Ξεχάστε τον Αδόλφο Χίτλερ είναι ο τίτλος της πρώτης ενότητας που επιλέγει ο Κώστας Λουλουδάκης για το βιβλίο του. Και πράγματι, διαβάζοντας τις σελίδες κατανοούμε τον τίτλο. Αναφέρονται τόσα ονόματα στο έργο, ώστε μας κάνουν να λησμονήσουμε γρήγορα τον Χίτλερ (υπάρχουν, βεβαίως, και οι συνθήκες που απαιτούν την αναφορά του). Οι σελίδες καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα, από τον 18ο αι. έως και τον σύγχρονο κόσμο όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Η πραγματικότητα της σύγχρονης εποχής μάς παρουσιάζεται στον επίλογο, γραμμένο από τον Δημήτρη Κούλαλη.
Η άλλη πλευρά του Διαφωτισμού
Σε μια εποχή κατά την οποία η αποικιοκρατία έπαιρνε όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, με το δουλεμπόριο να αναπτύσσεται ταχέως, ο Διαφωτισμός λειτουργούσε ως πάτημα για την εκμετάλλευση των μαύρων από την Δύση. Ο Κώστας Λουλουδάκης μας παραθέτει ονόματα, άλλα γνωστά και άλλα άγνωστα σε πολλούς από εμάς, που έπαιξαν καίριο ρόλο στην εκμετάλλευση των Αφρικανών. Ρήσεις του Βολταίρου και του Καντ αντιστρέφουν τις μέχρι τώρα εντυπώσεις μας για τον Διαφωτισμό. Οι αντιλήψεις περί ανωτερότητας των λευκών περί απολίτιστων μαύρων άνοιξαν τον δρόμο του άκρατου ρατσισμού, σκοταδισμού και φασισμού. Την ίδια στιγμή χρησιμοποιήθηκαν για την δικαιολόγηση των εγκλημάτων των λευκών με σκοπό τον έλεγχο των «άγριων και κατώτερων» μαύρων.
Στρωμένος ο δρόμος για τον Χίτλερ
Ο όρος «Άριος» χρησιμοποιείται για πρώτη φορά από τον φιλόσοφο Φρίντριχ Σλέγκελ, δηλώνοντας τους πιο προικισμένους ανθρώπους. Η «Άρια φυλή» και η πρακτική της «Ευγονικής» θα γίνουν το σήμα κατατεθέν του φασιστικού κινήματος. Ο συγγραφέας μάς πληροφορεί με ποιον τρόπο πήρε τα ηνία στην Γερμανία ο Χίτλερ: προφανώς δεν έδρασε μόνος του, αλλά είχε «βαριές πλάτες». Οι μεγαλύτερες πολυεθνικές της χώρας, καθώς και Αμερικανοί με κάποια εξουσία (βλ. τον γνωστό σε όλους μας Φορντ) χρηματοδότησαν την προσπάθεια του Αδόλφου Χίτλερ να συγκροτήσει κυβέρνηση με σκοπό την αναχαίτηση του γερμανικού μαρξισμού. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στο ίδιο το έργο, όπου κάθε τι τεκμηριώνεται από τις αντίστοιχες πηγές. Να πούμε εδώ πως αν τυχόν πέσει στα χέρια σας το βιβλίο αυτό να δώσετε ιδιαίτερη βαρύτητα στις κτηνωδίες των SS, οι οποίες δεν θα αναφερθούν στο παρόν άρθρο από σεβασμό στο ανθρώπινο είδος.
Επίλογος
Ο επίλογος του έργου έχει την υπογραφή του Δημήτρη Κούλαλη. Στον δικό μας επίλογο θα δώσουμε τα credits που αρμόζουν και στην εισαγωγή του βιβλίου. Αυτή ανήκει στον Διονύση Ελευθεράτο, ο οποίος ασχολείται με φαινόμενα ρατσισμού και σκοταδισμού στον ελλαδικό χώρο. Ο ιστός της αφήγησης ξεκινά με την άνοδο του Ιωάννη Μεταξά και φτάνει μέχρι τον 21ο αιώνα. Αυτό μας δείχνει την επαγρύπνηση στην οποία πρέπει να βρισκόμαστε διαρκώς, καταδικάζοντας κάθε μορφή διάκρισης.
Στον καθαυτό επίλογο του έργου ο Κούλαλης διευρύνεται στα γεγονότα της σύγχρονης Ευρώπης. Μας μιλά για όσα συνέβησαν και συμβαίνουν ακόμα και σήμερα σε χώρες όπως η Ουκρανία και η Ουγγαρία. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, που ελλοχεύει μέχρι και σήμερα έξω από την πόρτα μας (ή και μέσα από αυτήν).
Παρόμοια άρθρα:
- Ολοκαύτωμα: Το αφιέρωμα της έβδομης τέχνης στο μελανότερο σημείο της ιστορίας
- Ταινίες και ελεύθερο αντιφασιστικό πνεύμα
- The Great Dictator: μια ταινία – γροθιά στο φασισμό
Aκολουθήστε μας σε Facebook, Instagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.
Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project