Exclusive Content:

Ένας άντρας που τον λένε Ούβε – Fredrik Backman

Ο Ούβε είναι ένας γκρινιάρης και μοναχικός άντρας, πάντα σε ετοιμότητα να επιβάλλει την τάξη στη γειτονιά του, αλλά και στη συμπεριφορά των ανθρώπων. Οι ισορροπίες θα αλλάξουν τη μέρα που νέοι γείτονες θα μετακομίσουν απέναντί του και θα τον πλησιάσουν με την έντονη προσωπικότητά τους.

Ο Fredrik Backman δεν σταματά να μας χαρίζει πληθώρα αξιόλογων βιβλίων. Επιπλέον, μας γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις που το αναγνωστικό κοινό αγάπησε, οδηγώντας έτσι τα βιβλία του σε βραβεία και διακρίσεις. Ένα από το πιο γνωστά του έργα που τον έκαναν δημοφιλή, είναι το Ένας άντρας που τον λένε Ούβε. Συνεπώς, με αφορμή την νέα κινηματογραφική του μεταφορά, το βιβλίο του Fredrik Backman, σας περιμένει να το ανακαλύψετε.

Υπόθεση

ούβε
Πηγή εικόνας: http://www.bookbar.gr/

Ο Ούβε, ένας άνδρας 59 ετών, ζει μόνος του έχοντας πάντα την ίδια αυστηρή ρουτίνα από την οποία δεν παρεκκλίνει ποτέ. Καθημερινά παραμένει πιστός στο καθήκον του για επιθεώρηση των γειτόνων, περί τήρησης των κανόνων καλής γειτονίας, αλλά και των κανόνων του συλλόγου ιδιοκτητών ακινήτων. Φυσικά, οι έντονες και συνέχομενες παρατηρήσεις του, τού έχουν προσδώσει την φήμη ενός ιδιότροπου, γκρινιάρη και απρόσιτου ανθρώπου. Η έντονη έκφραση της συνεχούς δυσαρέσκειάς του θα πάρει άλλες διαστάσεις. Αιτία, η μέρα που νέοι του γείτονες μετακομίζουν απέναντί του. Η σχέση του μαζί τους, θα πάρει μια απρόσμενη τροπή αλλάζοντας ριζικά την καθημερινότητα όλων, μέσα από μια σειρά απροσδόκητων και τραγελαφικών γεγονότων. Όσο η πλοκή προχωρά, σιγά σιγά αρχίζει να ξετυλίγει και το κουβάρι της ζωής του Ούβε. Σε παράλληλη διάσταση με την τωρινή πραγματικότητα, το βιβλίο παρουσιάζει στον αναγνώστη τις δοκιμασίες, αλλά και τους ανθρώπους που η μοίρα έφερε στη ζωή του Ούβε. Και εκεί, ξεκινά και η πραγματική γνωριμία μας με την ταυτότητά του.

Ο χαρακτήρας

Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ο Ούβε. Ένας άντρας αδιανόητα ιδιότροπος, περίεργος αλλά και γκρινιάρης, που αποφασίζει να εγκαταλείψει την ζωή του, πριν το κάνει η ίδια. Η μοίρα, όμως έχει άλλα σχέδια για εκείνον. Και κάπως έτσι, η ζωή του Ούβε θα διαμορφωθεί εντελώς διαφορετικά, αλλάζοντας ταυτόχρονα και την ζωή μίας ολόκληρης γειτονιάς. Πώς μπορεί ένας ψυχρός και αφιλόξενος άντρας να ανατρέψει μία αλυσίδα ανθρώπινων σχέσεων; Ο Ούβε αποτελεί το παράδειγμα πως κάθε άνθρωπος μπορεί να διαχειριστεί έναν άλλο, αρκεί να βρει το κουμπί του. Επιπλέον, μέσω της συμπεριφοράς και του χαρακτήρα του πρωταγωνιστή, το βιβλίο μας διδάσκει πως καμιά φορά τα φαινόμενα απατούν και κάθε συμπεριφορά ίσως να κρύβει μία συγκεκριμένη αιτία πίσω της. Το σημαντικότερο, όμως, είναι η δύναμη της ανιδιοτέλειας, του σεβασμού αλλά και της σημασίας του να μην κρίνουμε κανέναν συνάνθρωπό μας χωρίς να τον γνωρίζουμε.

