Πηγή εικόνας: pinterest.com // Καλλιτέχνης: Phresh Laundry TM

Ηχογράφηση από τη Σοφία Σακαρίκου:

Όταν η ραπ μουσική, μνημονεύει τις μελανές σελίδες της ιστορίας.

Έβαλες το κομμάτι να παίζει δυνατά; Πάμε!

This is America don’t catch you slippin’ now, don’t catch you slippin’ now. 

This is America, έχεις αναμφισβήτητα βροντοφωνάξει με πάθος σε κάποιο party, ή έστω έχεις ψελλίσει ακόμη κι αν δεν είσαι φαν της ραπ. This is America λοιπόν τραγουδάει και ο Childish Gambino. Η ομώνυμη επιτυχία του, που εν τη μια νυκτί κατέκτησε την κορυφή των παγκόσμιων charts  και συγκέντρωσε μέσα σε δύο χρόνια κυκλοφορίας κάτι λιγότερο από 735.000.000 προβολές. Δεν σκοπεύω να αναλύσω μουσικά το κομμάτι, καθότι κατέχω βραβείο… μουσικής ασχετοσύνης!. Αντιθέτως, θα σταθώ στο video clip και θα σου παραθέσω ορισμένα στοιχεία που ενδεχομένως προσπέρασες επιδεικτικά!

Γενικά

ARTUDDERS

O Gmabino, υποδείεται τον περίπλοκο ρόλο της “Μητέρας Αμερικής” και το τραγούδι συνιστά ένα όπλο κατά του Αμερικανικού επεκτατισμού και των Αμερικανικών πατροναριστικών πρακτικών. Ιστορικά, γνωρίζεις λογικά για τη δουλοποίηση των Αφρικανών από την Αμερική. Λαμβάνοντας υπόψιν του αυτό, ο Gambino, μέσα από Αφρικανικές μελωδίες, χορούς, όπλα, δολοφονίες, στοχοποιεί και κατακρίνει την εκμετάλλευση των Μαύρων.

Ενδυματολογικά

O rapper λοιπόν, παριστάνοντας την Αμερική, αμφιταλαντεύεται μεταξύ βίας και διασκέδασης. Μεταξύ σκλαβιάς κι ελευθερίας. εμφανίζεται ντυμένος με το παντελόνι και τα παπούτσια των μελών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης (Federal Government), οι οποίοι ήταν προασπιστές των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών. Μια σύνοψη του ρόλου της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, παρατίθεται στο παρακάτω βίντεο. Το συμβολικό ντύσιμο πλαισιώνουν οι χρυσές αλυσίδες στο λαιμό. Αυτές υποδηλώνοντας τον άκρατο Αμερικανικό καταναλωτισμό και συνιστούν χαρακτηριστικό σύμβολο της δουλείας.

Το θιγόμενο κοινωνικό ζήτημα

Κι όσο το τραγούδι παίζει στο laptop σου, αφουγκράσου την άκρως πιασάρικη μουσική και τους τους στίχους. This is America ακούς σε επανάληψη. Αναλογίσου τώρα πόσο εύκολα προσπερνάς το νόημα των στίχων και του κλιπ. Έτσι εύκολα κι ανεπαίσθητα λοιπόν, τα mass media μας αποσπούν την προσοχή από τα σοβαρά, κοινωνικά και μη, ζητήματα. Εν προκειμένω, την εκμετάλλευση εκατομμυρίων ανθρώπων. Δεν μπορώ για παράδειγμα να πιστέψω πως ενώ χόρευες σε εκείνο το party π.κ. (προ κορωνοϊού) αναλογίστηκες το κοινωνικό ζήτημα που θίγει το κομμάτι. Και βέβαια όχι! Ακριβώς γιατί οι μουσική βιομηχανία κάνει πολύ καλά τη δουλειά της! Σερβίροντας όπως και όποιες πληροφορίες επιθυμούν στο μουσικό κοινό. Ας δούμε λοιπόν πόσο καλά ο σκηνοθέτης του video clip Hiro Murai, μας έχει στρέψει την προσοχή αλλού.

