Hacksaw Ridge
Πηγή εικόνας: newsmag.gr
Ιστορικά

Το Hacksaw Ridge είναι η πέμπτη κατά σειρά σκηνοθετική εμπειρία του Μελ Γκιμπσον (Braveheart). Πρόκειται για ένα ιστορικό βιογραφικό δράμα που ακολουθεί την αληθινή ιστορία του Ντέσμοντ Ντος, ενός αμερικανού πολίτη, ο οποίος κατατάχθηκε εθελοντικά στον αμερικάνικο στρατό. Aρνήθηκε ωστόσο με κάθε τρόπο να οπλοφορήσει στο πεδίο της μάχης. Κατάφερε να σώσει 75 στρατιώτες υπό άθλιες συνθήκες στην μάχη της Οκινάουα τον Μαιο του 1945. Η συγκεκριμένη μάχη έχει χαρακτηριστεί από τις πιο αιματηρές μάχες κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Για την πράξη του αυτή αλλά και για το ήθος και τη γενναιότητα που υπέδειξε ο Ντέσμοντ Ντος τιμήθηκε με μετάλλιο τιμής από το αμερικάνικο κογκρέσο.

αντιρρησίας
lifo.gr
Η ταινία

Βιρτζίνια. 1920. Το Hacksaw Ridge ξεκινάει κάνοντας μια αναδρομή στα παιδικά χρόνια του Ντέσμοντ (Άντριου Γκάρφιλντ). Ο πατέρας του ειναι βετεράνος του αμερικάνικου στρατού. Έχοντας ζήσει τη φρίκη του πολέμου και την απώλεια έχει βρει το παυσίπονο του στο αλκοόλ. Συνήθεια που τον κάνει βίαιο πολλές φορές απέναντι στα παιδιά του αλλά και στη γυναίκα του. Η μητέρα ως αντίποδας υποφέρει την όλη κατάσταση προσπαθώντας να διδάξει στα παιδιά τους την ενάρετη ζωή. Πρόκειται για μια βαθιά θρησκευόμενη γυναίκα.

Σε δεύτερη φάση εστιάζει σε εναν παιδικό καυγά του Ντέσμοντ με τον αδερφό του κατά τον οποίο η ένταση ξεφεύγει με αποτέλεσμα ο πρώτος παραλίγο να σκοτώσει τον δεύτερο. Ο μικρός τότε Ντέσμοντ σοκάρεται από την πράξη του αυτή παραλληρίζοντας τη με την μάχη του Καιν με τον Αβελ.

Δεκαπέντε χρόνια αργότερα ο Ντέσμοντ γίνεται μάρτυρας σε τροχαίο ατύχημα στο οποίο βοηθάει τον τραυματία να σωθεί. Την ίδια στιγμή γνωρίζει στο νοσοκομείο τον έρωτα της ζωής του, την όμορφη νοσοκόμα Ντόροθυ (Τερέσα Πάλμερ). Η γνωριμία τους θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του Ντέσμοντ να γίνει εθελοντής νοσοκόμος στο στρατό.

αντιρρησίας
onemanshow.com

Βγαίνει τελικά στο πεδίο της μάχης και για 82 ολόκληρες ημέρες σώζει άοπλος όσες περισσοτερές ανθρώπινες ζωές μπορεί προσπαθώντας να μείνει και ο ίδιος ζωντανός. Γεγονός που αναγνωριζέται τόσο από τους ανωτέρους του όσο και από τους υπόλοιπους στρατιώτες.

Το ψυχογράφημα του πρωταγωνιστή

Πως μεγαλώνεις λοιπόν σε ένα σπίτι που ο ένας γονιός θεωρεί την βία αμαρτία και ο άλλος ξέσπασμα; Με μια προσεκτικτότερη ματιά θα αντιληφθούμε πως ο Ντέσμοντ αποστρεφόταν την βία επειδή ακριβώς ήταν και ο ίδιος οξύθυμος από παιδί ακόμα. Τα βίαια ξεσπάματα του όμως ερχόταν σε ρήξη με την ηθική που είχε διαμορφώσει τόσο λόγω του ήδη βίαιου πατέρα του όσο και λόγω του θρησκευτικού του προσανατολισμού.

