υγεία

Ας είμαστε ειλικρινής. Αν δεν βιώναμε τη πανδημία και τη καραντίνα, δεν θα εκτιμούσαμε την Υγεία και τους ανθρώπους που τη πρεσβεύουν. Αυτές οι τόσο κοινότυπες φράσεις: “Υγεία πάνω από όλα”, “Ας έχουμε την υγειά μας και όλα γίνονται” απέκτησαν τόσο βαθύ νόημα και τις εκτιμήσαμε όσο ποτέ. Παγκόσμια Ημέρα Υγείας σήμερα και το ΜΠΡΑΒΟ για τους ανθρώπους που μπαίνουν μπροστά, μας προστατεύουν, μας ενημερώνουν και ψάχνουν λύσεις για τον ιό είναι λίγο.

7 Απριλίου σήμερα και αυτή η μουντή μέρα, μόνο μουντή δεν θα πρέπει να είναι. Νοσηλευτές, γιατροί, μαίες, χειρουργοί και όλο το προσωπικό που υπηρετεί την υγεία, δίνει κάθε μέρα μια μάχη που δεν βγαίνει προς τα έξω. Είναι οι αφανείς ήρωες και οφείλουμε καθημερινά να τους είμαστε ευγνώμων.

Το ημερολόγιο έγραφε 7 Απρίλη του 1948, όταν ιδρύθηκε ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας). Αρμοδιότητες που του τέθηκαν ήταν υποστήριξη της καθολικής περίθαλψης, η παρακολούθηση για κινδύνους δημόσιας υγείας , ο συντονισμός και η επίλυση προβλημάτων για έκτακτες ανάγκες και η βελτίωση της ανθρώπινης υγείας σε καθημερινή βάση.

Χάρη στον Οργανισμό Υγείας, εξαλείφθηκε η ευλογιά, ανακαλύφθηκε το εμβόλιο για τον Έμπολα, ενώ οδηγηθήκαμε στην σχεδόν εξάλειψη της πολιομυελίτιδας. Στο σήμερα, ο ΠΟΥ παλεύει για μεταδοτικές ασθένειες όπως το HIV/AIDS, ελονοσία, φυματίωση, αλλά και για τις μη μεταδοτικές ασθένειες όπως, καρδιολογικές παθήσεις και καρκίνος.

Το έργο του ΠΟΥ, χρηματοδοτείται από τις συνεισφορές των κρατών- μελών που ανήκουν στον ΟΗΕ, αλλά και από δωρεές ιδιωτών.

Ας μιλήσουμε τώρα με αριθμούς…
 • Τουλάχιστον το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει πλήρη κάλυψη βασικών υπηρεσιών υγείας.
 • 7,2 τρισ. δολάρια ή το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ δαπανάται ετησίους για την υγεία.
 • 371 δισ. δολάρια επενδύσεις για την επόμενη 15ετία θα έκαναν τον κόσμο μας πιο υγιή.
 • 97 εκατ. πρόωρους θανάτους, θα μπορούσαν να αποτρέψουν οι επενδύσεις στα συστήματα υγείας.
 • Η μέση παγκόσμια δαπάνη για την υγεία ανέρχεται στα 1011 δολάρια, με τις μισές χώρες να δαπανούν λιγότερο από 366 δολάρια ανά κάτοικο.
 • Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ωθούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (που ορίζεται ότι ζουν με 1,90 δολάρια ή λιγότερο την ημέρα) επειδή πρέπει να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.
 • Πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι (σχεδόν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού) δαπάνησαν τουλάχιστον το 10% των οικογενειακών προϋπολογισμών τους για να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.
 • 5,4 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών πέθαναν το 2017.
 • 1,25 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε τροχαία δυστυχήματα.
 • 80% της πρόωρης καρδιακής νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του διαβήτη μπορούν να προληφθούν.
 • Το 23% όλων των εκτιμώμενων θανάτων παγκοσμίως συνδέεται με το περιβάλλον.
 • 40.5 εκατ. θάνατοι οφείλονται σε μη μεταδοτικές ασθένειες (το 71% παγκοσμίως).
 • 800.000 αυτοκτονίες σημειώνονται κάθε χρόνο στον κόσμο (ένας θάνατος κάθε 40 δευτερόλεπτα).

Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/14 

Ας εκτιμήσουμε την Υγεία μας, δεν είναι δεδομένη. Αυτό μας διδάσκουν και οι ημέρες που βιώνουμε. Τα απλά και αυτά που θεωρούμε δεδομένα είναι τα πιο σημαντικά, που αξίζουν την αφοσίωση μας. Αν η θεά Υγεία, μας κοίταζε από μια γωνία, σίγουρα θα ήθελε να μας δώσει καμιά στο κεφάλι, μπας και συνέλθουμε και δούμε την αλήθεια των πραγμάτων κατάματα.

Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project