Πηγή φωτογραφίας: www.ogdoo.gr

Σαν σήμερα στις 29 Αυγούστου του 1921 γεννήθηκε στο χωριό Δροσιά, κάπου κοντά στη Χαλκίδα, μια σπουδαία ερμηνεύτρια και γυναίκα, η Σωτηρία Μπέλλου.


Πήρε το όνομά της από το όνομα του παππού της τον Σωτήρη Παπασωτηρίου που ήταν ιερέας στο Σχηματάρι. Στο πλευρό του παππού της ήταν που μυήθηκε από μικρή στη μουσική. Ξεκινώντας κυρίως με τους εκκλησιαστικούς ήχους και τη βυζαντινή μουσική και καταλήγοντας στο ρεμπέτικο.

«Η προσφυγοπούλα»

Η ταινία «Η προσφυγοπούλα» με την ανεπανάληπτη Σοφία Βέμπο ήταν εκείνη που έσπειρε το μικρόβιο της επιθυμίας στη Μπέλλου για το τραγούδι. Συγκεκριμένα, λέγεται ότι μια ημέρα είπε στον πατέρα της: «Μπαµπά, θέλω να µε πας στον κινηµατογράφο να δω την «Προσφυγοπούλα» γιατί πρωταγωνιστεί η Βέµπο που µου αρέσει πολύ». Ε, και την πήγε κι εκεί ξεκίνησε μια μεγάλη αγάπη, άρχισε να μιμείται τις κινήσεις της και να τραγουδά μπροστά στον καθρέφτη.

Ωστόσο, όπως σε συμβαίνει σε κάθε ελληνική (και όχι μόνο) οικογένεια υπήρξαν αντιδράσεις. Η μητέρας της Μπέλλου ήταν Αρβανίτισσα και ούτε άντεχε και ούτε ήθελε να δει τη μεγάλη κόρη της τραγουδίστρια. Και τότε η Μπέλλου, αρβανίτικο κεφάλι και αυτή, έφυγε και πήγε στην Αθήνα.

Πηγή εικόνας: www.retromania.gr

«Η βιτριολίστρια»

Η Σωτηρία Μπέλλου παντρεύτηκε σε πολύ μικρή ηλικία. Ο άντρας της, ο Βαγγέλης Τριμούρας, ελεγκτής στα λεωφορεία ήταν μέθυσος, πήγαινε με άλλες γυναίκες και τη χτυπούσε. Κατά τη διάρκεια ενός ξυλοδαρμού η Μπέλλου έριξε βιτριόλι στο πρόσωπό του. Η πράξη της αυτή την καταδίκασε σε τρία χρόνια φυλάκισης από τα οποία εξέτισε τους έξι μήνες. Από το περιστατικό αυτό έμεινε στη μνήμη των περισσοτέρων ως «η βιοτριολίστρια». Μετά την αποφυλάκισή της επιστρέφει στην οικογένειά της, αλλά μετά από συγκρούσεις με τους δικούς της μετακομίζει ξανά στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1940, ακριβώς με την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου, και δίνει αγώνα για την επιβίωση.

Η συμμετοχή της Μπέλλου στον πόλεμο

Γονείς, αδέρφια, την έδερναν όλοι. Η ζωή της στη Χαλκίδα ήταν ένα μαρτύριο. Οι γονείς της θεωρούσαν ότι μετά από αυτό το συμβάν τους ντρόπιαζε. Τη φώναζαν χωρισμένη, φυλακισμένη και βιτριολίστρια. Μην αντέχοντας τη ζωή στην επαρχία και όλη αυτή την ατίμωση από την οικογένεια και την τοπική κοινωνία η Μπέλλου ξεκίνησε για την πρωτεύουσα. Η ημέρα του ταξιδιού της συνέπεσε με την 28η Οκτωβρίου το 1940. Πέρασε όλη την περίοδο του πολέμου και τα χρόνια της Κατοχής κάτω από δύσκολες συνθήκες και κάνοντας διάφορες δουλειές στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει τα προς το ζην.

Η Μπέλλου γνώρισε από κοντά τον πόλεμο. Γνώρισε όλη την αγριότητα που κουβαλούσε μαζί του ο Εμφύλιος. Ήταν ενεργό μέλος του αντάρτικου και συντάχθηκε στις γραμμές του ΕΑΜ, ενώ κινδύνευσε και αρκετές φορές.

Η αναγνώριση

Σιγά σιγά η Μπέλλου με τη φωνή της άρχισε να υψώνει το ανάστημα και να διεκδικεί τη ζωή της. Την πρώτη φορά που τραγουδούσε την ανακάλυψε σε μια ταβέρνα των Εξαρχείων ο θεατρικός συγγραφέας Κίμων Καπετανάκης και τη σύστησε στο φίλο του Βασίλη Τσιτσάνη. Όπως ήταν φυσικό ο Τσιτσάνης, ένας άλλος άρχοντας του ρεμπέτικου, ενθουσιάστηκε από τη φωνή της και της πρότεινε να μπουν μαζί στο στούντιο.

Από εκεί και μετά ξεκινάει μια περίοδο γεμάτη ηχογραφήσεις και πολλές επιτυχίες. «Συννεφιασμένη Κυριακή», «Τα Καβουράκια», «Όταν πίνεις στην ταβέρνα», «Κάνε λιγάκι υπομονή» είναι μόνο μερικά από τα τραγούδια που τη στερέωσαν για τα καλά στις συνειδήσεις των περισσοτέρων ως λαϊκή τραγουδίστρια.

Μπέλλου
Η Σωτηρία Μπέλλου με τον Βασίλη Τσιτσάνη. Πηγή εικόνας: Μουσείο Τσιτσάνη

Και μια playlist με μερικές αγαπημένες εκτελέσεις από τη Σωτηρία Μπέλλου:

Παρόμοια άρθρα: 

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook, Instagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-press


Πηγές που χρησιμοποιήθηκα για το άρθρο:

  1. Λήμμα «Σωτηρία Μπέλλου», ανακτήθηκε από el.wikipedia.org, τελευταία επίσκεψη 19/8/2020.
  2. Αρχείο «Σωτηρία Μπέλλου», ανακτήθηκε από www.rebetiko.gr, τελευταία επίσκεψη 19/8/2020.

1 COMMENT

Comments are closed.