Exclusive Content:

Με την ανάμνηση της Βέμπο: τραγούδια που ακόμα αγαπάμε

Πόσο λυπόμαστε με την απώλεια της Σοφίας Βέμπο, γιατί να ξεχάσουμε δε μπορούμε τα τραγούδια που ερμήνευσε χρόνια πριν!

Σ. Βέμπο
Εικόνα: sansimera.gr

Η Σοφία Βέμπο είναι γνωστή για το ταλέντο και τις επιτυχίες της κατά τον Μεσοπόλεμο, καθώς και για τα τραγούδια της κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940. Αρκετά χρόνια πριν, κατάφερε να σημαδέψει μία χώρα με τη φωνή της. Η επιρροή της όμως είναι φανερή και σήμερα, με πλήθος τραγουδιών που ερμήνευσε να συνεχίζουν το ταξίδι τους στον χρόνο έως το παρόν.

 

Ο μήνας έχει 13

Άτιμη μέρα μ’ έφαγε
μου ‘κοψες τα φτερά μου
στον έρωτα με κάνει διαρκώς
να χάνω τα νερά μου.

Ένα τραγούδι σε στίχους του Μιχάλη Κακογιάννη και μουσική του Μάνου Χατζιδάκη που παρουσιάζει την προκατάληψη που επικρατούσε εκείνη την περίοδο για την 13η ημέρα του μήνα. Το τραγούδι επανήλθε στην μουσική σκηνή μετά από εκτέλεση της Άλκυστης Πρωτοψάλτη, αλλά και ακόμα πιο πρόσφατα της Ελεονώρας Ζουγανέλη.

 

Η ταμπακιέρα

Την ταμπακιέρα σου δεν έπρεπε να πάρω
γιατί τη βλέπω και βαθιά μελαγχολώ
Μέχρι που σκέφτομαι να κόψω το τσιγάρο
για να σε διώξω μια στιγμή απ’ το μυαλό.

Σε στίχους των Γιώργου Γιαννακόπουλου και Μίμη Τραϊφόρου και μουσική του Ιωσήφ Ριτσιάρδη, το 1950 η Σοφία Βέμπο τραγουδά την ταμπακιέρα, μία ιστορία πονεμένης αγάπης. Όμοια με το προηγούμενο, το τραγούδι δέχτηκε αρκετές επανεκτελέσεις στο πέρασμα του χρόνου. Η Μαρινέλλα αλλά και τη Βίκυ Μοσχολιού ερμήνευσαν το τραγούδι. Επιπλέον, πιο πρόσφατα το έχει ερμηνεύσει και η Χάρις Αλεξίου.

 

Το πρωί με ξυπνάς με φιλία

Πόσο χαίρομαι που μ’ αγαπάς
πάντα κάπου τα βράδια με πας
και τις νύχτες ρωτάς
αν κι εγώ σ’ αγαπώ
αλλά πια δεν μπορώ να τα πω

Το τραγούδι ξεκινά την πορεία του το 1992, με μουσική του Χρήστου Γιαννακόπουλου και στίχους του Γιάννης Κυπαρίσση. Εμφανίζει κάτι ιδιαίτερο, καθώς μέχρι και σήμερα παραμένει γνωστό από την πρώτη του εκτέλεση. Το ερωτικό τραγούδι δέχεται επανεκτελέσεις, όμως διατηρείται στο μυαλό μας από την εκτέλεση της Σοφίας Βέμπο.

Πόσο λυπάμαι

Ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια που ερμήνευσε η Σοφία Βέμπο. Έχει γραφτεί από τους Βασίλη Σπυρόπουλο και Πάνο Παπαδούκα, ενώ η μουσική προστέθηκε από τον Κώστα Γιαννίδη. Αφού κάνει αρχή το 1939, το τραγουδούν πλήθος καλλιτεχνών, όπως η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, ο Δώρος Δημοσθένους, η Ανδριάνα Μπάμπαλη, η Έλενα Παπαρίζου και η Μαρίζα Ρίζου. Παράλληλα, το τραγούδι έχει αγαπηθεί από πολλά είδη μουσικής και αποτελεί μέρος ιδιαίτερων διασκευών, όπως από τους Imam Baildi ft Vempo.

Πόσο λυπάμαι τα χρόνια που πήγαν χαμένα
πριν να γνωρίσω εσένα, που πρόσμενα καιρό,
μα πως φοβάμαι πως ίσως μια μέρα, σε χάσω
γιατί να σε ξεχάσω ποτέ δε θα μπορώ…


Παρόμοια άρθρα: 

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Σπυριδούλα Καραγιαννοπούλου
Σπουδάζω στο Τμήμα Δημοσιογραφιας και Μεσων Επικοινωνίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Μου αρέσει να βλέπω περίπλοκες σειρές και σε επανάληψη τα Φιλαράκια. Διασκεδάζω σε ήρεμες βραδιές με φίλους, επιτραπέζια και βόλτες σε μουσεία.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...