Η μαγευτική τέχνη του γκράφιτι

Το γκράφιτι είναι ένα κοινωνικό, νεανικό κίνημα, που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 στις γειτονιές της Νέας Υόρκης. Έγινε τρόπος ζωής για πολλούς καλλιτέχνες σ’ όλο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια, η Αθήνα έχει αναδειχθεί ως μία από τις πρωτεύουσες του γκράφιτι. Ξεχωρίσαμε τα ωραιότερα γκράφιτι στους δρόμους της Αθήνας και το καθένα είναι ένα μοναδικό έργο τέχνης.

Κουκουβάγια: «Η γνώση μιλάει, η σοφία ακούει»

Το δημοφιλέστερο γκράφιτι της Αθήνας βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και Σάμου στο Μεταξουργείο. Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Το μικρό Παρίσι των Αθηνών». Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό γκράφιτι του γνωστού καλλιτέχνη WD. Ο ίδιος δημοσίευσε μια φωτογραφία με το εξής μήνυμα: «Η κουκουβάγια συμβολίζει τη σοφία και την ίδια στιγμή είναι το σύμβολο της θεάς Αθηνάς, αυτής που έδωσε τ’ όνομα στην πόλη της Αθήνας. Από την άλλη η κουκουβάγια ως πουλί είναι διάσημη για την εξαιρετικά καλή όραση της σε μακρινές αποστάσεις ιδιαίτερα σε χαμηλό φωτισμό. Σήμερα η Ελλάδα, και όχι μόνο, βιώνει μια πολύ σκοτεινή φάση και νομίζω ότι είναι ώρα για εμάς να θυμηθούμε τη σοφία αυτού του πλάσματος».

Άστεγος

Άλλο ένα έργο του γνωστού καλλιτέχνη WD (Wild Drawing), βρίσκεται στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη στα Εξάρχεια. Πρόκειται για ένα τεράστιο γκράφιτι , πού φτάνει περίπου τα 10 μέτρα σε μήκος. Παρουσιάζει έναν ρακένδυτο άνδρα που έχει ξαπλώσει και κοιμάται. Πηγή έμπνευσης του αποτέλεσε η οικονομική κρίση και ο αντίκτυπος της στην ελληνική κοινωνία. Αφιερώνει το έργο του σ’ όλους τους αστέγους και φτωχούς της Ελλάδας και κατ΄ επέκταση του κόσμου.

Ζούγκλα

Η ζούγκλα είναι ένα από τα γνωστότερα έργα του Alex Martinez. Βρίσκεται στην περιοχή των Εξαρχείων και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Σολωμού και Σουλτάνη. Πρόκειται για ένα γκράφιτι που παρήγγειλαν οι ένοικοι μίας πολυκατοικίας. Είναι μία πιστή απεικόνιση της ζούγκλας με το πράσινο να κυριαρχεί και να προσελκύει τα βλέμματα των περαστικών.

Σκύλος

Ο Βασίλης Γρυπάρης μαζί με τον Alex Martinez και τον N.Gramms δημιούργησαν ένα πορτρέτο του Λουκάνικου, του σκύλου σύμβολο των διαδηλώσεων της Αθήνας. Πρόκειται για ένα πανέμορφο σχέδιο που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στου Ψυρρή. Στην άκρη του γκράφιτι υπάρχουν οι φράσεις: «Τα δακρυγόνα μαζί τα φάγαμε» και «All dogs go to heaven».

Praying for us

Στην οδό Πειραιώς 20, στην Ομόνοια βρίσκεται το έργο του Παύλου Τσάκωνα που υλοποιήθηκε από τους Μανώλη Αναστασάκο και τους αδελφούς Δημήτρη, Μπάμπη και Θανάση Κρέτση. Απεικονίζονται δύο χέρια σε στάση προσευχής. Τα χέρια δεν κοιτάνε προς τον ουρανό αλλά προς τα κάτω.Σαν να προσεύχεται ο Θεός για την πόλη. Πρόκειται για μια εκδοχή του Αλμαερτ Ντύρερ «Χέρια που προσεύχονται». Εντάσσεται στη δράση «Εικαστικές παρεμβάσεις στον Δημόσιο Χώρο» του Υπουργείου Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Για τον καλλιτέχνη iNo, στόχος του είναι να τραβήξει την προσοχή των πολιτών γύρω από την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα.«Αν θες να μάθεις για την πόλη σου, μπορείς να κοιτάξεις τους τοίχους της».

9

Latest articles

188.8k Ακόλουθοι
Ακολουθήστε

Related articles