Ανακάλυψα αυτό το βιβλίο μέσα από το tumbler και χωρίς να ξέρω την πλοκή ερωτεύτηκα τα αποφθεύγματα, μόνο αργότερα όταν το διάβασα κατάλαβα ότι ήταν ένας προάγγελος για το τι θα ακολουθήσει. Ερωτεύτηκα το βιβλίο και πάνω από όλα τους χαρακτήρες, τον τρόπο που είναι γραμμένο και την ανθρωπιά που κρύβει. Είναι από τα βιβλία που αποτελούν μια πραγματική ένδειξη της τέχνης που λέγεται συγγραφή και ταυτόχρονα της τέχνης που λέγεται ζωή. Σου υπενθυμίζει τον έρωτα, σε γεμίζει ελπίδες και σου φέρνει πίσω τις θύμισες των παιδικών σου χρόνων.

Όσον αφορά τη πλοκή, ο Αριστοτέλης είναι ένας 15χρονος μεξικανός που ζει με την οικογένειά του στην Αμερική. Λόγω του ότι οι αδελφές του είναι πολύ μεγαλύτερες και του ότι είναι πιο ώριμος από τους συνομηλίκους του, προτιμάει να κάθεται μόνος του. Στην αιχμή της εφηβείας του είναι αντιδραστικός και γεμάτος θυμό. Γι’ αυτόν όλα αποτελούν ένα αίνιγμα. Μα το μεγαλύτερο αίνιγμα θα το αποτελέσει ο Δάντης, ο οποίος είναι διαμετρικά αντίθετος του. Ο Δάντης είναι ένα περίεργο πλάσμα, γεμάτος συναισθήματα και ευαισθησία. Διαβάζει ποίηση, ζωγραφίζει, φιλοσοφεί. Το μόνο κοινό ανάμεσα τους είναι ότι και οι δυο προτιμούν την μοναξιά τους. Ωστόσο, αυτό θα είναι αρκετό για να δημιουργήσουν μια φιλία, που θα τους αλλάξει και τους δύο προς το καλύτερο, θα τους ενηλικιώσει, μία φιλία χτισμένη πάνω στην αποδοχή και τον σεβασμό, μια φιλία που ξεχειλίζει από αγάπη.

Το βιβλίο δεν διαδραματίζεται σε κανένα παράλληλο σύμπαν, ούτε σε κανένα φανταστικό κόσμο. Αντίθετα, είναι τοποθετημένο στο εδώ και στο τώρα, στην απλή καθημερινότητα όπου οι ήρωες βιώνουν ότι έχουμε εμείς βιώσει ή που θα βιώσουμε. Ζουν την μοναξιά και την απόρριψη, την ανάπτυξη του σώματός τους. Τους βλέπουμε να μεγαλώνουν και να μεταβαίνουν από την εφηβεία στην ενηλικίωση, ανακαλύπτοντας παράλληλα τον εαυτό τους, τους φίλους και την οικογένεια τους. Ο καθένας έχει το δικό του πρόβλημα, ο Άρης έχει έναν αδελφό στην φυλακή για τον οποίο δεν ξέρει πολλά και του οποίου η ύπαρξη στοιχειώνει την ζωή και τα όνειρα του, και έναν πατέρα απόμακρο στους εφιάλτες του πολέμου, ενώ ο Δάντης παλεύει τον εαυτό του ανακαλύπτοντας ότι είναι ομοφυλόφιλος και την δυσκολία που αντιμετωπίζει να το πει στους αγαπημένους του γονείς.

Παρ’όλα αυτά δεν είναι απλά ένα βιβλίο για φίλους αλλά και ένα βιβλίο για οικογένειες. Οι γονείς τους είναι τόσο ξεχωριστοί χαρακτήρες, ο καθένας  με τις δικές τους ιδιοτροπίες, σκέψεις, κώδικες επικοινωνίας. Η κάθε οικογένεια ένα μωσαϊκό αποτελούμενο από τα μέλη, τα μυστικά, τις συζητήσεις, την αγάπη. Διαφαίνεται ολοκάθαρα η αλληλεπίδραση των ανθρώπων και η μάχη να βρεθεί ένα κοινό και γόνιμο έδαφος για συζήτηση και αποδοχή. Μα πάνω από όλα είναι ένα βιβλίο για τον έρωτα. Οι δυο τους μέσα από τις καθημερινές περιπέτειες και την αγάπη ερωτεύονται ο ένας τον άλλο, μόνο που του Άρη του παίρνει πολύ χρόνο και προσπάθεια να το αποδεχτεί. Είναι ένας έρωτας αγνός που πηγάζει από την ήδη αγάπη που τρέφει ο ένας για τον άλλο. Είναι ένας έρωτας δύσκολος γιατί τι πιο δύσκολο από το να ερωτευτείς κάποιον που ήδη γνωρίζεις τα ελαττώματά του;

 

ΤΙΤΛΟΣ: ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Benjamin Alire Sáenz

ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΟΥ:Chloë Foglia

ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ:Simon & Schuster

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: Απρίλιος 2014

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ: ISBN 978-1-4424-0893-7