Exclusive Content:

Μεγάλοι έρωτες στην παγκόσμια λογοτεχνία

Έρωτες παθιασμένοι, καταστροφικοί, με διάρκεια, πάθος, βάθος, έντονοι, ανικανοποίητοι και αγνοί. Στο πέρασμα των χρόνων η λογοτεχνία έχει αφιερώσει αξιομνημόνευτους ύμνους για να τιμήσει τον έρωτα.

Με αφορμή τη γιορτή των ερωτευμένων, στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε στα πιο διάσημα ζευγάρια της παγκόσμιας λογοτεχνίας, τα οποία εξύμνησαν τον έρωτα, το καθένα με μοναδικό και ιδιαίτερο τρόπο.

Κάθριν και Χίθκλιφ από τα Ανεμοδαρμένα Ύψη, της Έμιλυ Μπρόντε

έρωτες
Πηγή: bookpress.gr

Ο Χίθκλιφ και η Κάθριν, δύο άνθρωποι από διαφορετικούς κόσμους, ζουν με πάθος έναν έρωτα θυελλώδη, αλλά καταδικασμένο. Μια αγάπη, η οποία παρά τις ανατροπές δεν επηρεάζεται από το πέρασμα του χρόνου, αλλά οδηγεί σταδιακά στην αυτοκαταστροφή. Πρόκειται για μια ιστορία, που μας δείχνει ότι μια ραγισμένη καρδιά είναι ικανή να παρασύρει τα πάντα.

Άννα και Βρόνσκι από το Άννα Καρένινα, του Τολστόι

έρωτες
Πηγή: flix.gr

Η ιστορία αποτελεί ένα στοχασμό πάνω στον παράφορο έρωτα και την ολέθρια απιστία. Στο γνωστό έργο του Τολστόι παρουσιάζεται ο διακαής πόθος της Άννας να ζήσει ελεύθερη τα συναισθήματά της και να σταθεί ενάντια στην υποκρισία των προτύπων της κοινωνίας. Μέσα από αυτή τη συγκλονιστική ιστορία μπορούμε να μάθουμε τη σημασία του έρωτα, της ελευθερίας και της θυσίας.

Τριστάνος και Ιζόλδη, του Γκότφριντ φον Στράσμπουργκ

Πηγή: images.squarespace-cdn.com

Ο ιππότης Τριστάνος ταξίδεψε στην Ιρλανδία για να συνοδέψει την Ιζόλδη, τη μέλλουσα γυναίκα του θείου και θετού πατέρα του, βασιλιά Μαρκ, στην Κορνουάλη. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, οι δύο νέοι ήπιαν κατά λάθος ένα μαγικό φίλτρο και ερωτεύτηκαν παράφορα. Αν και η Ιζόλδη αγαπούσε τον Τριστάνο, παντρεύτηκε τελικά το θείο του. Όμως, παρά τις ενοχές που ένιωθαν οι δύο νέοι, δε σταμάτησαν να ζουν τον έρωτά τους. Η τραγική αυτή ιστορία παρουσιάζει την αγάπη στις πιο υψηλές εκφάνσεις της, ως μία αιώνια ένωση που υπερβαίνει τον ανθρώπινο βίο.

Γκουίνεβιρ και Λάνσελοτ

έρωτες
Πηγή: pinterest.com

Η Γκουίνεβιρ είναι η βασίλισσα του θρυλικού βασιλιά Αρθούρου. Είναι ερωτευμένη όμως με τον Λάνσελοτ, τον καλύτερο ιππότη του Κάμελοτ. Η προδοσία τους απέναντι στον Αρθούρο σηματοδοτεί την αρχή της πτώσης του βασιλείου. Ο Αρθούρος καταδικάζει την Γκουίνεβιρ να καεί στην πυρά, αλλά ο Λάνσελοτ τη σώζει. Συναντιούνται για μια τελευταία φορά και εκείνη περνάει το υπόλοιπο της ζωής της σε μοναστήρι. Η τραγική αυτή ιστορία αγάπης αποτελεί μία από τις πιο γνωστές ιστορίες της εποχής του Αρθούρου, αλλά και έναν ύμνο στον έρωτα των ιπποτικών χρόνων.

