Exclusive Content:

Ο κόσμος της Σοφίας: Ένα μυθιστόρημα για την ιστορία της φιλοσοφίας

"Η Σοφία με το παράξενο γράμμα στα χέρια της, κοντοστάθηκε κι ένιωσε κάτι αλλόκοτο. Για μια στιγμή, της φάνηκε πως τόσο καιρό ήταν μια μαριονέτα, που χάρη σε κάποιες μαγικές δυνάμεις είχε ζωντανέψει..."

Ο κόσμος της Σοφίας αποτελεί ένα μυθιστόρημα, στο οποίο περιγράφεται μέσα από μια μυθοπλαστική ιστορία η γέννηση της φιλοσοφίας από την αρχαιότητα και η συνεχόμενη εξέλιξή της μέχρι και σήμερα. Ο συγγραφέας Gaarder Jostein, μέσω της γραφής του, οδηγεί τον αναγνώστη σε ένα πνευματικό ταξίδι γνώσης, σκέψης, αναζήτησης, περισυλλογής και περιπέτειας.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Gaarder Jostein είναι Νορβηγός διανοούμενος και συγγραφέας μυθιστορημάτων, διηγημάτων και παιδικών βιβλίων. Ο τρόπος γραφής του βασίζεται στην οπτική των παιδιών, στην προσπάθεια του να κατανοήσει την αίσθηση της απορίας τους για τον κόσμο και ό,τι τον αποτελεί. Για αυτόν τον λόγο, πολλοί από τους πρωταγωνιστές των μυθιστορημάτων του είναι παιδιά ή έφηβοι. Επίσης, συχνά στα έργα του δημιουργεί ιστορίες μέσα σε ιστορίες. Είναι περισσότερο γνωστός για το έργο του Ο κόσμος της Σοφίας: Μυθιστόρημα για την ιστορία της φιλοσοφίας. Ένα μυθιστόρημα που έχει μεταφραστεί σε 60 γλώσσες και έχουν κυκλοφορήσει περίπου πάνω από 40 εκατομμύρια αντίτυπά του σ’ όλο τον κόσμο.

Η πλοκή του βιβλίου

Η έφηβη Σοφία Αμούδενσεν λαμβάνει γράμματα από κάποιον άγνωστο και ανώνυμο επιστολογράφο. Ο αποστολέας αποκαλεί τον εαυτό του φιλόσοφο και ζητά την άδεια της Σοφίας για να της παραδίδει μαθήματα φιλοσοφίας δια αλληλογραφίας. Το κορίτσι συνεπαρμένο από αυτά τα μυστηριώδη γράμματα προσπαθεί να ανακαλύψει ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος και τι θέλει από τη ζωή της. Παράλληλα, τα γράμματα προκαλούν έντονα το ενδιαφέρον του κοριτσιού με αποτέλεσμα μέρα με τη μέρα να αδημονεί για το επόμενο μάθημα δια αλληλογραφίας. Έτσι, η μικρή Σοφία μέσα από τις επιστολές που λαμβάνει ξεκινά ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο για να βρει απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Με τον τρόπο αυτό μυείται και μαθαίνει τη φιλοσοφία. Έρχεται σε επαφή με τις διαφορετικές σχολές και βλέπει πόσα κοινά ερωτήματα απασχολούν τους ανθρώπους αιώνες τώρα.

Σοφία
Πηγή: freeimages.com

Γιατί αξίζει να το διαβάσετε

Ο κόσμος της Σοφίας είναι ένα βιβλίο μυστηρίου, ένα μυθιστόρημα σκέψης, γνώσης και πνεύματος. Πάνω απ’ όλα, είναι η Ιστορία της Φιλοσοφίας από την αρχή ως την εξέλιξή της μέχρι σήμερα. Ο συγγραφέας ταξιδεύει τον αναγνώστη με απλό τρόπο στον δυσνόητο κόσμο των φιλοσοφικών ιδεών. Δημιουργεί με αυτόν τον τρόπο ένα παιχνίδι φαντασίας και γνώσης, μέσα σε ένα ταξίδι όπου συναντιούνται μεγάλες προσωπικότητες της ιστορίας της φιλοσοφίας. Πλάτωνας, Αριστοτέλης, Σωκράτης, Ντεκάρτ, Καντ, Χέγκελ, Μπέρκλεϊ, Σπινόζα, Χιουμ, Δρβίνος κ.α. Το βιβλίο αποτελεί ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα για την ιστορία της φιλοσοφίας και επιπλέον εστιάζει στα ανεξάντλητα ερωτήματα των παιδιών, που παρουσιάζονταν πάντα κατά την εφηβεία. Είναι ένα ευανάγνωστο μυθιστόρημα, με απλή γραφή και αυτό το καθιστά κατάλληλο για τους “αρχάριους” που ενδιαφέρονται για μια πρώτη επαφή με τον θαυμαστό κόσμο της φιλοσοφίας αλλά και για τις μικρότερες ηλικίες.

                            “….Το μόνο που μας χρειάζεται, για να γίνουμε
                          καλοί φιλόσοφοι, είναι η ικανότητα ν’ απορούμε…..
Gaarder Jostein

 


Παρόμοια άρθρα:

Μη ξεχάσετε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Κωνσταντίνα Βενιζέλου
Κωνσταντίνα Βενιζέλου
Αγαπώ τα βιβλία, τη φιλοσοφία, το θέατρο, τις σειρές και τα ταξίδια. Το αγαπημένο μου μέρος, μια σκονισμένη βιβλιοθήκη. Είμαι κάπως μοναχική, μονίμως αναποφάσιστη και θέλω διαρκώς να ασχολούμαι με νέα πράγματα, διότι με ενοχλεί αφόρητα η ρουτίνα. Από μικρή μου άρεσε να εκφράζομαι μέσω της γραφής και πιστεύω ότι τα όνειρα και η φαντασία αποτελούν κίνητρο για περιπέτεια στη ζωή.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...