Exclusive Content:

Σαν σήμερα εκτελείται ο εγκέφαλος της “The White Rose Society”

22 Φεβρουαρίου 1943. Η Sophie Scholl, με τον αδερφό της Hans και τον συνεργάτη τους Christoph Probst, οδηγούνται στη γκιλοτίνα, έπειτα από μια δίκη-παρωδία. Η Σόφι ήταν μόλις 22 ετών.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Γεννημένη στο Forchtenberg της Γερμανίας, η Sophie, το τέταρτο παιδί της οικογένειας, μεγάλωσε πλάι στις αρχές της Λουθηρανής μητέρας της και του Αντι-Ναζιστή πατέρα της. Το 1940, αποφοιτώντας από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δυσκολεύτηκε να κατατοπιστεί για τη μετ΄έπειτα πορεία των σπουδών της, καθώς τα πάντα -κυρίως στο τομέα της εκπαίδευσης- ήταν “νοθευμένα” με Χιτλερικές επιρροές. Η αγάπη της για τη μόρφωση και τα παιδιά την οδήγησαν να εργαστεί για μικρό χρονικό διάστημα ως δασκάλα νηπιαγωγείου, πριν τη τελική της εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο. Έτσι, τον Μάιο του 1942, γίνεται δεκτή στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, φοιτήτρια βιολογίας και φιλοσοφίας. Τη περίοδο εκείνη κοινωνικοποιήθηκε με ομοϊδεάτες φίλους του μεγαλύτερου αδερφού της Χανς, ο οποίος φοιτούσε στο τμήμα Ιατρικής.

THE WHITE ROSE SOCIETY

Η ιδέα του “Λευκού Ρόδου”, φυτεύτηκε στο αντιεξουσιαστικό πνεύμα των νεαρών, χάρη αφενός, σε μια αντιναζιστική ομιλία του Ρωμαιοκαθολικού Επισκόπου, “Λιοντάρι του Munster”, αφετέρου, στην αλληλογραφία που διατηρούσε η Sophie με τον σύντροφο της Fritz Hartnagel, που πολεμούσε στο Ανατολικό Μέτωπο. Οι λεπτομερείς περιγραφές του Fritz, σόκαραν! Οι Γερμανοί, σκότωναν και έσφαζαν Σοβιετικούς, δολοφονούσαν μαζικά Εβραίους και βανδάλιζαν τις περιουσίες τους. Αποτρόπαια εγκλήματα που η συνείδηση, στρατιωτών και πολιτών της Γερμανίας, δε μπορούσε να χωρέσει.

Αρχικά, το “Λευκό Ρόδο”, συγκροτήθηκε απ΄τους Hans Scholl, Will Graf και Christoph Probst, ενώ η Sophie εντελώς τυχαία διάβασε μια φυλλάδα της οργάνωσης που βρήκε στο πάτωμα της σχολής της. Όταν συνειδητοποίησε πως ο αδερφός της αρθρογραφούσε για το “Λευκό Ρόδο”, ζήτησε αμέσως να ενταχθεί και η ίδια. Αν και οι περισσότεροι νομίζουν πως η Sophie ήταν επιμελήτρια των πολιτικών Φυλλάδων, στη πραγματικότητα η βοήθεια της υπήρξε πιο χρήσιμη και ουσιώδης μιας και ήταν το άτομο που σκόρπιζε τα χαρτιά. Το γεγονός ότι ήταν γυναίκα, μείωνε τις πιθανότητες να γίνει αντιληπτή απ΄τη Γκεστάπω.

Η διάρκεια ζωής της “The White Rose Society”, οριοθετήθηκε χρονικά από τον Ιούνιο του 1942 έως και τον Φεβρουάριο του 1943, ενώ μέσα στο διάστημα αυτό τυπώθηκαν χιλιάδες αντίγραφα από έξι φυλλάδια, προσπαθώντας με αυτό το τρόπο να ξεσηκώσουν τον Γερμανικό λαό κατά της Ναζιστικής κυβέρνησης, εστιάζοντας παράλληλα και στο θρησκευτικό τους φρόνημα. Το όνομα της οργάνωσης βρήκε ο Αλεξάντερ Σμόρελ (φοιτητής και μέλος της οργάνωσης), από τον αγαπημένο του Ντοστογιέφσκι και ένα απόσπασμα απ΄το έργο “Αδερφοί Καραμαζώφ”.

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ, ΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ

Την ώρα που τα αδέρφια Σολ, στις 18 Φεβρουαρίου 1943, έριχναν το έκτο επαναστατικό φυλλάδιο στο Πανεπιστήμιο, έγιναν αντιληπτοί από έναν φύλακα, ο οποίος δεν άργησε να καλέσει την αστυνομία. Τη σύλληψη του Hans και της Sophie, ακολούθησαν κι άλλες συλλήψεις μελών όπως του Σμόρελ και του καθηγητή Χούπερ. Με συνοπτικές διαδικασίες, στις 22 Φεβρουαρίου οι Scholls και ο Probst (πατέρας δύο μικρών παιδιών), εκτελέστηκαν δια απαγχονισμού. Οι εκτελέσεις των υπολοίπων ήρθαν μέσα στους επόμενους μήνες.

Στο δικαστήριο η Sophie υπερασπίστηκε τον εαυτό και τους συνεργάτες της με τα εξής λόγια:

“Κάποιος,τέλος πάντων, έπρεπε να κάνει την αρχή. Όσα γράψαμε και είπαμε τα πιστεύουν και άλλοι. Απλά δε τολμούν να εκφραστούν όπως εμείς.”

