Exclusive Content:

Μικρά μαθήματα ζωής από τις εκδόσεις «Διόπτρα»

Η Τέχνη του Ζην: μικρά βιβλία με μεγάλες αλήθειες για μια καλύτερη ζωή

 Οι εκδόσεις Διόπτρα έχουν κυκλοφορήσει μία σειρά βιβλίων με τίτλο Η τέχνη του Ζην. Πρόκειται για μικρά σε μέγεθος βιβλιαράκια, τα οποία περιλαμβάνουν τους λόγους μεγάλων προσωπικοτήτων. Ο Επίκτητος, ο Κομφούκιος, ο Κικέρων, ο Πλούταρχος, ο Γκάντι κ.α. παραδίδουν μαθήματα ζωής και αυτοβελτίωσης. Με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπίζουμε πιο εύκολα τις δύσκολες καταστάσεις της ζωής μας και θα οδηγηθούμε σε έναν πιο ήρεμο και χαρούμενο τρόπο ζωής. Ας δούμε μερικά από αυτά…

Κομφούκιος – Περί Ηγεσίας

Ο Κομφούκιος ήταν ο πρώτος μεγάλος δάσκαλος στο θέμα της ηγεσίας. Κύριο μέλημά του ήταν να εφαρμόσει την καθαρή σκέψη και τη γνώση του για να διασφαλίσει ότι στο μέλλον η Κίνα θα είχε καλούς ηγέτες και ηγέτες για το καλό. Η ποιότητα και η φερεγγυότητα των ηγετών παίζουν σημαντικό ρόλο σε κάθε τομέα της ζωής μας, εντούτοις η αποτελεσματική ηγεσία διδάσκεται δύσκολα. Ο καλός ηγέτης πρέπει να διαχειρίζεται, να αναλύει, να ενθαρρύνει και να εμπνέει.Είτε ως ηγέτες ενός μεγάλου οργανισμού είτε ως φιλόδοξοι αρχάριοι, μπορούμε να φτάσουμε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ηγεσίας. Ο μοναδικός συνδυασμός αρχαίας σοφίας και σύγχρονης γνώσης θα μας οδηγήσει σε αυτό.

μαθήματα
Πηγή: pinterest.com

Κικέρων – Περί Θεού

Μια εύληπτη και παραστατική απόδοση των σημαντικών κειμένων του Κικέρωνα σχετικά με τη στωική αντίληψη του θείου. Το Περί Θεού είναι ένα ουσιώδες ανάγνωσμα για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για την αρχαία πίστη. Παρουσιάζει πώς οι Στωικοί υποστήριζαν την ύπαρξη μιας προνοητικής θεότητας, η οποία βρίσκεται στα θεμέλια του χριστιανισμού.  Ταυτόχρονα Το Όνειρο του Σκιπίωνα αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά μυστικιστικά κείμενα της αρχαιότητας. Προτείνει την προσέγγιση των εγκόσμιων προβλημάτων μέσα από μια ουσιαστική, συγκινητική και παρηγορητική οπτική της θέσης του ανθρώπου στο σύμπαν.

Κικέρων – Η Τέχνη της Πειθούς

Η Τέχνη της Πειθούς συνοψίζει τη ρητορική σοφία όλων των έργων του Κικέρωνα, του σπουδαιότερου αγορητή της αρχαίας Ρώμης. Συγχρόνως τη συνδυάζει με κείμενα από τους δικανικούς και τους πολιτικούς λόγους του, παρουσιάζοντας τις εξαιρετικά αποδοτικές τεχνικές του στην πράξη. Το αποτέλεσμα είναι μια διαφωτιστική και ψυχαγωγική εισαγωγή στα μυστικά της πειστικής ομιλίας και γραφής. Περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στρατηγικές που είναι εξίσου αποτελεσματικές σήμερα –στο γραφείο, στο σχολείο, στις δικαστικές αίθουσες και στις πολιτικές συζητήσεις– όσο ήταν στο ρωμαϊκό φόρουμ. Η Τέχνη της Πειθούς πραγματεύεται τα αποδεικτικά μέσα που βασίζονται στη λογική επιχειρηματολογία, στην ηθική και στο συναίσθημα. Το πώς να πείθετε ανεξάρτητα από το ακροατήριο ή τις συνθήκες που αντιμετωπίζετε και πολλά άλλα.

Επίκτητος – Ο δρόμος για την ελευθερία

Απόσταγμα σοφίας του στωικού φιλοσόφου Επίκτητου, που δίδαξε ότι η ελευθερία δεν είναι νομικό καθεστώς, ούτε δυνατότητα που μας παρέχεται. Αντίθετα, αποτελεί τον πνευματικό προσανατολισμό των ανθρώπων που πέτυχαν να έχουν ανοσία στην απογοήτευση ακόμα κι αν είναι μέσα στη φυλακή. Όλοι μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι, αρκεί να μάθουμε να προσδίδουμε ύψιστη αξία σε ό,τι μπορούμε να ελέγξουμε (τα κίνητρά μας και τις αντιδράσεις μας). Επιπλέον, μας καλεί να αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία ό,τι δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Να αναζητούμε ευκαιρίες να κάνουμε το καλό και να είμαστε καλά, παρά την κακοτυχία μας ή τα όσα μας συμβαίνουν ως συνέπεια των πράξεων άλλων ανθρώπων.

