Έλλη ή Νέλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη
Πηγή εικόνας: www.klik.gr

Έλλη ή Νέλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη

Η Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη γνωστή με το ψευδώνυμο Νέλλυ γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 1899 στο Αϊδινή της Μικράς Ασίας. Έλαβε τη πρώτη μόρφωσή της στη Σμύρνη όπου εγκαταστάθηκε η οικογένειά της μετά την καταστροφή του Αϊδινίου. Το 1921 φεύγει στη Γερμανία μαζί με τον αδελφό της για να σπουδάσει αρχικά ζωγραφική.

Πηγή εικόνας: www.pinterest.com

Σπουδές

Ύστερα από τη μεγάλη καταστροφή της Σμύρνης η οικογένειά της καταστράφηκε οικονομικά και αποφάσισε να μετοικίσει στην Ελλάδα. Λαμβάνοντας υπόψιν αυτήν την κατάσταση, όπως είχε πει σε συνέντευξή της, ρώτησε τον πατέρα της αν μπορεί να αλλάξει επάγγελμα και από ζωγράφος να γίνει φωτογράφος. Ήταν ένα επάγγελμα, αν και ανδροκρατούμενο, πιο πρακτικό το οποίο θα της προσέφερε όχι μόνο επαγγελματική αποκατάσταση αλλά και οικονομική ανεξαρτησία. Έχοντας ως δασκάλους εκπροσώπους της κλασσικής φωτογραφικής παιδείας, τον Ούγκο Έρφουρτ και τον Φραντς Φίντλερ ενστερνίζεται αρχικά το ρεύμα του βικτωριανισμού.

Φωτογράφος: Ούγκο Έρφουρτ | Πηγή εικόνας: www.wikiwand.com
Φωτογράφος: Φραντς Φίντλερ | Πηγή εικόνας: www.europeana.eu

Η επιστροφή της στην Αθήνα

Το 1924 η Νέλλυ επιστρέφει στην Αθήνα και φτιάχνει το δικό της εργαστήριο επί της οδού Ερμού. Οι καλλιτεχνικές της αναζητήσεις στρέφονται καθαρά σε ελληνικά θέματα. Ασχολείται με τη φωτογράφιση πορτρέτων και θεμάτων που αφορούν την αθηναϊκή κοινωνία του μεσοπολέμου, άλλοτε από μόνη της και άλλοτε από παραγγελία του Υπουργείου Πολιτισμού. Περιοδεύει στην ελληνική ύπαιθρο δείχνοντας φωτογραφικά μια χώρα ειδυλλιακή. Με αυτόν τον τρόπο προβάλλει τη χώρα στο εξωτερικό μέσω τουριστικών εντύπων της εποχής.

Κρήτη | Πηγή εικόνας: www.pinterest.com

Η επαγγελματική της σταδιοδρομία

Η Ελληνίδα φωτογράφος απαθανάτισε με ζωντάνια πορτρέτα προσφύγων αλλά και σημαντικών προσώπων της εποχής της όπως τον Κωστή Παλαμά και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Φωτογράφισε τις Δελφικές Γιορτές του Σικελιανού και της γυναίκας του Εύας Πάλμερ το 1927 και κατά αποκλειστικότητα το 1930, ενώ το 1936 μετέβη στο Βερολίνο για να φωτογραφίσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Κωστής Παλαμάς | Πηγή εικόνας: www.pinterest.com
Έλλη Σουγιουλτζόγλου
Δελφικές Γιορτές | Πηγή εικόνας: www.pinterest.com

Πρωτοτυπία και τόλμη στη φωτογραφία

Σύμφωνα με τον συγγραφέα Εμμανουήλ Κάσδαγλη η τόλμη και η πρωτοτυπία ήταν δύο βασικά χαρακτηριστικά της Έλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη. Ήταν η πρώτη που θέλησε να φωτογραφίσει γυμνές χορεύτριες του κλασσικού χορού στην Ακρόπολη συνδέοντας το γυμνό σώμα με τη γύμνια των μαρμάρων του Παρθενώνα. Ιδιαίτερη θέση στο έργο της κατέχουν οι γυμνές ή ημίγυμνες φωτογραφίσεις στην Ακρόπολη της Mona Paeva, πρώτη μπαλαρίνα της Όπερας Κομίκ. Αυτές οι φωτογραφίες προκάλεσαν σκάνδαλο στην κοινωνία του μεσοπολέμου όταν δημοσιεύθηκαν το 1929 στο γαλλικό περιοδικό Illustration.

