Η αρχή και η πορεία του Yohji Yamamoto
Ο Yohji Yamamoto ή Γιότζι Γιαμαμότο γεννήθηκε το 1943 στο Τόκιο. Η παιδική ηλικία ήταν γεμάτη δυσκολίες και θλίψη. Τόσο η προσπάθεια της Ιαπωνίας να ξαναχτίσει το μέλλον της, όσο και η προσπάθεια των ανθρώπων για μια νέα ζωή, δημιουργούσε αμφιβολίες. Το μοναδικό του στήριγμα ήταν η χήρα μητέρα του, η οποία εργαζόταν ως μοδίστρα 16 ώρες το 24ωρο για τα προς το ζην.
Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κέιο νομική, από το οποίο αποφοίτησε το 1966. Παρ’ ότι δεν τον ενθουσίασε η ιδέα να γίνει νομικός, ο Yohgi Yamamoto προσπάθησε φιλότιμα να γίνει αποδεκτός από τους συμφοιτητές του. Γι αυτό κι έκανε το παν για να υιοθετήσει τον δικό τους τρόπο επικοινωνίας. Η προσπάθεια αυτή, όμως, απέτυχε. Προς μεγάλη απογοήτευση της μητέρας του ο Yamamoto εγκατέλειψε τις σπουδές του κι αποφάσισε να εργαστεί στο μαγαζί της μητέρας του. Η μητέρα του συμφώνησε με αυτή την απόφαση με την προϋπόθεση να σπουδάσει στο Bunka Fashion College.
Οι δυσκολίες και ο δρόμος προς τη δόξα
Τα χρόνια εκείνα δεν κύλησαν ομαλά για τον νεαρό Yohji Yamamoto. Οι λόγοι είχαν να κάνουν τόσο με το φύλο – ήταν ο μοναδικό άντρας της τάξης – όσο και με την ηλικία. Η συνέχεια, όμως, ήταν πιο δραματική. Μόλις έπιασε δουλειά στο κατάστημα της μητέρας του, συνειδητοποίησε με λύπη, ότι οι πελάτισσες το μόνο που ήθελαν ήταν να αντιγράψουν τα παριζιάνικα μοντέλα. Παρ’ όλα αυτά, με τα λίγα χρήματα που κέρδιζε τα χρησιμοποιούσε για τη δημιουργία δικών του σχεδίων, τα οποία, βέβαια, δεν αγόραζε κανείς.
Το 1969 ο Yohji Yamamoto κερδίζει σε ένα διαγωνισμό με έπαθλο ένα ταξίδι στο Παρίσι. Χωρίς δεύτερη σκέψη, χωρίς γνώσεις γαλλικών και χωρίς λεφτά, ταξιδεύει στη Γαλλία και καταφέρνει να επιζήσει για οκτώ μήνες. Η επιθυμία του να πετύχει στο χώρο της μόδας και η παρατηρητικότητά του τον βοήθησαν στην επιστροφή του στην Ιαπωνία. Επιστρέφοντας, λοιπόν, γεμάτος εμπειρίες και νέες ιδέες, με την πρώτη ευκαιρία λάνσαρε την πρώτη γραμμή, που αποτέλεσε την αρχή της μετέπειτα πορείας του, αλλά και τη δημιουργία της υπογραφής του «Υ-3».
Οι πρώτες κολεξιόν
Αφού παρουσίασε τις πρώτες κολεξιόν του στο Τόκιο, το 1981 επέστρεψε στο Παρίσι με περισσότερες ιδέες. Στην πρώτη επίδειξη του, το κοινό έμεινε καθηλωμένο και ο Ιάπωνας σχεδιαστής μέσα σε λίγες ώρες έγινε διάσημος. Η δεύτερη επίδειξη, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη τον επόμενο χρόνο, είχε μεγαλύτερη απήχηση από την πρώτη, ενώ η τρίτη κολεξιόν άνοιξη/καλοκαίρι 1983 στο Παρίσι ήταν και η καθοριστική. Ήταν αυτή που τον όρισε ως δημιουργό της παγκόσμιας υψηλής ραπτικής.
Η δεκαετία του ’80 ήταν μια περίοδος αυστηρών και δομημένων ρούχων, με πολλά αξεσουάρ. Τα λιτά ρούχα του Yohji Yamamoto ήταν αυτά που ξεχώρισαν. Σήμερα, είναι επικεφαλής οκτώ εταιρειών, παρ’ ότι στις αρχές υποστήριζε ότι δεν τον ενδιέφεραν τα χρήματα. Επίσης, όντας πλέον πολίτης του κόσμου, ο σχεδιαστής δεν προσδιορίζει τα ρούχα του με τα ασιατικά πρότυπα. Παρ’ όλα αυτά, τα ρούχα του αποπνέουν ιαπωνικό χαρακτήρα. Μυστήρια, σιωπηρά και αφαιρετικά.
Οι συλλογές του ως ύμνοι στο μαύρο και στο απλό
Οι δημιουργίες του Yohji Yamamoto έχουν επηρεάσει τη μόδα παγκοσμίως. Επιδεικνύουν μια αξιοπρέπεια, που δεν υπάρχουν τα τελευταία χρόνια σε πολλά ρούχα. Επιπλέον, οι συλλογές του είναι πραγματικοί ύμνοι στο μαύρο χρώμα και στην απλότητα. Ενώ, πολλές φορές το μαύρο και το μπλε σκούρο διανθίζονται με πινελιές πορτοκαλί, πράσινου και βιολετί.
Ο Yohji Yamamoto θεωρείται παραδόξως σχεδιαστής της καθημερινής ζωής αλλά ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν έχει εκπληρώσει τα όνειρά του. Γιατί, όπως εξομολογήθηκε στον Βιμ Βέντερς, που γύρισε μια ταινία για τον Ιάπωνα δημιουργό, «όνειρό είναι να ζωγραφίσω τον χρόνο».
Παρόμοια άρθρα:
- Η υψηλή αντι-μόδα της Rei Kawakubo
- Η Madeleine Vionnet ήταν η «αρχιτεκτόνισσα» της ραπτικής
- Τα επαναστατικά σχέδια της Mary Quant
Ακολουθήστε μας σε Facebook, Instagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.
Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project