Scarborough
Πηγή εικόνας: imdb.com

Ένα παραμύθι με γλυκόπικρο τέλος και οι παράξενες εμπειρίες τεσσάρων εραστών, θα μπορούσε να είναι η Βρετανικής παραγωγής ταινία, Scarborough. Mια ιστορία γεμάτη πάθος, γεμάτη εκπλήξεις και απιστία, αποτελεί ακόμη μια ωδή στον παράνομα έρωτα.

Η ταινία

Σε διαφορετικό χρόνο, δύο ζευγάρια επισκέπτονται για ένα Σαββατοκύριακο το ίδιο εντυπωσιακό ξενοδοχείο στο Scarborough της Αγγλίας. Κύριο χαρακτηριστικό των συντρόφων από τα δύο ζευγάρια, είναι η μεγάλη διαφορά ηλικίας. Επίσης και οι δυο σχέσεις αποτελούν σύνδεση μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή/τριας. Η Liz, είναι μια γυναίκα διστακτική, προβληματισμένη και κουρασμένη από τον γάμο της. Καταφτάνει στο ξενοδοχείο με τον νεαρό μαθητή της, τον Daz, ο οποίος την λατρεύει. Είναι μάλλον η μόνη της διέξοδος. Ο Aiden είναι ένας γοητευτικότατος καθηγητής εικαστικών. Καταφτάνει στο ξενοδοχείο με την δεκαεξάχρονη Μπεθ. Είναι μαθήτριά του και συνάμα το πάθος του. Παρ’ ότι διστακτικός κι αυτός, κάνουν έρωτα συνεχώς, την αγαπά, χωρίζει από την επίσημη σύντροφο του γι’ αυτήν. Και στα δυο ζευγάρια επικρατεί το συναίσθημα, μα παράλληλα και ο προβληματισμός, ειδικά όταν και στις δυο περιπτώσεις μπαίνει στη μέση το σενάριο της εγκυμοσύνης.

Scarborough
Πηγή εικόνας: imdb.com

…στο μικροσκόπιο

Το Scarborough επικεντρώνεται στο να θίξει θέματα ηθικά και κοινωνικά. Άνθρωποι που «πάσχουν», είτε από την καθημερινότητα, είτε από λάθος επιλογές, βρίσκουν καταφύγιο στο παράνομο έρωτα. Στιγμές που ενώ κατακρίνονται, γι’ αυτούς είναι η σωτήρια στον τρόπο ύπαρξής τους. Τέσσερις άνθρωποι, ίσως κοινωνιοπαθείς, ίσως απλώς ακόμη παιδιά, που επιλέγουν να ζήσουν το τώρα με πάθος, αδιαφορώντας για το αύριο και τις συνέπειες που το πρώτο ενδεχομένως κουβαλά. Τέσσερις άνθρωποι που παραδίνονται ολοκληρωτικά στο πάθος.

Σκηνοθετικά, το Scarborough θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άριστο. Αφενός η επιλογή τοποθεσίας, στο Scarborough του Βόρειου Γιορκσάιρ και συγκεκριμένα στο Grand Hotel (στην ταινία μετονομάστηκε Metropole), δημιουργεί την τέλεια παραθεριστική ατμόσφαιρα πλάι στη θάλασσα. Αφετέρου, ο έντονος ρομαντισμός και οι ερωτικές σκηνές θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν μέσα στις καλύτερες των τελευταίων χρόνων. O Barnaby Southcombe, ως σκηνοθέτης, επιλέγει να εστιάσει γύρω από τον δραματικό και συναισθηματικό χαρακτήρα της ιστορίας, και όχι τόσο γύρω από το ηθικό. Αγαπά το δράμα και μέσα από τη συγκεκριμένη δουλειά του αυτό είναι ξεκάθαρο. Δεν είναι μόνο η Jodhi May που εξωτερικεύει τον πόνο της γυναίκας που στερήθηκε τη μητρότητα, σε συνδυασμό με τον Jordan Bolger που την ερωτεύεται ολοένα και περισσότερο. Μα είναι και ο Edward Hogg, που δε διστάζει να κορυφώσει σεξουαλικά μπροστά στη κάμερα, μαζί με τη Jessica Barden που διαμορφώνει άψογα το ψυχογραφικό προφίλ ενός νυμφιδίου.

Scarborough
Πηγή εικόνας: youtube.com

Το Scarborough, -μετάδοση στα ελληνικά, Σαββατοκύριακο στο Σκάρμπορο– μια ταινία γεμάτη ανάμεικτα συναισθήματα, δίνει ένα τέλος τόσο ανατρεπτικό, όσο και αναμενόμενο. Πρόκειται για μια ταινία που δίνει πάνω από δύο οπτικές γωνίες, αλλά και την επιλογή στον θεατή να επιλέξει αν θα ταυτιστεί ή αν θα κατακρίνει στάσεις και συμπεριφορές.


Παρόμοια άρθρα:

Aκολουθήστε μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.