Μπετόβεν
Πηγή εικόνας: morgenbladet.no

Τί γίνεται όταν δύο σπουδαίες προσωπικότητες και καλλιτέχνες ενώσουν τις δυνάμεις τους; Επρόκειτο για μία σύνδεση, που ακόμη και στο άκουσμα της αντιλαμβάνεσαι την επιτυχία. Μία επιτυχία που γίνεται έκδηλη σ’ένα ολόκληρο κοινό δημιουργώντας ένα αίσθημα υπερηφάνειας τόσο στους υποστηρικτές τους όσο και σε ολόκληρη την μουσική υφήλιο.

Πόσες λεπτομέρειες όμως ξέρουμε για τους δύο αυτούς καλλιτέχνες που το όνομα τους αποτυπώθηκε στην μνήμη όλων;

Λέων Τολστόι

Μπετόβεν
Πηγή: pinterest.com Προφίλ: Katerina Tsitsonis

Ο Λέων Τολστόι ήταν Ρώσος συγγραφέας και μάλιστα ένας από τους σπουδαιότερους όλων τω εποχών. Γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1828 στη Τούλα (Βιομηχανική πόλη στο Ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας) .

Ο ίδιος αναζήτησε το αληθινό νόημα του Χριστιανισμού πιστεύοντας πως σκοπός της ζωής ήταν η αναζήτηση της ηθικής αρετής της ανθρώπινης ψυχής. Μέσα από τα έργα του θέλησε να απεικονίσει τη ρώσικη κοινωνία και να δώσει εκπληκτικούς πίνακες από τη ζωή της τσαρικής Ρωσίας του 19ου αιώνα.  Ως καλλιτέχνης ο Τολστόι διακρίνεται για τη βαθιά γνώση των κρυφών πτυχών της ψυχής και την άμεση καθαρότητα του αισθήματος.

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν

Ludwig van Beethoven / 16 de diciembre de 1770 - 26 de marzo de 1827
Πηγή: pinterest.com Προφίλ: Nadia Nasr

Γεννημένος στις 17 Σεπτεμβρίου του 1770 ξεχώρισε ως συνθέτης και πιανίστας της κλασικής μουσικής. Το έργο του Μπετόβεν διακρίνεται κυρίως σε τρεις χρονικές περιόδους. Η πρώτη αρχίζει από τις δημιουργίες του μέχρι το 1802, οπότε και δημιουργεί το προσωπικό του ύφος. Η δεύτερη περίοδος διαρκεί περίπου μέχρι το 1816 και ο Μπετόβεν είναι ήδη ένας αναγνωρισμένος συνθέτης. Η τελευταία περίοδος διακρίνεται από την παρουσία του ρομαντικού στοιχείου στις συνθέσεις του. Από τα έργα του ξεχωρίζουν : η 9η Συμφωνία, Fur Elise, Σονάτα για πιάνο κλπ. 

Η Σονάτα του Κρόιτσερ

Πηγή: sansimera.gr

Η ιστορία λοιπόν της Σονάτας του Κρόιτσερ ξεκινά όταν ο Μπριτζτάουερ, διάσημος βιολονίστας επισκέφτηκε τον Μπετόβεν. Από την αρχή ξεχώρισε η μουσική τους επικοινωνία και χημεία. Έτσι ο ίδιος αποφάσισε να γράψει μία σονάτα για να παίξουν μαζί. Ο συνθέτης αποφάσισε να την αφιερώσει στον βιολονίστα γράφοντας στην παρτιτούρα “Sonata per uno mulaticco lunattico”.

Μετά το θρίαμβο οι δύο άνδρες βγήκαν να γιορτάσουν, και εκεί διαφώνησαν για τα μάτια μιας γυναίκας με αποτέλεσμα ο Μπετόβεν να σβήσει την αφιέρωση και να δηλώσει ότι θα αφιερώσει τη σονάτα στο μεγαλύτερο βιρτουόζο του βιολιού τον Κρόϊτσερ. Το 1803 ο συνθέτης αφιέρωσε τη σονάτα στον Τζόζεφ Κρόιτσερ, ο οποίος μη μπορώντας ν’ αντιληφθεί τους νέους δρόμους που άνοιγε τότε ο Μπετόβεν στη μουσική, χαρακτήρισε το έργο ακατανόητο και αρνήθηκε να το ερμηνεύσει έστω και μία φορά, παρότι χάρη σ’ αυτήν την αφιέρωση πέρασε στην αθανασία.

Το 1891 η “Σονάτα του Κρόιτσερ” ενέπνευσε τον Λέοντα Τολστόι, ο οποίος έγραψε ένα ομότιτλο δραματικό κοινωνικό μυθιστόρημα, στο οποίο καταδικάζει το γάμο και τον σαρκικό έρωτα. Η μουσική ήταν ένα ιδιαίτερο στοιχείο στο  παρανοϊκό έγκλημα πάθους που κορυφώνει το έργο. Ο ίδιος έλεγε: “Αυτή η σονάτα με μεταφέρει κατευθείαν στην ίδια κατάσταση όπου βρισκόταν και ο Μπετόβεν τη στιγμή που έγραφε αυτή τη μουσική. Η ζήλια τρέφεται όχι μόνο από την απιστία αλλά και από την παράνοια του άλλου. Η σεξουαλικότητα δεν είναι παρά μια καταστροφική παρόρμηση”.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

3 COMMENTS

Comments are closed.