Exclusive Content:

Home We Listen Μουσική Γης Μαδιάμ: Μια ανεξίτηλη αγάπη για την παράδοση

Γης Μαδιάμ: Μια ανεξίτηλη αγάπη για την παράδοση

Συνέντευξη με το μουσικό συγκρότημα Γης Μαδιάμ που συνδυάζει την παράδοση με την αγάπη του για τη μουσική

Γης Μαδιάμ
Πηγή: Γης Μαδιάμ / Official Facebook Page

Βιογραφικά Στοιχεία

Προς το τέλος της δεύτερης καραντίνας εκεί γύρω στα μέσα του Απριλίου, καθώς ανακάλυπτα καινούρια μουσικά μονοπάτια, έπεσε κατά τύχη στην αντίληψη μου ένα βίντεο από το Schoolwave Festival, όπου συμμετείχε το συγκρότημα Γης Μαδιάμ. Ένα σύγχρονο συγκρότημα, που αγαπά και τιμά την παράδοση. Ήταν πολύ ιδιαίτερη και μαγική η ερμηνεία τους και σκέφτηκα πως τι καλύτερο από το να μοιραστούν οι ίδιες κάποια λόγια και κάποιες σκέψεις μαζί μας μέσα από μια συνέντευξη. Να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε πώς η νέα γενιά συνδέεται με την παράδοση και της δίνει μια νέα μορφή, μια νέα υπόσταση στο σύγχρονο κόσμο.

Πάμε να τις γνωρίσουμε καλύτερα…

Βασιλική Κιορίδου
Πηγή: Από το συγκρότημα.

Η Βασιλική Κιορίδου γεννήθηκε στις Σέρρες το 2000. Από μικρή και για 10 χρόνια παρακολούθησε μαθήματα πιάνου. Φοίτησε στο Μουσικό Σχολείο Σερρών από όπου και αποφοίτησε έχοντας ως όργανο επιλογής το κανονάκι. Στη συνέχεια, εισήχθη στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου και διανύει το 3ο έτος των σπουδών της. Είναι ενεργό μέλος της μουσικοπαιδαγωγικής ομάδας «Παιχνιδιάτορες του Πύργου» της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ. Παρακολούθησε σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων και συνεδρίων μουσικοπαιδαγωγικού χαρακτήρα, ενώ προσφέρει και εθελοντική εργασία στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Συνεχίζει μαθήματα στο κανονάκι. Εκτός από τις Γης Μαδιάμ συμμετέχει και σε άλλα μουσικά σχήματα.

Μαρία Κύρβεη
Πηγή: Από το συγκρότημα.

Γεννήθηκε στις Σέρρες το 2000 , όπου σε ηλικία 7 ετών ξεκίνησε σπουδές βιολοντσέλου. Σε ηλικία 11 ετών γράφτηκε στο Εθνικό Ωδείο (παράρτημα Σαντορίνης), όπου παράλληλα με τις θεωρητικές σπουδές στη μουσική, άρχισε να σπουδάζει βιολί. Σε ηλικία 13 ετών άρχισε να φοιτά στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στην τάξη του βιολοντσέλου. Τον Ιούνιο του 2019 πήρε πτυχίο τσέλου με άριστα 10 παμψηφεί και καθηγητή τον κ. Δήμο Γκουνταρούλη. Σήμερα συνεχίζει τις σπουδές τσέλου στην τάξη διπλώματος, ενώ παράλληλα σπουδάζει κλασικό βιολί στην ανωτέρα τάξη με καθηγητή τον κ. Αντώνη Σουσάμογλου. Το 2018 άρχισε να φοιτά  στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο τμήμα Μουσικής επιστήμης και Τέχνης με κατεύθυνση την Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική και ειδίκευση στο παραδοσιακό βιολί με καθηγητή τον κ. Γιάννη Ζαρία. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και μαθήματα κλασικής, παραδοσιακής και οθωμανικής κλασικής μουσικής  με τους Α. Λιακάκη, Δ. Χανδράκη, Σ. Σινόπουλο, S. Pazarcioglou. Το 2016 έγινε μέλος του σχήματος Γης Μαδιάμ, με το οποίο συμμετείχε σε διάφορα φεστιβάλ και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

Φυλίνα Μπόγιογλου
Γης Μαδιάμ
Πηγή: Από το συγκρότημα.

Η Φυλίνα Μπόγιογλου γεννήθηκε στις Σέρρες το 2000. Από τα 12 ξεκίνησε μαθήματα πιάνου και μπαίνοντας στο μουσικό γυμνάσιο και λύκειο συνέχισε με παραδοσιακά Κρουστά. Στην συνέχεια, εισήχθη στο Τμήμα Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και πλέον βρίσκεται στο 2ο έτος των σπουδών της. Συνεχίζει την μουσική της εκπαίδευση στο ωδείο Σίμων Καράς. Εκτός από τις Γης Μαδιαμ συμμετέχει και σε άλλα σχήματα παραδοσιακού χαρακτήρα.

