Moxie: Κορίτσια με τσαγανό
Πηγή εικόνας: bijouxtocara.info

Έχουμε φτάσει σε μια εποχή όπου η κάθε μας κίνηση μπορεί να κριθεί. Ειδικά όσον αφορά τον γυναικείο πληθυσμό, οι πιθανότητες κακής συμπεριφοράς και αντιμετώπισης απέναντί τους όλο και αυξάνονται. Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό έχουν υπάρξει πολλά δυσάρεστα γεγονότα που μας το αποδεικνύουν. Όπως στη πραγματικότητα, έτσι και στο Moxie: Κορίτσια με Τσαγανό βλέπουμε αυτή τη συμπεριφορά σε ήπιες και μη καταστάσεις. Αλλά και την επανάσταση για μια πιο δίκαιη κοινωνία.

Πλοκή

Ξεκινώντας τη σχολική χρονιά της Β’ Λυκείου σαν αόρατη σε σχέση με τους συμμαθητές της, η Vivian αρχίζει να παρατηρεί τα προβλήματα στον σχολικό χώρο. Όπως η απουσία στήριξης της λυκειάρχη σε άσεμνες και απαράδεκτες συμπεριφορές των αγοριών προς τα κορίτσια. Αλλά ακόμα και τις συμπεριφορές της ίδιας προς αυτές. Αυτό και πολλά άλλα προκαλούν το έναυσμα για τη δημιουργία ενός κινήματος ονόματι Moxie (λέξη που χρησιμοποιούνταν παλιά για την έννοια τσαγανό). Η ιδέα, εμπνευσμένη από την μητέρα της που ήταν επαναστάτρια στα εφηβικά της χρόνια, την βοηθάει να αρχίσει να βρίσκει δύναμη και φωνή. Όσο η συμπαράσταση αυξάνεται, παρακολουθούμε τη προσπάθεια αυτών των έφηβων παιδιών για ένα καλύτερο μέλλον.

Moxie
Πηγή εικόνας: popsugar.co.uk
Διαχωρισμός

Ήδη στα πρώτα λεπτά του Moxie: Κορίτσια με Τσαγανό παρατηρούμε τη πρώτη καμπάνα να βαράει δυνατά ενάντια στην υπεράσπιση βίαιης συμπεριφοράς προς μια κοπέλα. Πρόκειται για την καινούρια μαθήτρια, Lucy, που δεν ήθελε να ανταποκριθεί στο επιθετικό φλερτ του συμμαθητή της Mitchell. Η λυκειάρχης, με το βραβείο της Καλύτερης Λυκειάρχη να λάμπει πάνω στην έδρα της, παροτρύνει την μαθήτρια να μην αναφέρει τον όρο παρενόχληση. Η βαβούρα που θα έπρεπε να υποστεί αν λεγόταν αυτή η λέξη της προξενούσε τόση δυσφορία που δεν μπορούσε να υπερασπιστεί και να βοηθήσει τη μαθήτρια του σχολείου της. Στη συνέχεια το dress code φαίνεται να διαφέρει από τα αγόρια στα κορίτσια, κάτι που επίσης τονίζει η ίδια η λυκειάρχης.

Το παράδοξο είναι ότι οι περισσότεροι επιλέγουν να μην ασχοληθούν λόγω της υψηλόβαθμης θέσης τους. Σε οτιδήποτε συμβεί που δεν τους συμφέρει, γιατί θα χαλάσει την εικόνα της δουλειάς τους, κάνουν τα στραβά μάτια. Χτίζουν έναν τοίχο προστασίας του εαυτού τους αντί να ανοίξουν απλώς τα χέρια τους και να κάνουν το παρενοχλούμενο άτομο να νιώσει άνετα να τα πει όλα. Δεν αφήνουν το θύμα να νιώσει ασφάλεια με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα συμβάντα παρενόχλησης.