Μπορούσε να γίνει βίαιος ανά πάσα στιγμή όπως μας δηλώνουν οι σκηνές πάλης με τον μικρότερο αδερφό του και αργότερα στην εφηβεία με τον πατέρα του, τον οποίο μάλιστα βλέπουμε να απειλεί με όπλο ώστε να γλιτώσει τη μητέρα του από έναν ακόμα καυγά.

Κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης του στο στρατό επίσης αρνείται πεισμάτικα οποιαδήποτε συμμετοχή του διαδικασίες οπλοφορίας. Ακόμα και όταν δέχεται σωματικη επίθεση απο τους υπόλοιπους στρατιωτές ο ίδιος όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται αλλά αρνείται και να τους ”καρφώσει” σε κάποιον ανώτερο τους.

Στο πεδίο της μάχης βρίσκεται μονίμως στην πρώτη γραμμή σώζοντας με τα ίδια του τα χέρια 75 στρατιώτες ακόμα και όταν φαινότα πως κάθε ελπίδα είχε χαθεί. Μας αποδεικνύει τελικά πως η γενναιότητα μετριέται με το να είσαι παρών όταν οι άλλοι χρειάζονται και με τον να μην εγκαταλείπεις το όραμα σου τη στιγμή που όλοι το αποδοκιμάζουν.

Hacksaw Ridge
Πηγή εικόνας: kanobu.ru
Άποψη

Δέκα χρόνια μετά την ταινία Apocalypto ο Μελ Γκιμπσον επιστρέφει σκηνοθετικά στις οθόνες μας για να κάνει αυτό που ο ίδιος ξέρει καλύτερα. Σε μια έντονα ατμοσφαιρική ταινία, ανάμεσα σε κραυγές και διαμελισμένα σώματα, σε φωτιές, όπλα, ωμές και βίαιες επιθέσεις, εκεί που έχει χαθεί κάθε είδος ανθρωπιάς, εκεί που η ζωή σου αξίζει τα πάντα αλλά και τίποτα μας παρουσιάζει τον Ντέσμοντ Ντος.

Έναν νέο στρατιώτη πιστό στις αξιές του που προσφέρει τη ζωή του για να σώσει τις ζωές των άλλων όμως δεν ειναι διατεθειμένος ούτε στιγμή να προδώσει τις πεποιθήσεις του για να το καταφέρει. Ξεπερνά χλευασμούς, απαξιωτικά σχόλια για την ανδρεία του έχοντας έναν και μόνο στόχο. Να σώσει ό,τι μπόρει σε εναν κόσμο, σε μια εποχή που μοιάζει να καταρρέει λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η αυλαία του Hacksaw Ridge κλείνει με πραγματικές μαρτυρίες του ίδιου Ντέσμοντ Ντος και άλλων, οι οποίοι δίνουν μια μικρή πνοή ντοκιμαντέρ στην κατά τα άλλα βιογραφική αυτή ταινία. Εντύπωση προκαλεί η άρτια επιλογή του Άντριου Γκαρφιλντ στο ρόλο του πρωταγωνιστή που όπως θα παρατηρήσουμε παρουσιάζουν φυσιογνωμικές ομοιότητες.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τη σελίδα μας σε Facebook, Instagram και Spotify.

Giving Sight by Beasty Press

 
ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
σκηνοθεσία
σενάριο
ερμηνεία
μουσική επένδυση
Πρόκειται για ενα ιστορικό βιογραφικό δράμα που μεταφέρει στις οθόνες μας με έντονη ατμόσφαιρα την φρίκη του πολέμου. Πολύ καλή δουλειά του Μελ Γκιμπσον που φέρνει στο φως την ιστορία του στρατιώτη Ντέσμοντ Ντος.hacksaw-ridge-h-alhthinh-istoria-tou-ntesmont-ntos