μαθηματικά μυθιστορήματα
Πηγή εικόνας: www.unsplash.com
Αγαπημένα μου πλάσματα,

ελπίζω να είστε καλά και να μην μου αγχώνεστε γι’ αυτά που λένε για τις καραντίνες και τους κορονοϊούς! Και να μας κλείσουν πάλι μέσα εγώ σας έχω δυο βιβλία όλο τρέλα! Η μουσική των πρώτων αριθμών και Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ είναι δυο υπέροχα μαθηματικά μυθιστορήματα!

Du Sautoy M., Η μουσική των πρώτων αριθμών, μτφρ. Μιχαηλίδης Τ., επιμ. Γραμμένος Θ., Αθήνα: Τραυλός, 2005 (1η έκδοση)

Οι πρώτοι αριθμοί ήταν, και εξακολουθεί να είναι, μια μεγάλη πρόκληση για όλους τους μαθηματικούς. Η μουσική των πρώτων αριθμών πραγματεύεται ακριβώς αυτό! Ο Sautoy μας ταξιδεύει στον κόσμο της μαθηματικής αγωνίας. Οι πρώτοι αριθμοί απασχολούν μέχρι και σήμερα τα μεγαλύτερα μαθηματικά μυαλά και η λύση του προβλήματος αυτού θα γεμίσει χαρά τις μαθηματικές διάνοιες και θα πάει την επιστήμη πολλά βήματα μπροστά. Καλογραμμένο και πολύ προσεγμένο, είναι ένα βιβλίο που μπορεί κανείς να μάθει πολλά και να περάσει όμορφα τις ώρες του.

Δοξιάδης, Α. Κ., Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ, Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτη, 2001 (4η έκδοση)

Ο Δοξιάδης, μαθηματικός και ο ίδιος, ξέρει πολύ καλά τι βάσανο αποτελούν τα άλυτα μυστήρια των μαθηματικών. Σε ένα βιβλίο τρυφερό και γεμάτο αγωνία ξεδιπλώνεται ένα από τα μεγαλύτερα μαθηματικά αινίγματα. Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ μιλάει για την αγάπη στον ιδιόρρυθμο και ευφυή θείο, για την εικασία του Γκόλντμπαχ και για τον κόσμο των μαθηματικών.

Δεν χρειάζεται να αγαπάς τα μαθηματικά. Είναι δυο ιστορίες τόσο όμορφες και συναρπαστικές που σε ταξιδεύουν σε μέρη που δεν φαντάζεσαι! Τα μαθηματικά μυθιστορήματα έχουν κάτι διαφορετικό. Μας ταξιδεύουν σ’ έναν κόσμο άυλο, μαγευτικό και πέρα για πέρα αληθινό, ή και όχι. Πολλοί άνθρωποι, μαθηματικοί, έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη λύση των μαθηματικών μυστηρίων αλλά πολλά από αυτά παραμένουν άλυτα μέχρι και σήμερα. Έτσι για να έχουμε κάτι να ασχολούμαστε!

Διαβάστε και καμιά γραμμή, δεν βλάπτει!

Και όλα θα πάνε καλά!

Τα φιλιά μου,
Ελένη

Υ.Γ. Και αν χάσατε κάποιο από τα προηγούμενα εδώ Ο τροπικός του Αιγόκερω από τον Μίλλερ και Διηγήματα του Αντόν Τσέχωφ, τι άλλο;. Όχι τίποτα άλλο αλλά έρχεται ο δεύτερος γύρος αυτοβελτίωσης και δημιουργικότητας και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι! Γι’ αυτό βρείτε μας σε Facebook και Instagram για περισσότερη έμπνευση!