Moxie
Πηγή εικόνας: twitter.com
Λίστα κατάταξης

Προσωπικά είμαι άνθρωπος που δεν μπορεί να ζήσει χωρίς μια λίστα γραπτή ή νοητή, είτε για το τι θα κάνω στην ημέρα είτε στη βδομάδα. Αλλά το Moxie: Κορίτσια με Τσαγανό επιλέγει να μας δείξει κάτι που πιθανότατα εξακολουθεί να συμβαίνει σε διάφορα σχολεία. Μια ομάδα αγοριών που βγάζουν κάθε αρχή της σχολικής χρονιάς μια λίστα κατάταξης κάποιων κοριτσιών ως προς το τι τις προσδιορίζει. Μια προσβλητική λίστα για το γυναικείο φύλο. Ενώ ο σκοπός ύπαρξής της είναι η διασκέδαση του ανδρικού φύλου. Παρόλα αυτά, είναι κάτι που καθορίζει την αντιμετώπιση των κοριτσιών αυτών σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Δυστυχώς, αν και εν αγνοία μας, θεωρώ πως εξακολουθούμε πολλές από εμάς να καθοριζόμαστε από το σωματότυπό μας και τον ντύσιμό μας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ξέρουμε πως μια γυναίκα χαρακτηρίστηκε με χυδαίους σχολιασμούς από άντρες μόνο επειδή φορούσε κάτι θεωρητικά κοντό, ή επειδή ήταν πληθωρική σε κάποια σημεία του σώματός της. Όπως και ουκ ολίγες φορές έχει τύχει να ακούσουμε ακόμα και βαθμολογία. Κάτι το οποίο κατά τη γνώμη μου υπάρχει μεταξύ και των δύο φύλων.

Girl Power, men’s support

Όλα τα νομίσματα έχουν δυο πλευρές. Έτσι και εδώ αξίζει να τονίσουμε πως δεν κατατάσσεται όλος ο ανδρικός πληθυσμός στους αρνητές της δύναμης του γυναικείου φύλου. Υπάρχουν αρκετοί μάλιστα που υποστηρίζουν τις γυναίκες και πασχίζουν να βοηθήσουν όσο μπορούν για την ισοτιμία. Στο Moxie: Κορίτσια με Τσαγανό ξεκινάει το κίνημα με έναν υποστηρικτή και εμφανή βοηθό τους, πράγμα που ενθαρρύνει ακόμα περισσότερους να σταθούν στο πλάι τους. Ενώ οι γυναίκες γίνονται μια δεμένη ομάδα ανθρώπων που στηρίζουν η μία την άλλη άνευ όρων, σε αυτό συμμετέχουν και κάποιοι άντρες.

Moxie: Κορίτσια με τσαγανό
Πηγή εικόνας: screen-queens.com
Revolution baby 

Είναι στενάχωρο το γεγονός ότι πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να επαναστατήσουμε για να έχουμε όλοι ίσα δικαιώματα. Αλλά είναι επίσης και ο μόνος τρόπος να ακουστεί η φωνή μας, για να μην θαφτεί κάτω από την άμμο και χαθεί μαζί με τα υπόλοιπα βότσαλα. Ο δυναμισμός και η αποφασιστικότητα μας κάνουν πιο δυνατούς και πιο θαρραλέους στο να επιτύχουμε τον στόχο μας. Έτσι αν ο κόσμος που μαζεύεται υπέρ μιας απόφασης όλο και αυξάνεται, το σίγουρο είναι πως έστω θα φανεί. Θα γίνει μια φασαρία και θα ακουστούν κάποιες φωνές. Το Moxie: Κορίτσια με Τσαγανό σου δείχνει ακριβώς αυτό. Το προτείνω σίγουρα για να το βάλεις στη λίστα σου και να εκνευριστείς με τις καταστάσεις όπως εγώ. Να νιώσεις την αγανάκτηση όπως οι πρωταγωνιστές. Αλλά και την ανακούφιση σε κάποιες καταστάσεις. Είναι μια ταινία επανάστασης με πολύ ενδιαφέρον και… τσαγανό.

Moxie: Κορίτσια με τσαγανό
Πηγή εικόνας: twitter.com

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project