Τι άλλο μας έχει ξεφύγει;

“Girl you got me dancin'” λέει ο Gambino, όπου το girl αντιπροσωπεύει την Αμερική. Με το στίχο “We just want the money, money just for you” δηλώνεται καθαρά το ολοκληρωτικό δόσιμο, φυσικό και ψυχικό, των Αφροαμερικανών για τη μετατροπή της Αμερικής σε μια αμύθητη αποθήκη χρημάτων. Ζωτικής σημασίας στο βίντεο αποτελούν τόσο οι εκφράσεις και γκριμάτσες του Gmabino, όσο και οι κινήσεις του.  Χορεύει και περπατάει σαν ανδρείκελο, μια ιδέα συνυφασμένη με την εκμετάλλευση και τη χειραγώγηση. Ο rapper ενσαρκώνει μια γνωστή καρικατούρα, του 1900 κι έπειτα. Χρησιμοποιήθηκε κυρίως στις δεκαετίας του ’50-’60 σε Αμερικανικά show ψυχαγωγίας. Σε αυτά λευκοί ηθοποιοί υποδύονταν τους μαύρους, αναπαράγοντας έτσι στερεότυπα εναντίον τους και χλευάζοντας την “κατωτερότητα” της φύσης τους.

This is America
Monica Kristin Blair: Twitted on the 8th of May 2018
Complex, by Eric Skelton
Χορός

Ένα ακόμη στοιχείο που μας περνάει ανεπαισθήτως μηνύματα είναι ο χορός Gwara Gwara της Βορείου Αφρικής. Ο χορός αυτός αποτελούσε ένα μέσο επιβίωσης θα λέγαμε, κι ένα παράθυρο διαφυγής από τη σκληρή κακομεταχείριση και εξαθλίωση που βίωναν οι Μαύροι. Οι χορευτές χρησιμοποιούν σαν παυσίπονο το χορό και ταυτόχρονα καταφέρνουν να αποσπάσουν την προσοχή μας από όσα συμβαίνουν στο background.

Άλλα σύμβολα
Κι ενώ λοιπόν οι Αφροαμερικανοί λικνίζονται σε ρυθμούς Gwara Gwara, το background βρίθει πληροφορίας. Άνθρωποι αυτοκτονούν πηδώντας στο κενό, νεκροί κείτονται στο πάτωμα, οι σωροί των οποίων απομακρύνονται από το πλάνο με αστραπιαία ένοχες κινήσεις.
Insider

 Ένα ολόλευκο άλογο καλπάζει στο πλάνο, το οποίο συνιστά βιβλικό σύμβολο της Αποκάλυψης. Έτσι, καλείται έμμεσα να απελευθερώσει τους Αφρικανούς από τα δεσμά της δουλείας.

King Trending, Youtube

Σοκαριστικές είναι και οι δύο εν ψυχρό δολοφονίες, μετά τη διάπραξη των οποίων, τα όπλα τυλίγονται κι απομακρύνονται σε κόκκινα πανιά. Τοιουτοτρόπως απενεχοποιείται η Αμερική από τις εγκληματικές, σε βάρος των Αφροαμερικανών, ενέργειες.

Λίγα δευτερόλεπτα πριν το τέλος του βίντεο, ο Gambino σκαρφαλώνει στην οροφή ενός αυτοκινήτου. Χορεύει τόσο παθιασμένα, αδιαφορώντας για όσα γίνονται γύρω του. Η μουσική τον συνεπαίρνει. Ο χορός του γίνεται πιο σπασμωδικός σε σημείο που σου δημιουργεί μια αναστάτωση και μια ένταση. Εκεί ίσως μας θυμίζει κάποιον εκπρόσωπο του γνωστού κινήματος Labour Movement. Εκεί ίσως μας θυμίζει κάποιον εκπρόσωπο του γνωστού κινήματος προάσπισης των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών, Labour Movement.  Κάποιον που προσπαθεί να ακουστεί μέσα στη βουή του όχλου. Κάποιον που διεκδικεί, τα αδιεκδίκητα ως τότε, βασικά δικαιώματα των Μαύρων.

This is America
Πηγή εικόνας: Insider

Και η αυλαία κείνει με τον Gambino να τρέχει προς μια έξοδο αγχωμένος και τρομοκρατημένος… Τις σκέψεις για το φορτισμένο κλείσιμο του video clip, τις αφήνω πάνω σας!


Πηγή που χρησιμοποιήθηκε

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

2 COMMENTS

Comments are closed.