Μαρία Τζίνα
Γης Μαδιάμ
Πηγή: Από το συγκρότημα.

Η Μαρία Τζίνα γεννήθηκε το 2002 στο Μαρούσι Αττικής. Έζησε τα μαθητικά της χρόνια στις Σέρρες και αποφοίτησε από το Μουσικό Σχολείο Σερρών. Κατά τη διάρκεια των γυμνασιακών χρόνων, η εμπλοκή με τη μουσική έγινε πιο άμεση, χρονική περίοδος κατά την οποία δημιουργήθηκε και το παραδοσιακό συγκρότημα Γης Μαδιάμ. Ακολούθησαν πολλές συναυλίες σε τοπικό, αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο, από festival στην επαρχία, μέχρι το Schoolwave και τη λυρική σκηνή του ΚΠΙΣΝ. Παράλληλα, η Μαρία Τζίνα συμμετείχε σε διάφορα σχήματα πνευστών, μεταξύ των οποίων η Jazz Big Band του Μ.Σ.Σ. κ.α.. Σήμερα, φοιτά στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, είναι ενεργό μέλος της HelMSIC και συνεχίζει σταθερά την ενασχόλησή της με τη μουσική. 

Στέλλα Τζίνα
Γης Μαδιάμ
Πηγή: Από το συγκρότημα.

Η Στέλλα Τζίνα γεννήθηκε το 2000 στην Αττική και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες. Σε ηλικία 10 ετών ξεκίνησε την ενασχόληση της με τη μουσική, με τη μελέτη του πιάνου. Τελείωσε το Μουσικό Σχολείο Σερρών όπου συμμετείχε σε πληθώρα μουσικών εκδηλώσεων ως σολίστ στο τραγούδι. Το 2018 εισήχθη στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, όπου συνεχίζει μέχρι σήμερα τις σπουδές της με ειδίκευση στη Διεύθυνση Χορωδίας. Παράλληλα, σπουδάζει κλασικό τραγούδι και πιάνο. Εκτός από τις Γης Μαδιάμ, έχει συμμετάσχει και σε άλλα μουσικά συγκροτημα διαφορετικών ειδών μουσικής, αλλά και σε χορωδιακά σύνολα της Θεσσαλονίκης. Η πιο πρόσφατη δραστηριότητα της, είναι η δημιουργία ενός μουσικού προγράμματος ρετρό ελληνικής μουσικής σε συνεργασία με τον πιανίστα Αστέρη Τσαλίκη, το οποίο είναι ενεργό μέχρι σήμερα.

Συνέντευξη

Προκειμένου να σας γνωρίσουμε καλύτερα πείτε μας λίγα λόγια για το πώς γνωριστήκατε;

Ήμασταν όλες συμμαθήτριες στο Μουσικό Σχολείο Σερρών. Βέβαια κάποιες γνωριζόμαστε και από παλιότερα, αλλά το συγκεκριμένο σχολείο είναι που μας έφερε πιο κοντά.

Πώς προέκυψε η ιδέα και εν τέλει η δημιουργία του group;

Θα κάνουμε πάλι λόγο για το Μουσικό Σχολείο, καθώς ένα παραδοσιακό σχολικό γλέντι μας έδωσε την αφορμή για να παίξουμε πρώτη φορά. Μέσα από την προετοιμασία μας για το εν λόγω γλέντι, δημιουργήθηκε ένα όμορφο κλίμα το οποίο μας ενέπνευσε να συνεχίσουμε.

Το όνομα του group είναι πολύ ξεχωριστό! Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης;

Η αλήθεια είναι ότι η επιλογή ήταν περισσότερο αυθόρμητη, παρά εμπνευσμένη. Την ιδέα πρότεινε ένα αγαπημένο μας πρώην μέλος και μας άρεσε πολύ.

 

Γης Μαδιάμ
Πηγή: Γης Μαδιάμ / Official Facebook Page
Θα ήθελα σε αυτό το σημείο, να μας τοποθετήσετε το group μουσικά. Ποια είδη εκπροσωπείτε και τι σας οδήγησε εκεί;

Το ελληνικό παραδοσιακό στοιχείο είναι σίγουρα χαρακτηριστικό για το γκρουπ. Ωστόσο, θεωρούμε σημαντική την προσωπική και πρωτότυπη δημιουργία και γι’ αυτό έχουμε προσπαθήσει να δώσουμε μια άλλη πνοή στα δημοτικά τραγούδια που παίζουμε. Ο τόπος καταγωγής μας, οι Σέρρες αλλά και το Μουσικό Σχολείο, μας οδήγησαν στην επιλογή αυτού του είδους μουσικής. 

