Πηγή: Pinterest | @keepitwildco.com

Η Σωστή Ανακύκλωση, θέλοντας και μη, έχει κάποια μυστικά και tips που όλοι οφείλουμε να ακολουθήσουμε. Είτε την εφαρμόζεις, γιατί σου το επιβάλλουν, είτε επειδή θες να σώσεις τον πλανήτη με τον τρόπο σου και να αλλάξεις συνήθειες… Μην αγχώνεσαι, όλα θα γίνουν. Μεθοδικά και σωστά.

Ξεκινάμε:
 1. Δε πετάμε ό,τι να ναι στον μπλε κάδο.
  Ο μπλε κάδος δεν είναι και για ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω δει στο εσωτερικό του ηλεκτρικές σκούπες και παλιά ραδιόφωνα. Υπάρχουν ειδικοί κάδοι και μπορείς να τα μάθεις όλα από εδώ, με λίγα λεπτά αφοσίωσης.
 2. Καθαρίζουμε το περιεχόμενο πριν το πετάξουμε στον μπλε κάδο. Αν τύχει και το πετάξουμε με τα υπολείμματα του, κινδυνεύει να λερώσει και άλλες συσκευασίες που είναι καθαρές και έτσι να «αχρηστευθούν» και αυτές. Συσκευασίες που φέρουν έτοιμα φαγητά (π.χ.: πίτσα, σουβλάκια κλπ.) δεν ανακυκλώνονται.
 3. Δεν ανακυκλώνεται οποιοδήποτε μέγεθος χαρτιού, λόγου χάρη σκισμένες σελίδες ή εισιτήρια. Πρέπει να έχει μέγεθος τουλάχιστον Α4.

  Η Σωστή Ανακύκλωση
  Πηγή: Pinterest | @women.com

 4. Το γυαλί ανακυκλώνεται και μπορεί να συλλεχθεί στους μπλε κάδους. Το σπασμένο γυαλί όμως, όχι! Για αυτό προσέχουμε, πως το ρίχνουμε στον κάδο ή αν έχει σπάσει η συσκευασία μας, γιατί υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού των εργαζομένων.
 5. Τα καλαμάκια και τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης, δεν ανακυκλώνονται, παρόλο που είναι από πλαστικό, τα υλικά που περιέχουν καθιστούν αδύνατη την ανακύκλωση τους.
 6. Τα πλαστικά καπάκια, δεν ανήκουν στους μπλε κάδους. Παρότι πλαστικό, τα καπάκια από τα πλαστικά μπουκάλια, ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο. Καλό είναι να τα ξεχωρίζουμε, πριν πετάξουμε το μπουκάλι στο σημείο ανακύκλωσης.
 7. Δεν ανακυκλώνονται όλα τα κουτάκια του χυμού, πρέπει να έχουν την ειδική ένδειξη της ανακύκλωσης πάνω στη συσκευασία τους.

  Η Σωστή Ανακύκλωση
  Πηγή:Pinterest | @behance.net

 8. Αν έχουμε μεγάλες χάρτινες κούτες, πριν τις πετάξουμε στον κάδο, καλό είναι να τις διπλώσουμε-συμπιέσουμε.
 9. Όσον αφορά το αφρολέξ και το φελιζόλ, επειδή είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά και μπορεί ανά πάσα στιγμή να αρπάξουν φωτιά, καλό είναι να αποφεύγεται η ρίψη τους στους μπλε κάδους.
 10. Προσοχή στις βιοδιασπώμενες σακούλες. Έχουν ημερομηνία λήξης, που μετά αρχίζουν να θρυμματίζονται. Μόνο τις κοινές απλές πλαστικές σακούλες ανακυκλώνουμε.

Ανακυκλώνω για ένα καλύτερο αύριο. Για ένα κόσμο που θα νοιάζεται για τον πλανήτη και για τη σωτηρία του. Ανακυκλώνω, γιατί ΣΕΒΟΜΑΙ. Ανακυκλώνω, γιατί ετησίως στην Ελλάδα πετιούνται 300.000 τόνοι χαρτιού, ενώ με κάθε ένα τόνο ανακυκλωμένου χαρτιού σώζονται 17 δέντρα και 30.000 λίτρα νερού, ενώ μειώνεται κατά 95% η ατμοσφαιρική ρύπανση.


Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

3 COMMENTS

Comments are closed.