Mona Paeva | Πηγή εικόνας: www.pancreta.gr
Έλλη Σουγιουλτζόγλου
Mona Paeva | Πηγή εικόνας: www.pancreta.gr

Οι παραλληλισμοί της Έλλης

Οι παραλληλισμοί της Νέλλυς έχουν συσχετιστεί διακριτικά με τη ναζιστική περίοδο. Είναι μια προσπάθεια να αποδείξει τη συνέχεια της ελληνικής φυλής. Σύγκρινε λοιπόν φωτογραφίες με αρχαία αγάλματα και φυσικά πρόσωπα που έμοιαζαν μεταξύ τους, για να αναδειχθεί η ομοιότητά τους. Το έργο της είχε τεράστια επιτυχία τη δεκαετία του 30, ενώ στη ναζιστική Γερμανία του τότε πήρε μεγάλες διαστάσεις διότι με αυτόν τον τρόπο μπορούσαν να αναδείξουν την κατωτερότητα των Εβραίων συγκρίνοντάς τους με τα ρωμαϊκά αγάλματα.

Πηγή εικόνας: www.pinterest.com

Η ζωή και η δουλειά της στη Νέα Υόρκη

Το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τη βρίσκει με τον άντρα της στις ΗΠΑ που θα μείνει για 27 χρόνια, από το 1939 μέχρι το 1966. Στην πόλη της Νέας Υόρκης βρίσκει την ευκαιρία να καταγράψει σημαντικές στιγμές από την οικοδόμηση της πόλης και να αποτυπώσει στιγμιότυπα από την κίνηση των δρόμων και των πλατειών της. Έτσι δημιουργούνται δύο νέες φωτογραφικές σειρές το «Easter Parade» και οι «Δρόμοι». Το 1966 επιστρέφοντας στην Ελλάδα διαμορφώνει το διαμέρισμά της στη Νέα Σμύρνη σε φωτογραφικό μουσείο.

Έλλη Σουγιουλτζόγλου
Φωτογραφική σειρά: Δρόμοι | Πηγή εικόνας: www.pinterest.com
Έλλη Σουγιουλτζόγλου
Φωτογραφική σειρά: Easter Parade | Πηγή εικόνας: www.benaki.org

Η αυτοβιογραφία και ο θάνατός της

Το 1989 δημοσίευσε την αυτοβιογραφία της. Δώρησε το μεγαλύτερο κομμάτι του έργου της στο μουσείο Μπενάκη. Έχει τιμηθεί με παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικα με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών ενώ εξέδωσε πολλά λευκώματα με φωτογραφίες της και παρουσίασε το έργο της σε πολλές εκθέσεις. Η Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη πέθανε στη Νέα Σμύρνη της Αθήνας στις 17 Αυγούστου του 1998.

Έλλη Σουγιουλτζόγλου
Πηγή εικόνας: www.ert.gr

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook και Instagram για περισσότερες βιογραφίες μεγάλων προσωπικοτήτων και γεγονότων.

Giving Sight by Beasty-Press


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. Νέλλη Σουγιουλτζόγλου, ανακτήθηκε από el.wikipedia.org, τελευταία επίσκεψη 15/8/2020
  2. Nelly’s (Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη) (1899-1998), ανακτήθηκε από benaki.org, τελευταία επίσκεψη 15/8/2020
  3. Nelly’s – Κινητικότητα και ελευθερία στις φωτογραφίες της, όπως και η ίδια η ζωή της, ανακτήθηκε από www.photologio.gr, τελευταία επίσκεψη 15/8/2020

2 COMMENTS

Comments are closed.