Μετά τις δολοφονίες τους, ένα αντίγραφο του 6ου φυλλαδίου , πέρασε τα σύνορα της Γερμανίας παράνομα και έφτασε στην Αγγλία. Στα μέσα της ίδιας χρονιάς, η Γερμανία γέμισε με εκατομμύρια αντίγραφα, καθώς οι Σύμμαχοι έριξαν το “Μανιφέστο των φοιτητών του Μονάχου” αεροπορικώς.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ

Τα ονόματα των Sophie και Hans Scholls, υπάρχουν πλέον σε όλη τη Γερμανία, σε δρόμους και σχολεία. Προτομή της νεαρής ηρωίδας κοσμεί τη Βαυαρία, ενώ το Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ,μετονομάστηκε σε Geschwister- Scholl. Το 2004, σε εθνικό τηλεοπτικό διαγωνισμό για τους σπουδαιότερους Γερμανούς όλων των εποχών, τα αδέρφια Scholl, κατέκτησαν τη 4η θέση, φτάνοντας ψηλότερα απ΄τους Αινστάιν, Μπαχ και Γουτεμβέργιο.

Το Νοέμβριο του 1999, ο Christoph Probst, μπήκε στη Μαρτυρολογία της Καθολικής Εκκλησίας και ο Ρωσογερμανός Αλεξάντερ Σμόρελ, ανακηρύχθηκε Άγιος από την Ορθόδοξη Εκκλησία το 2012, γνωστός και ως Άγιος Αλέξανδρος εν Μονάχω.Η μνήμη του τιμάται 13 Ιουλίου, μέρα κατά την οποία αποκεφαλίστηκε.

Το παράδειγμα βίου και μαρτυρίου όλων αυτών των διεθνών Ηρώων, που θυσιάστηκαν για τα ιδανικά της Ειρήνης, της Πίστης και της Ανθρωπότητας, είθε να φέγγει στην αιωνιότητα που οι ίδιοι χάραξαν στην ιστορία. Ο αγώνας τους ήταν , είναι και θα είναι, το πιο τρανό υπόδειγμα εξάλειψης του ρατσισμού, του πολιτικού φανατισμού και της καταπάτησης της Ελευθερίας Λόγου.

Αιωνία Η Μνήμη Τους!

Latest

 «ΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΙ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» – Παράταση Παραστάσεων

  ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ              ...

Παρουσίαση του βιβλίου “Καταδύσεις” της Κατερίνας Μαρτζούκου-Εκδόσεις Ελκυστής

Οι Εκδόσεις Ελκυστής σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου “Καταδύσεις” της Κατερίνας...

Newsletter

spot_img

Don't miss

 «ΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΙ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» – Παράταση Παραστάσεων

  ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ              ...

Παρουσίαση του βιβλίου “Καταδύσεις” της Κατερίνας Μαρτζούκου-Εκδόσεις Ελκυστής

Οι Εκδόσεις Ελκυστής σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου “Καταδύσεις” της Κατερίνας...

Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης “Οι Τετράποδοι Σε Βοηθούν!”

Eκδήλωση Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα...

 «ΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΙ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» – Παράταση Παραστάσεων

  ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ                             Σάββατο 27 Απριλίου 2024 στις 19:00      ...

Παρουσίαση του βιβλίου “Καταδύσεις” της Κατερίνας Μαρτζούκου-Εκδόσεις Ελκυστής

Οι Εκδόσεις Ελκυστής σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου “Καταδύσεις” της Κατερίνας Μαρτζούκου την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 στις 19:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Καμίνι (Ρεθύμνης 36 και Καραϊσκάκη), Γαλάτσι, Αθήνα. Θα χαιρετίσει την εκδήλωση...

Ουρανία Γκάσιου -Ελένη Κεβεντσίδου – Τιμητική πρόσκληση στις δύο κορυφαίες Ελληνίδες οργανίστες από το Royal Festival Hall

Με τον τίτλο «Οι δύο ελληνίδες θεές του εκκκλησιαστικού οργάνου» υποδέχεται το Royal Festival Hall την Ουρανία Γκάσιου, οργανίστα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, και...

14 COMMENTS

  1. I must thank you for the efforts you have put in penning this blog.
    I am hoping to see the same high-grade blog posts by you
    in the future as well. In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now 😉

  2. I’m really impressed with your writing skills and also with the layout
    on your blog. Is this a paid theme or did you customize
    it yourself? Either way keep up the excellent quality writing,
    it’s rare to see a great blog like this one nowadays.

  3. Fine way of describing, and goood article to get data onn tthe
    topicc of my presentation focus, whgich i am going tto present inn school.

  4. Howdy! This article couldn’t bbe ritten muich better! Lookinmg thrpugh this artcle
    reminds mme of my pprevious roommate! He continually kept
    preacing about this. I amm going too forward this postt to him.
    Pretty surre he’s going to have a gookd read. Thanks ffor sharing!

  5. I got this webb page fromm mmy pal who shared withh mee
    onn the topic oof this web page annd at the mment his
    time I amm visiting this sie aand reaading very informative articles att
    this time.

  6. Hi superb blog! Does running a blog sch as this require a great deal of work?

    I’ve absolutely no expertise inn programming buut I wwas hoping tto stat my own blpog in the near future.
    Anyway, if you have anyy recommendaions orr tips for
    nnew blog ownerrs pkease share. I understand this iis offf subject nevertheless I
    just needded too ask. Manny thanks!

  7. Excellent sitre you hve here but I was wonddering if yoou
    knew of any communnity forums that cover the samke topics
    talked about in thhis article? I’d really like too be a
    part of communikty whgere I can get commesnts fom other knowledgeeable individuals tjat sharte tthe same interest.
    If you have any recommendations, pleaee lett mee know.

    Thanks a lot!

Comments are closed.