Πηγή εικόνας: michaportraits.com

Στις 4 Οκτωβρίου γιορτάζεται παγκοσμίως η «Ημέρα των Ζώων». Οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου, τα ζώα, δικαιούνται και εκείνοι μια μέρα αφιερωμένη σε εκείνα. Είναι ένα φαινόμενο των τελευταίων χρόνων που συνήθως προκαλεί μεγάλη κινητικότητα στα social media. Από τα αρχαία χρόνια όμως, μέχρι την σύγχρονη εποχή, ο άνθρωπος έχει ασχοληθεί με την εξύμνηση της συντροφιάς, της αγάπης αλλά και το δέος που μας προκαλούν.

Πηγή εικόνας: nerdist.com

Αρχαιότητα

Από τα πρώτα δείγματα στην τέχνη που αφορούν τα ζώα, έχει βρεθεί τάφος με ανθρώπινο σκελετό και μια γάτα περίπου 9.500 χρόνια πριν. Η πρώτη ένδειξη της στενής συνύπαρξης του ανθρώπου με κάποιο ζώο. Περί το 1.500 π.Χ. στην Αρχαία Αίγυπτο, οι γάτες λατρεύονταν σαν θεότητες. Πίστευαν στην θεότητα Μπάστ, που ήταν η θεότητα της γονιμότητας και της μητρότητας. Στην αρχαία Αίγυπτο εντοπίζεται επίσης η λατρεία των σκύλων καθώς έχουνε βρεθεί διάφορες τοιχογραφίες αναπαριστώντας τα. Ο Θεός Άνουβις είχε επίσης την μορφή σκύλου και ήταν ο συνοδός τον ψυχών στον κάτω κόσμο.

ζώα
Πηγή εικόνας: penn.museum

Στην ελληνική τέχνη, ο σκύλος αναφέρεται από τον Πλάτωνα ως «ο λάτρης της μάθησης» και βρίσκουμε πολλές ζωγραφιστές αναφορές σε αυτόν. Βρίσκουμε μορφές σκύλων πάνω σε αμφορείς και σκεύη της εποχής, που δείχνουν την στενή επαφή του ανθρώπου με τα ήμερα αυτά ζώα.

Σε διάφορες αρχαίες κουλτούρες όπως του Σουμέριους και τους Ινδουιστές, παρατηρούνται παρόμοιες αναφορές σε παρόμοια ζώα.

ζώα
Dossi, Dosso; Portrait of a young Man holding a Dog and a Cat; The Ashmolean Museum of Art and Archaeology (Πηγή εικόνας: artuk.org)

Αναγέννηση

Πηγαίνοντας σε αργότερα χρόνια, στην Αναγέννηση παρατηρούνται αρκετά πορτραίτα ανθρώπων με το κατοικίδιο τους δίπλα. Κατά κύριο λόγο βλέπουμε αναφορές σε σκύλους εκείνη την εποχή λόγο της χρήσης τους στο κυνήγι. Πολλοί ιστορικοί τέχνης πιστεύουν πως η ανάδειξη των ζώων στους πίνακες έδειχνε την οικονομική κατάσταση του απεικονιζόμενου.

Συχνά, παρατηρούνται ζωγραφιές με γάτες που χρονολογούνται γύρω στο 1700 στην Ιαπωνία, Κίνα και Κορέα.

Βικτωριανή εποχή

ζώα
Πηγή εικόνας: victoriana.com

Πηγαίνοντας στην Βικτωριανή εποχή, βλέπουμε τις πρώτες φωτογραφίες κατοικίδιων. Φαίνεται πως ειδικά την εποχή που πρωτάρχισαν οι φωτογραφίες, το να φωτογραφίζεται κανείς με το ζώο του, ήταν κάτι το συνηθισμένο. Είτε οι ιδιοκτήτες μαζί με τα ζωάκια τους είτε τα ζωάκια μόνα τους σε διάφορες πόζες.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως παραπέμπει σε αυτό που κάνουμε σήμερα. Δύσκολα θα συναντήσεις κάποιον που έχει ζώο και δεν θα έχει φωτογραφία του στο κινητό του, για παράδειγμα. Tι καλύτερο από το να μπορεί κάποιος να απαθανατίσει το αγαπημένο του κατοικίδιο. Ένας τρόπος εκτίμησης προς το πρόσωπό τους.

Ίσως τελικά, όσο παράξενοι και να ‘ναι οι καιροί μας, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στα ζώα που μας ανέχονται με όλες μας τις παραξενιές. Που είναι δίπλα μας σε κάθε δύσκολη στιγμή και μας παρηγορούν. Πρόσφατα κάποιος μου είπε μια έκφραση η οποία μπορώ να πω, πως πια έχει γίνει κομμάτι μου. «Τα ζώα είναι ότι έχει μείνει από τον Παράδεισο.» Χρόνια πολλά λοιπόν στα 2 τετράποδα μου και χρόνια πολλά για όλους όσους έχουν τετράποδους φίλους!


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-press


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

  • http://petslady.com/articles/animals-art-down-through-history-66242
  • https://fanimal.online/the-history-of-pet-portraits/
  • https://blogs.bl.uk/asian-and-african/2018/12/tales-of-cats-and-dogs.html

2 COMMENTS

Comments are closed.