Αν παρακολουθήσει κάποιος τη δουλειά σας, θα καταλάβει αμέσως, πως είστε ένα group που αγαπά και έχει στενή σχέση με την παράδοση; Πώς ξεκίνησε αυτό το όμορφο ταξίδι και τι σας γοητεύει σε αυτό το μουσικό μονοπάτι;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, στην αγάπη μας για την παράδοση έπαιξε σημαντικό ρόλο η πόλη μας που αγαπά και διοργανώνει συχνά παραδοσιακά γλέντια και εκδηλώσεις, αλλά και το σχολείο μας όπου διδαχτήκαμε βυζαντινή και δημοτική μουσική και συμμετείχαμε σε πληθώρα παραδοσιακών εκδηλώσεων. Αυτό που μας γοητεύει είναι η ένωση με τις ρίζες μας και ο τρόπος με τον οποίο η παραδοσιακή μουσική φέρνει κοντά τους ανθρώπους, δημιουργώντας μία οικογενειακή ατμόσφαιρα μεταξύ τους.

Ήταν και είναι ένας προσωπικός σας στόχος η μετάδοση αυτής της αγάπης για την παράδοση στη νεότερη γενιά και αν ναι γιατί;

Ο στόχος είναι να αγαπήσουν οι νέοι το είδος αυτό της μουσικής, όπως το αγαπάμε εμείς. Αξίζει να γνωρίζουμε κάποια πράγματα για την παράδοσή μας, και η μουσική είναι σίγουρα ένα μεγάλο κεφάλαιο του πολιτισμού μας. 

Εάν, κάποιος σας ζητούσε να περιγράφατε την παράδοση με μια λέξη, ποια θα ήταν αυτή και γιατί; Μπορεί άραγε κανείς να περιγράψει την παράδοση με μία λέξη;

Ίσως να σας πούμε με μερικές λέξεις τι νιώθουμε για αυτήν: αγάπη, θαυμασμό, σεβασμό.

Σας ανακάλυψα στο YouTube μέσα από το festival “Schoolwave Festival”, τι ξεχωρίζετε από αυτή την εμπειρία και τι συναισθήματα σας άφησε;

Αυτό που σίγουρα δεν θα ξεχάσουμε από το φεστιβάλ, είναι το θερμότατο κοινό του που αγκάλιασε και ενθάρρυνε κάθε είδος μουσικής που ακούστηκε πάνω σε εκείνη τη σκηνή.

Μουσική και πανδημία. Τι μαθήματα αποκομίσατε από τις δυσκολίες που έφερε αυτή η συνθήκη;

Πρωτόγνωρη και δύσκολη κατάσταση για κάθε άνθρωπο πάνω στη γη. Αυτό που μάθαμε είναι να μην θεωρούμε τίποτα δεδομένο και να εκτιμάμε τα λίγα και όμορφα πράγματα που έχουμε. Όσο για τη μουσική, παρόλο που τα πράγματα ήταν και βρίσκονται ακόμη σε μία παύση, είχαμε το χρόνο για περισσότερη μουσική ακρόαση, μελέτη και παρατήρηση. 

Ποιες θα ήταν οι τρεις λέξεις με τις οποίες θα περιγράφατε τη μουσική;

Έμπνευση – Έκφραση – Δημιουργία 

Έρχεται σιγά-σιγά το καλοκαίρι, αν σας έλεγα να μου πείτε για το πιο όμορφο καλοκαίρι της ζωής σας μέσα από ένα τραγούδι, ποιο θα διαλέγατε; Τι είναι αυτό που το ξεχωρίζει και γιατί;

Όλα τα καλοκαίρια είναι μοναδικά και ίσως δεν μπορούμε να διακρίνουμε κάποιο από τα υπόλοιπα. Ωστόσο σας αφιερώνουμε ένα παραδοσιακό τραγούδι που ταιριάζει σε αυτά που περνάμε τον τελευταίο καιρό: Χορέψετε, χορέψετε από τη Δόμνα Σαμίου

Γης Μαδιάμ
Πηγή: Γης Μαδιάμ / Official Facebook Page
Κλείνοντας, θα ήθελα να μοιραστείτε με το κοινό μας μια συμβουλή για όποιον/όποια επιθυμεί να ασχοληθεί με τη μουσική σήμερα.

Να το κάνει με όλη την καρδιά του! 

Κάπως έτσι, φτάνουμε στο τέλος αυτής της όμορφης συνέντευξης. Να ευχαριστήσουμε το group Γης Μαδιάμ για την όμορφη συζήτηση και να τους ευχηθούμε ό, τι καλύτερο στα επόμενα μουσικά τους βήματα! Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, μπορείτε να συντονιστείτε σε Facebook Ghs Madiam και Instagram Ghs Madiam.

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project