Exclusive Content:

Σωκράτης Μάλαμας και οι πέντε «διαμάντια» δίσκοι του

«Τι λες Σωκράτη; Τι λες τώρα που θα παίζεις ως τις τέσσερις η ώρα!»

Ο Σωκράτης Μάλαμας έχει συνδυάσει το όνομα του και τα τραγούδια του με τις πιο όμορφες συναυλιακές μας στιγμές. Είναι από τους καλλιτέχνες εκείνους οι οποίοι το μόνο που χρειάζονται για να μαγέψουν και να εκστασιάσουν το κοινό, είναι μια κιθάρα. Κάθε συναυλία του αποτελεί μια νέα εμπειρία. Κάθε συναυλία του είναι ξεχωριστή. Ο Σωκράτης Μάλαμας έχει τους δικούς του τρόπους επικοινωνίας με το κοινό. Το κοινό σε κάθε συναυλία του γίνεται ένα. Δεν είναι από τους καλλιτέχνες εκείνους που θα βγουν να μιλήσουν χωρίς λόγο. Ο Σωκράτης Μάλαμας μιλά πάντα μέσα από την δουλεία του. Τοποθετείται συχνά σε επίκαιρα θέματα χωρίς ποτέ να φοβάται να πει την γνώμη του.

Λίγα λόγια για τον Σωκράτη Μάλαμα

Ο Σωκράτης Μάλαμας γεννήθηκε στη Συκιά Χαλκιδικής. Μαζί με τους γονείς του, για εργασιακούς λόγους, μετακόμισαν στη Στουτγάρδη της Γερμανίας μέχρι τα εφηβικά του χρόνια. Έπειτα επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη. Η επαγγελματική του πορεία ξεκινάει στα 23, έπειτα από τις σπουδές του στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, ως δάσκαλος κιθάρας και τραγουδιστής σε λαϊκά μαγαζιά. Για αρκετά χρόνια υπήρξε κιθαρίστας στην ορχήστρα του Νίκου Παπάζογλου. Ο Νίκος Παπάζογλου, ήταν ο πρώτος που πίστεψε σε αυτόν και τον έπεισε να ετοιμάσει την πρώτη του δισκογραφική δουλεία με τίτλο «Ασπρόμαυρες Ιστορίες» το 1989. Μετά όλα πήραν το δρόμο τους.

Μεγάλο κεφάλαιο στην καλλιτεχνική πορεία του Σωκράτη Μάλαμα αποτελεί η συνεργασία του με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου. Κάθε συνάντησή τους αποτελεί γεγονός. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλον. Για πολλούς, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου αποτελεί έναν σύγχρονο ποιητή. Έναν ποιητή που ντύνει με την μουσική του και τα λόγια του τις πιο τρυφερές μας στιγμές. Ο Σωκράτης Μάλαμας έχει ερμηνεύσει πολλά τραγούδια του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Μεταξύ των οποίων Ο Τειρεσίας, Ηλιόπετρα κ.α. Το καλοκαίρι του 2018 ταξίδεψαν μαζί σε όλη την Ελλάδα. Όλες οι συναυλίες τους ήταν συνεχώς sold out. Όσοι ζήσαμε κάποια από εκείνες τις βραδιές θα την θυμόμαστε για πάντα.

Μάλαμας
Πηγή: avgi.gr

Πέρα από τον Θανάση Παπακωνσταντίνου ο Σωκράτης Μάλαμας έχει συνεργαστεί με σπουδαία ονόματα του πενταγράμμου όπως τις Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μελίνα Κανά, Χάρις Αλεξίου κ.α. Με την Χάρις Αλεξίου και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη το 2006 πραγματοποίησαν μια μεγάλη συναυλία με αφορμή τα 15 χρόνια του σταθμού Μελωδία 99,2. Τα τραγούδια του Σωκράτη Μάλαμα με την φωνή της Χάρις Αλεξίου πήραν νέα πνοή. Με την Χάρις Αλεξίου θα συναντηθούν δισκογραφικά ξανά το 2007 στο δίσκο Δρόμοι.

Ο Σωκράτης Μάλαμας πέρα από τραγουδιστής είναι συνθέτης και στιχουργός. Μας έχει χαρίσει σπουδαία τραγούδια όπως Αράχνη, Πριγκηπέσσα, Τα πάγια κ.α. Θα μπορούσαμε να μιλάμε και να γράφουμε για τον Σωκράτη Μάλαμα ώρες ατελείωτες. Ας εστιάσουμε, όμως, σε μερικά από τα προσωπικά studium album του Σωκράτη Μάλαμα που έχουμε ξεχωρίσει και δεν χορταίνουμε να τους ακούμε nοn stop.

