Rachel Hollis
Τα δύο νεότερα βιβλία της Rachel Hollis.

Γκουγκλάρεις το όνομά της, Rachel Hollis. Εμφανίζονται κάτι περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια λήμματα. Ποια είναι, λοιπόν, η συγγραφέας/ ομιλήτρια/ blogger/ entrepreneur και πολλά άλλα; Απλό. Είναι η γυναίκα που λίγο-πολύ όλες θα θέλαμε να είμαστε. Είναι περιποιημένη. Είναι γυμνασμένη. Είναι καλόγουστη.  Είναι έξυπνη. Είναι εργατική. Είναι επιτυχημένη. Μένει σε ένα όμορφο και μεγάλο σπίτι. Έχει μία ευτυχισμένη οικογένεια. Με λίγα λόγια, είναι η χρυσή εκπρόσωπος του Αμερικανικού ονείρου. Ή μήπως όχι;

Ανατρέχοντας στο βιογραφικό της, εύκολα εντοπίζεις ότι η ονειρεμένη ζωή δεν της χαρίστηκε. Παιδί κακοποιητικής οικογένειας, αδερφή αυτόχειρα, έφυγε από το σπίτι κυνηγώντας το όνειρό της. Δούλεψε εξαντλητικά, ξενύχτησε, πείνασε, όμως ποτέ δεν έστρεψε το βλέμμα από το στόχο της, να πετύχει. Αυτά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα μπορεί να διαβάσει κανείς στα δύο πιο γνωστά βιβλία της, Κορίτσι, ξύπνα! και Κορίτσι, σταμάτα να ζητάς συγγνώμη!.

Κορίτσι, ξύπνα!

Στο Κορίτσι, ξύπνα! η Rachel Hollis παραθέτει είκοσι συνηθισμένα «ψέματα» που λέει μια γυναίκα στον εαυτό της και εμποδίζει η ίδια την προσωπική της εξέλιξη. Τα παραθέτει, τα αναλύει διεξοδικά και τα ανατρέπει. Καταπιάνεται με τους περισσότερους από τους μέσους προβληματισμούς μίας γυναίκας, από την αναβλητικότητα μέχρι τις τύψεις της μητρότητας. Έτσι στο πρώτο κεφάλαιο καταρρίπτει το μύθο της «τέλειας» και εν πολλοίς απλησίαστης γυναίκας.

Γλυκιά και πολύτιμη φίλη μου, αυτό που λέω είναι σημαντικό, επειδή θέλω να καταλάβεις ότι όλες υστερούμε. Κι όμως, παρόλο που η μία αποτυχία μου διαδέχεται την άλλη, δεν πτοούμαι. Εξακολουθώ να ξυπνώ κάθε πρωί και να προσπαθώ πάλι να γίνω μία καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου. Ορισμένες μέρες νιώθω ότι πλησιάζω περισσότερο στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου. Άλλες μέρες τρώω αηδίες για βραδινό. Αλλά το δώρο της ζωής είναι ότι την επόμενη μέρα έχουμε άλλη μια ευκαιρία.

Συνεχίζει με κεφάλαια όπως «Το ψέμα: Θα αρχίσω από αύριο», «Το ψέμα: Δεν είμαι αρκετά καλή» και «Το ψέμα: Είμαι άθλια στο σεξ», εξιστορώντας προσωπικές της εμπειρίες. Οι αφηγήσεις της είναι χαλαρές, διασκεδαστικές και ακομπλεξάριστες. Είναι η αστεία και υποστηρικτική φίλη που θα ήθελες να έχεις. Δε σε κρίνει, ή μάλλον σε κρίνει, μέσα από το πρίσμα των δικών της αποτυχιών.

Εκτίθεται χωρίς φόβο, ακόμη και σε θέματα «φορτωμένα» με ενοχές και τύψεις, όπως αυτά της μητρότητας και της εξάρτησης από το αλκοόλ.

Σου φαίνεται αστείο ή θλιβερό που παραδέχομαι ότι, προτού κάνω παιδιά, δεν μπορούσα να καταλάβω πραγματικά γιατί πίνει ο κόσμος; Και ξαφνικά βρίσκομαι εξουθενωμένη, καταπιεσμένη και στα πρόθυρα της τρέλας. Ανακάλυψα ότι με ένα ποτήρι κρασί οι δυσκολίες κάπως αμβλύνονταν ως διά μαγείας.

Οι ιστορίες της έχουν ευτυχισμένο τέλος. Όχι επειδή όλα ήρθαν ιδανικά και εύκολα στη ζωή της. Αντίθετα, ο στόχος της είναι να σου δείξει ότι τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς κόπο.

Κορίτσι, σταμάτα να ζητάς συγγνώμη!