Συγγραφέας

Ο Fredrik Backman (1981), είναι ένας αγαπημένος και σύγχρονος Σουηδός συγγραφέας. Συστήθηκε μέσα από τα βιβλία του για πρώτη φορά το 2017 μέσω των εκδόσεων Κέδρος, με το βραβευμένο best seller Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγνώμη. Έχει γράψει κι άλλα αξιόλογα έργα λαμβάνοντας ποικίλες διακρίσεις για τις ιστορίες του αλλά και τον τρόπο γραφής του. Τα έργα του που ξεχώρισαν ήταν το βιβλίο Η Μπριτ-Μαρί ήταν εδώ, 2018 και Άνθρωποι με άγχος, 2020.

ούβε
Πηγή εικόνας: https://www.evripidis.gr/

Το βιβλίο Ένας άντρας που τον λένε Ούβε, γνώρισε μεγάλη επιτυχία από την αρχή της κυκλοφορίας του. Σύντομα, έγινε best seller και η αγάπη που έλαβε από το κοινό ο γκρινιάρης άντρας, το οδήγησε σε πολλαπλές μεταφράσεις ανά τον κόσμο. Η πρώτη ελληνική έκδοση κυκλοφόρησε με τίτλο Ένας άνθρωπος που τον έλεγαν ΟΒ (εκδ. Π.Χ. Πασχαλίδης, 2016), ενώ η πιο πρόσφατη από τις εκδόσεις Κέδρος, 2021.

Ταινία

άντρας
Πηγή εικόνας: https://flix.gr/

Το έργο του συγγραφέα αποτέλεσε παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο και όχι μόνο. Ο Ούβε, έδωσε έτσι την έμπνευση για την δημιουργία της ομότιτλης σουηδικής ταινίας, A man called Ove, το 2015. Το κοινό αγάπησε τη κινηματογραφική αποτύπωση του βιβλίου. Μια δεύτερη κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου ήρθε επίσημα τις πρώτες μέρες του 2023. Η αμερικανική, αυτή τη φορά, ταινία φέρει τον παραλλαγμένο τίτλο Ένας άνθρωπος που τον έλεγαν Όττο (A man called Otto), με πρωταγωνιστή τον ταλαντούχο, πολυβραβευμένο και αγαπημένο Tom Hanks.

Εντυπώσεις

Το βιβλίο προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα και μία εναλλαγή διάθεσης από το γέλιο στη συγκίνηση. Σίγουρα καταφέρνει να αγγίξει το κοινό και να περάσει μηνύματα για την αξία των ανθρώπων στη ζωή μας, αλλά και τα εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπίζουμε. Επιπλέον, μας δείχνει τη σημασία της φιλίας που καμιά φορά στο πρόσωπό της βλέπουμε μια άλλη οικογένεια, αλλά και τις επιπτώσεις του εγωισμού και της αποξένωσης. Το βιβλίο, η μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη και ο ίδιος ο Ούβε, θα σας κάνουν να γελάσετε και να συγκινηθείτε. Ίσως, και να νιώσετε συμπόνια για κάποιον ιδιότροπο και μοναχικό άνθρωπο που έχετε συναντήσει. Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Αναστασία Παλάσκα
Αναστασία Παλάσκα
Βιβλιοθηκονόμος και βιβλιοφάγος με αγάπη στα βιβλία, τις σειρές και τον κινηματογράφο. Εθισμένη στον καλό καφέ και το ποιοτικό brunch. Λατρεύω το γέλιο, τα ζεστά χαμόγελα, το χιούμορ και τις πολύωρες συζητήσεις. Στόχος μου, να εξερευνώ καθετί νέο και ελπίζω και εσείς να ταξιδέψετε εξερευνώντας τα άρθρα μου.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...