Ρωμαίος και Ιουλιέτα, του Γουίλιαμ Σαίξπηρ

έρωτες
Πηγή: pinterest.com

Γόνοι των δύο πιο ισχυρών οικογενειών της Βερόνας, των Μοντέγων και των Καπουλέτων. Η θανάσιμη έχθρα μεταξύ των οικογενειών τους δε φθάνει για να χωρίσει τους δύο νέους. Παντρεύτηκαν κρυφά, ζώντας μόνο μια νύχτα την αγάπη τους πριν η ζωή διαλύσει τον έρωτά τους μέσα από μια σειρά τραγικών συμπτώσεων, για να τους ενώσει αιώνια στο θάνατο. Πρόκειται για ένα από τα πιο διάσημα ζευγάρια εραστών που γνώρισε η ανθρωπότητα. Το τραγικό τέλος των δυο εραστών είναι εκείνο το οποίο σφραγίζει τον έρωτα στην αιωνιότητα.

Γκάτσμπι και Νταίζυ από το Ο υπέροχος Γκάτσμπι, του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ

έρωτες
Πηγή: flix.gr

Ο μεγιστάνας Γκάτσμπι ερωτεύεται τη νεαρή Ντέιζι όταν αυτός ήταν ένας απλός στρατιώτης και εκείνη μια νεαρή της υψηλής κοινωνίας. Εκείνη όμως δεν μπόρεσε να πάει κόντρα στους γονείς της και τον κοινωνικό περίγυρο, με αποτέλεσμα να παντρευτεί τον πλούσιο Τομ Μπιουκάναν. Χρόνια αργότερα, ο Γκάτσμπι επανασυνδέεται με την Ντέιζι και περνάνε μαζί έναν παθιασμένο έρωτα. Η παράνομή σχέση τους καταλήγει σε τραγωδία όταν ο σύζυγος της Ντέιζι ανακαλύπτει την απιστία της. Ο Γκάτσμπι αποτελεί έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς ερωτευμένους ήρωες της αμερικάνικης λογοτεχνίας, καθώς παρά τα αμύθητα πλούτη του, μαραζώνει και καταστρέφεται γιατί ποτέ δεν μπόρεσε να έχει αληθινά κοντά του την αγαπημένη του.

Αντώνιος και Κλεοπάτρα, του Γουίλιαμ Σαίξπηρ

Πηγή: pinterest.com

Στο έργο του Σαίξπηρ η υπόθεση εκτυλίσσεται στη Ρώμη και στην Αλεξάνδρεια. Ο Αντώνιος και η Κλεοπάτρα ερωτεύονται με την πρώτη ματιά. Αυτό εξοργίζει τους Ρωμαίους που βλέπουν την Αίγυπτο και τη βασίλισσά της να αποκτά δύναμη, αψηφώντας κάθε κίνδυνο. Οι δύο τραγικοί ήρωες και εραστές ζουν ένα πάθος γεμάτο δύναμη και γενναιότητα ψυχής. Ο Σαίξπηρ στο έργο του, παρουσιάζει την αφοσίωση των ερωτευμένων. Το τέλος της τραγωδίας του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας είναι ο θρίαμβος δύο ανθρώπων που παθιάζονται τόσο, που καταφέρνουν να συγχωρήσουν βασικότατα λάθη.

Άδωνις και Αφροδίτη

έρωτες
Πηγή: elniplex.com

Σύμφωνα με τον μύθο, η Αφροδίτη ερωτεύτηκε παράφορα τον Άδωνη. Εκείνος περνούσε όλο τον χρόνο του μαζί με τη θεά, μέχρι την ημέρα που σκοτώθηκε στο κυνήγι. Από το αίμα του, που χύθηκε στη γη, φύτρωσαν τα ρόδα και από τα δάκρυα της Αφροδίτης, οι ανεμώνες. Η θεά μάζεψε τα άνθη για να θυμάται τον μεγάλο της έρωτα. Ο μύθος παρουσιάζει έναν έρωτα που μέσα από τον θάνατο μας μιλάει για αναγέννηση και μας θυμίζει ότι κάποιοι έρωτες δεν «πεθαίνουν» ποτέ.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Κωνσταντίνα Βενιζέλου
Κωνσταντίνα Βενιζέλου
Αγαπώ τα βιβλία, τη φιλοσοφία, το θέατρο, τις σειρές και τα ταξίδια. Το αγαπημένο μου μέρος, μια σκονισμένη βιβλιοθήκη. Είμαι κάπως μοναχική, μονίμως αναποφάσιστη και θέλω διαρκώς να ασχολούμαι με νέα πράγματα, διότι με ενοχλεί αφόρητα η ρουτίνα. Από μικρή μου άρεσε να εκφράζομαι μέσω της γραφής και πιστεύω ότι τα όνειρα και η φαντασία αποτελούν κίνητρο για περιπέτεια στη ζωή.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...