Σε ανάλογο κλίμα και θεματολογία κυμαίνεται και το δεύτερο πιο γνωστό και ωριμότερο βιβλίο της, Κορίτσι, σταμάτα να ζητάς συγγνώμη!. Εδώ, η Rachel Hollis, στο γνώριμο πια ύφος της, καταπιάνεται με δικαιολογίες. Με όλες εκείνες τις προφάσεις που έχουμε σκεφτεί οι περισσότερες προκειμένου να σταματήσουμε να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο μέλλον.

Ξεκινά με δικαιολογίες του τύπου «Αυτό δεν είναι κάτι που κάνουν οι άλλες γυναίκες» ή «Δεν έχω χρόνο». Αυτή τη φορά όμως, πηγαίνει κάμποσα βήματα παραπέρα καθώς δίνει πρακτικές συμβουλές στην αντιμετώπιση των φόβων αυτών. «Η αλήθεια είναι ότι σε όποια φάση ζωής κι αν βρίσκεσαι, το πιο πιθανό είναι ότι παλεύεις για να βρεις (ελεύθερο) χρόνο», σημειώνει. Παρόλα αυτά, κανείς δε θα σου χαρίσει το χρόνο που έχεις τόση ανάγκη για να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου. Αντί να ψάχνεις το χρόνο, φτιάξ’ τον, προτείνει, δίνοντας αναλυτικές οδηγίες.

Όμως έχει και συνέχεια!

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου αυτού, παραθέτει συμπεριφορές που οφείλει να υιοθετήσει μια γυναίκα, αν θέλει να πετύχει τους στόχους της. Έτσι, μας προτρέπει να σταματήσουμε να ζητάμε την άδεια των άλλων για να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας. Επιπλέον, ωθεί τις γυναίκες να αφοσιωθούν σε ένα όνειρο-στόχο και να «τα δώσουν όλα» έτσι ώστε να το πραγματοποιήσουν.

Όταν οι άνθρωποι κάνουν λίστες με τα δεκαεννέα πράγματα «που ονειρεύονται», η αντίδρασή μου είναι πάντοτε η ίδια: Ποιο από όλα σε συναρπάζει περισσότερο; Αν μπορούσες να επιλέξεις ένα από όλα και να δουλέψεις σε αυτό για την επόμενη δεκαετία, ποιο θα διάλεγες;

Η αλήθεια είναι ότι πάντα έχουν ένα αγαπημένο. Πάντα.

Όμως περιτριγυρίζουν το μοναδικό και μεγαλύτερο όνειρό τους με ένα μάτσο μεγάλες ιδέες. Φτιάχνουν λίστες με όλες τις εναλλακτικές επειδή με αυτό τον τρόπο μπορούν να πουν ότι όλα αυτά είναι ένα αστείο… Με αυτό τον τρόπο, αν γίνει πολύ δύσκολο το να κυνηγήσουν το όνειρό τους, μπορούν να παραιτηθούν και να πουν ότι τελικά δεν ήταν αυτό που πραγματικά ήθελαν.

 

Στο τρίτο και τελευταίο κομμάτι του Κορίτσι, σταμάτα να ζητάς συγγνώμη!, η Hollis προτείνει μια σειρά δεξιοτήτων. Αναφέρεται σε δεξιότητες που καλείται να αποκτήσει κάθε γυναίκα εφόσον επιδιώκει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού της. Έτσι, μια γυναίκα πρέπει να διαθέτει σχεδιασμό ώστε να καταστήσει αποτελεσματική την επίτευξη των στόχων της. Επιπλέον, πρέπει να έχει αυτοπεποίθηση και επιμονή. Τέλος, οφείλει να είναι ηγέτης. Παρόλα αυτά, όπως επιμένει και η ίδια, όλα αυτά αποτελούν δεξιότητες και όχι ταλέντα. «Δεν είναι μοναδικές και ιδιαίτερες ικανότητες με τις οποίες γεννήθηκες. Είναι δεξιότητες που μπορείς να μάθεις».

Αξίζει τελικά ή όχι;

Αδιαμφισβήτητα η Rachel Hollis αντιπροσωπεύει μία λευκή Αμερικανίδα που δύσκολα θα κατέτασσες στη μεσαία κοινωνική τάξη. Τα κείμενά της αντανακλούν την οικονομική και κοινωνική άνεση των οποίων απολαμβάνει. Αν όμως αποφασίσεις να τα αντιπαρέλθεις, θα βρεθείς μπροστά σε μια γυναίκα με αποφασιστικότητα, επιμονή και χιούμορ. Σε μια γυναίκα που ελπίζει να σε εμπνεύσει και να σε παροτρύνει να την ακολουθήσεις στο δρόμο για την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Τα βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

3 COMMENTS

Comments are closed.