μαθήματα
Πηγή: pinterest.com

Θουκυδίδης – Περί Πολέμου

Γιατί τα έθνη οδηγούνται σε πόλεμο; Για ποιες αξίες είναι πρόθυμοι να πεθάνουν οι πολίτες; Τι δικαιολογεί την εισβολή σε μια ξένη χώρα; Και η τεκμηρίωσή της την κάνει σωστή; Για σχεδόν 2.500 χρόνια, φοιτητές, στοχαστές, πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες διαβάζουν τις εύγλωττες και οξυδερκείς ομιλίες από την Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου του Θουκυδίδη. Αναζητούν έμπνευση από τη διορατικότητά του σε θέματα στρατιωτικών συγκρούσεων, διπλωματίας και αντιδράσεων ανθρώπων και χωρών σε περιόδους κρίσης. Σε αυτό το βιβλίο παρουσιάζονται οι πιο επιδραστικές και ενδιαφέρουσες ομιλίες του σε μια νέα ερμηνευτική προσέγγιση από τη Johanna Hanink.

Σενέκας – Περί Θνητότητας

Το Περί Θνητότητας συγκεντρώνει για πρώτη φορά σε έναν τόμο όλους τους σημαντικούς στοχασμούς του Σενέκα περί θανάτου. Μέσα από το συγκεκριμένο έργο, αποκαλύπτεται ένας προκλητικός στοχαστής, ένας συγκλονιστικός συγγραφέας. Είναι αυτός που μιλάει με απαράμιλλη αμεσότητα για την ανάγκη να αποδεχτούμε τον θάνατο. Ο Σενέκας πίστευε ότι η ζωή είναι ένα ταξίδι προς τον θάνατο, για το οποίο πρέπει να προετοιμαζόμαστε καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου μας. Τονίζει την οικουμενικότητα του θανάτου, τη σπουδαιότητά του ως τελευταίου κεφαλαίου της ζωής και τη δυνατότητά του να μας απελευθερώσει από τον πόνο, τη δουλεία ή την πολιτική καταπίεση.

Σενέκας – Η Τέχνη της Ψυχραιμίας

Διαχρονική σοφία σχετικά με τη διαχείριση του θυμού στην προσωπική ζωή και στον πολιτικό βίο από τον Ρωμαίο στωικό φιλόσοφο και πολιτικό άνδρα Σενέκα. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ο θυμός είναι το πιο ολέθριο πάθος: «Καμία μάστιγα δεν έχει προκαλέσει μεγαλύτερο κακό στην ανθρωπότητα». Με γλαφυρό τρόπο περιγράφεται για ποιο λόγο αυτό το συναίσθημα είναι τόσο επικίνδυνο. Επιπλέον, εξηγεί γιατί ο έλεγχός του θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επωφελής τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Είτε αναζητά την προσωπική του ανάπτυξη είτε την πολιτική του αναγέννηση, ο αναγνώστης θα βρει στη σοφία του Σενέκα ένα πολύτιμο αντίδοτο στις παθογένειες μιας οργισμένης εποχής.

μαθήματα
Πηγή: pinterest.com

Σέξτος ο εμπειρικός – Πώς να έχεις ανοιχτό μυαλό

Ο Σέξτος πρέσβευε  την αποφυγή οποιασδήποτε κρίσης για την αληθινή φύση των πραγμάτων. Πίστευε πως αυτός είναι ο τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τον δογματισμό των άλλων, αλλά και για να διατηρήσουμε την πνευματική και ψυχική γαλήνη μας. Η ικανότητα να ακούμε την αντίθετη άποψη πάνω σε οποιοδήποτε ζήτημα, θα μας οδηγήσει στο να αποκτήσουμε ανοιχτό μυαλό και την ικανότητα διαλόγου. Έτσι θα αποφύγουμε τη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό, που αποτελούν γνώρισμα της εποχής μας.

Μαχάτμα Γκάντι – Το δώρο του θυμού

Ανακαλύψτε έντεκα από τα πιο σημαντικά μαθήματα ζωής του Μαχάτμα Γκάντι σε αυτή την εξερεύνηση του δρόμου της αλήθειας, όπως τη διηγείται ο εγγονός του, Αρούν Γκάντι. Στο ταραχώδες κλίμα που επικρατεί σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο, αυτά τα μαθήματα είναι πιο πολύτιμα από ποτέ. Ο αγώνας για την ελευθερία, την ισότητα και την ειρήνη μπορεί να είναι μακρύς και κουραστικός. Ωστόσο, η στάση ζωής του Γκάντι δείχνει πόσο άξιζε αυτός ο αγώνας του και ότι εξίσου θα αξίζει και ο δικός μας. Τα μαθήματα αυτά εναρμονίζονται με μια οικουμενική αντίληψη για το γνώθι σαυτόν, τη διαχείριση του θυμού, την κατάθλιψη, τη μοναξιά. Επιλέον, μας διδάσκουν για τη φιλία και την οικογένεια και είναι ιδανικά για όσους αναζητούν έναν τρόπο να φέρουν μια θετική αλλαγή στον εαυτό τους και στον εύθραυστο κόσμο μας.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τη σελίδα μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση

Κωνσταντίνα Βενιζέλου
Κωνσταντίνα Βενιζέλου
Αγαπώ τα βιβλία, τη φιλοσοφία, το θέατρο, τις σειρές και τα ταξίδια. Το αγαπημένο μου μέρος, μια σκονισμένη βιβλιοθήκη. Είμαι κάπως μοναχική, μονίμως αναποφάσιστη και θέλω διαρκώς να ασχολούμαι με νέα πράγματα, διότι με ενοχλεί αφόρητα η ρουτίνα. Από μικρή μου άρεσε να εκφράζομαι μέσω της γραφής και πιστεύω ότι τα όνειρα και η φαντασία αποτελούν κίνητρο για περιπέτεια στη ζωή.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...