Cadillac Records: 2120 S. Michigan Avenue

Muddy Waters, Chuck Berry, Howlin' Wolf, Willie Dixon, Etta James και Little Walter είναι οι καλλιτέχνες που έχτισαν στην ουσία την δισκογραφική Chess, ενώ παρακολουθεί κανείς την άνοδο και την πτώση της.

Όχι ιδιαίτερα λάτρης των βιογραφικών ταινιών, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για καλλιτέχνες και ταινίες εξαιρετικά προβλέψιμες. Ωστόσο, το Cadillac Records ίσως έχει μία ιδιαίτερη αξία για μένα από τη στιγμή που με έφερε σε επαφή με την μουσική σκηνή της περιόδου.

Με το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι αδερφοί Chess δημιουργούν την δισκογραφική Chess Records. Η ταινία επικεντρώνεται κυρίως στον μυστήριο Leonard Chess, έναν εκ των δύο αδερφών, ο οποίος έρχεται σε επαφή με τον Muddy Waters καταλήγοντας σε μία δημιουργική συνεργασία. Ο φιλόδοξος γιος Πολωνών μεταναστών, Leonard, με τη βοήθεια του συνεργάτη του ανακαλύπτει καλλιτέχνες του Νότου, ενώ χρησιμοποιεί το πρόσχημα παροχής ενός αυτοκινήτου με την κυκλοφορία του δίσκου τους. Προσφέρει, λοιπόν, μία πολυτελή Cadillac στους μουσικούς του. Ωστόσο, η απαραίτητη προσοχή στα δικαιώματα των καλλιτεχνών απουσιάζει.

Cadillac
Leonard Chess (Adrien Brody), Muddy Waters (Jeffrey Wright) /Πηγή: tapthepop.net

Αναδεικνύοντας μαύρους καλλιτέχνες, απευθύνονται κατ’ επέκταση στην ίδια φυλή, πριν ξεκινήσουν να έχουν επιτυχία και να πουλούν δίσκους στο ευρύ κοινό στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Η ίδια η ταινία εξάλλου ασχολείται με την εξέλιξη της μαύρης μουσικής σκηνής και με τον άνθρωπο που δεν δίστασε να βρεθεί σε επικίνδυνες γειτονιές για έναν λευκό -στα πλαίσια της εποχής- και να αναζητήσει αστικά μουσικά ταλέντα.

Muddy Waters, Chuck Berry, Howlin’ Wolf, Willie Dixon, Etta James και Little Walter είναι οι καλλιτέχνες που έχτισαν στην ουσία την δισκογραφική Chess, ενώ παρακολουθεί κανείς την άνοδο και την πτώση της.

Το Cadillac Records δεν είναι μία εκτεταμένη και κουραστική βιογραφία. Οι παράπλευρες ιστορίες, όμως, και οι πλοκές που πολλαπλασιάζονται συνεχώς, δίνουν μια διάσπαρτη αίσθηση. Όταν ο Little Walter ερωτεύεται την γυναίκα του Muddy Waters. Ή όταν ο Leonard ερωτεύεται την τελευταία του ανακάλυψη Etta James. Παραμένει ασαφές αν ο Chess αγαπούσε πραγματικά τη μουσική. Παρόλα αυτά, το καλό του αυτί και γούστο στη μουσική με την επιχειρηματική του ιδιοφυία ξεχωρίζουν.

Cadillac
Etta James (Beyoncé Knowles) /Πηγή: look.co.uk

Το casting είναι εξαιρετικά πετυχημένο, ιδίως όταν οι εκτελέσεις των κομματιών γίνονται από τους ίδιους τους ηθοποιούς. Η Beyoncé Knowles στον ρόλο της εθισμένης μπλουζ τραγουδίστριας Etta James. Ο Mos Def στον ρόλο του, πατέρα του rock ‘n’ roll, Chuck Berry. Ο Adrien Brody -φυσικά- ως Leonard Chess. Τίποτα δεν θα μπορούσε να πάει στραβά. Ακόμα, ξεχωρίζουν οι ερμηνείες των Jeffrey Wright (Muddy Waters) και Eamonn Walker (Howlin’ Wolf), όπου και η ιστορία θέλει τον έναν καλό, ενώ τον δεύτερο τρομακτικό. Αντιπάθεια σε ένα πολιτισμένο πλαίσιο, αλλά με έντονο ανταγωνισμό.

Ένα γνωστό -εξίσου ευχάριστο- παραμύθι σχετικά με το παιδί των Chicago blues και rhythm and blues, το rock ‘n’ roll και ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Κυκλοφόρησε το 2008 και σε σκηνοθεσία Darnell Martin. Οι απόψεις διίστανται και θέλουν την ταινία να κυμαίνεται σε ένα μέτριο πλαίσιο, καθώς αρκετές αναφορές, όπως αυτή του Phil Chess παραλείπονται. Ωστόσο, αναφερόμαστε σε μία ταινία που την χαρακτηρίζει κυρίως η μουσική. Υπάρχει σωστή σκιαγράφηση των χαρακτήρων από την σκηνοθέτη δεδομένου του υπόβαθρού τους. Δεν αφήνει εκτός δε, την μέθοδο του Leonard σχετικά με τις Cadillac, οι οποίες προφανώς εμφανίζονταν στο προσκήνιο από το μερίδιο των ίδιων των μουσικών.

Το φινάλε έρχεται με τον θάνατο του Leonard Chess, λίγο πριν τη στροφή του δρόμου, αφήνοντας πίσω του το κλειστό πλέον στούντιό του. 1969, καρδιακή προσβολή.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

8
Χριστίνα Λαζούρα
Φοιτήτρια θεωρίας και ιστορίας της τέχνης, με αγάπη για την μαγειρική, τα βιβλία, τους κάκτους και τις ταινίες που δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θέλει να κάνει με την ζωή της. Προσπαθεί να ισορροπήσει τον μόνιμο ενθουσιασμό της με την ατελείωτη βαρεμάρα, αλλά οι τάσεις φυγής συνήθως μπαίνουν στη μέση.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...

Ο φιλόδοξος γιος Πολωνών μεταναστών, Leonard, επισκέπτεται σπάνιους μουσικούς σταθμούς του Νότου ανακαλύπτοντας καλλιτέχνες, ενώ χρησιμοποιεί το πρόσχημα παροχής ενός αυτοκινήτου με την κυκλοφορία του δίσκου τους.Cadillac Records: 2120 S. Michigan Avenue