικά επαγγέλματα δεν τον γέμιζαν κι έτσι αποφάσισε να στραφεί στην ιατρική. Έτσι ξεκίνησε τις σπουδές του στη σχολή Saint MaryΕκεί ήταν που γεννήθηκε η αγάπη του για τη βακτηριολογία.

«Θέλω να ανακαλύψω κάτι που θα νικάει τις μολύνσεις»

Την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου πολέμου ο Φλέμινγκ κατατάχθηκε στο ιατρικό σώμα του βασιλικού στρατού. Θέλοντας να περιορίσει τους θανάτους των στρατιωτών προσπάθησε να αναπτύξει μια θεραπεία προκειμένου να μειώσει τις μολύνσεις. Η προσπάθειά του όμως δεν απέδωσε λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Δεν το έβαλε όμως κάτω. Όταν επέστρεψε από τον πόλεμο συνέχισε την έρευνα στο εργαστήριό του. Ύστερα από πολλά χρόνια ερευνών και χωρίς τη συμπαράσταση των συναδέλφων του στις 15 Σεπτεμβρίου του 1928 έκανε τη μεγάλη ανακάλυψη. Πριν καταστρέψει ένα δοκιμαστικό σωλήνα με την καλλιέργεια κάποιων βακτηριδίων σταφυλόκοκκου, παρατήρησε ότι είχε αναπτυχθεί ένα είδος μπλε μούχλας που ήταν σε θέση να σκοτώσει τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Η ουσία που προσπαθούσε επί χρόνια να δημιουργήσει του χτύπησε την πόρτα!

Αλεξάντερ Φλέμινγκ
Πηγή εικόνας: www.verianet.gr

Μια σειρά πειραμάτων οδήγησε στην ανακάλυψη της πενικιλίνης

Όταν ανακοίνωσε τα αποτελέσματά του η ανακάλυψή του δεν έγινε δεκτή από την ιατρική κοινότητα και αναγκάστηκε να σταματήσει την έρευνά του. Πάνω στο έργο του βασίστηκαν κι άλλοι επιστήμονες οι οποίοι μετά από δοκιμή της πενικιλίνης σε ανθρώπινο οργανισμό παρατήρησαν πως ήταν πράγματι δραστική.

Το νόμπελ

Αφού επιβεβαιώθηκε η σωτήρια αξία της πενικιλίνης και καθιερώθηκε πλέον στη σύγχρονη ιατρική του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ.Το μοιράστηκε με τους Φλόρευ και Τσέιν οι οποίοι σύμφωνα με τον Φλέμινγκ μετέτρεψαν την εργαστηριακή του περιέργεια σε ένα πρακτικά χρήσιμο φάρμακο. Επίσης απέκτησε τον τίτλο του Σερ από τον βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας. Όπως δήλωσε ταπεινά ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ «Η φύση δημιούργησε την πενικιλίνη, εγώ απλώς τη βρήκα».

Μουσείο Αλεξάντερ Φλέμινγκ

Στο εργαστήριο του νοσοκομείου Saint Mary στεγάζεται μέχρι σήμερα το μουσείο Αλεξάντερ Φλέμινγκ, το μέρος όπου ανακαλύφθηκε η πενικιλίνη, η σημαντικότερη ανακάλυψη της χιλιετίας.

Πηγή εικόνας: www.media-cdn.tripadvisor.com

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook και Instagram για περισσότερες βιογραφίες μεγάλων προσωπικοτήτων.

Giving Sight by Beasty-press 


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:
  1. Ο νομπελίστας γιατρός που ανακάλυψε την πενικιλίνη και έσωσε αναρίθμητες ζωές, ανακτήθηκε από www.pagenews.gr, τελευταία επίσκεψη 5/8/20
  2. Αλεξάντερ Φλέμιγκ , ανακτήθηκε από www.sansimera.gr, τελευταία επίσκεψη 5/8/20
  3. Alexander Fleming ,ανακτήθηκε από www.lecturesbureau.gr ,τελευταία επίσκεψη 5/8/20