Παραμύθια, 1991

Είναι ο δεύτερος προσωπικός δίσκος του Σωκράτη Μάλαμα. Στο δίσκο Παραμύθια συμμετέχουν οι Μελίνα Κανά, Ν. Παπάζογλου και Όλγα Δαραινίτη. Ο δίσκος περιέχει μερικές από τις επιτυχίες που αγαπάμε να τραγουδάμε σε κάθε του συναυλία δυνατά όπως Μια βόλτα στα βαθιά, Αράχνη, Ποντίκια στην αγορά κ.α. Στον δίσκο αυτό, ακούμε την πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού Κίρκη με την φωνή του Νίκου Παπάζογλου ίσως ενός από τα πιο ερωτικά και μαγικά τραγούδια που έχει γράψει ο Σωκράτης Μάλαμας.

Λαβύρινθος, 1996

Ένας δίσκος που έχει την δική του ιστορία. Αρχικά, ο δίσκος κυκλοφόρησε μόνο με το όνομα του. Έπειτα, αποσύρθηκε και κυκλοφόρησε ξανά με τίτλο Λαβύρινθος. Τον δίσκο αυτό θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε ως τον πιο προσωπικό μέχρι τότε ήχο του. Ακούγοντας τον δίσκο αυτό, ο οποίος περιέχει τραγούδια όπως Του Ασώτου, Ο κήπος, Το γράμμα, Είναι σκοτάδι κ.α., δεν γίνεται να μην συγκινηθείς, να μη σε βάλουν οι στίχοι και οι μελωδίες σε σκέψη. Ο Λαβύρινθος αποτελεί έναν δίσκο ανάσα.

Ο φύλακας κι ο βασιλιάς, 2000

Αρχές της νέας χιλιετίας ο Σωκράτης Μάλαμας κυκλοφορεί τον όγδοο δίσκο του με τίτλο Ο φύλακας κι ο βασιλιάς. Συμμετέχουν οι Μανώλης Λιδάκης και η Μελίνα Κανά, ενώ στίχους έχουν γράψει οι Άλκη Αλκαίου, Οδυσσέα Ιωάννου, Φωτεινής Λαμπρίδη, Θανάση Παπακωνσταντίνου. Ο δίσκος αυτός στάθηκε η αφορμή να γίνει γνωστός σε ένα ευρύτερο κοινό. Καθώς περιέχει ένα από τα πιο γνωστά του τραγούδια, την Πριγκηπέσσα, το οποίο έχει και μια ιδιαίτερη ιστορία. Ο Σωκράτης Μάλαμας έχει αναφέρει σε συνέντευξή του τα εξής:

«Κατά μια έννοια, έτσι έγινε με την “Πριγκηπέσσα”! Την έγραψα ως δώρο γενεθλίων σε μια γυναίκα, επειδή δεν είχα λεφτά να της πάρω κάτι. Μαγείρευε να φάμε φακές, που ήταν ό,τι είχε απομείνει, και ενώ την έβλεπα σκέφτηκα: “Αυτό αξίζει τον κόπο τώρα να το τραγουδήσει κάποιος, να το βγάλει προς τα έξω”. Το έγραψα και το έπαιξα κατευθείαν, χωρίς να μεσολαβήσει καθόλου χρόνος. Όταν το έπαιξα λύθηκα στα γέλια, το θεώρησα τόσο αστείο. Η φίλη μου, η οποία δεν είχε καμία σχέση με τη μουσική, άφησε κάτω τις κουτάλες και μου είπε: “Πότε το έγραψες αυτό το τραγούδι; Το ξέρεις ότι είναι πάρα πολύ καλό; Απορώ γιατί γελάς”». 

Πέρα από την Πριγκηπέσσα ο δίσκος περιλαμβάνει και τα τραγούδια Τίποτα δεν πάει χαμένο, Έπιασε βροχή -στο οποίο σε κάθε live του σίγουρα θα υπάρχει μια ανοιγμένη ομπρέλα- Φύλλα αλκαλικά κ.α.

Με στόμα που γελά, Σωκράτης Μάλαμας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, 2018

Ένας δίσκος που δεν πέρασε απαρατήρητος από το παθιασμένο κοινό του Σωκράτη Μάλαμα και του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Καθώς οι δυο συναντήθηκαν δισκογραφικά έπειτα από πολλά χρόνια δημιουργώντας έναν δίσκο που συμμετέχουν αποκλειστικά οι δυο τους. Ο δίσκος αυτός στάθηκε η αφορμή το καλοκαίρι του 2018 θα περιοδεύσουν σε όλη την Ελλάδα κάνοντας το ένα sold out μετά το άλλο. Οι συναυλίες είχαν και τα αντίστοιχα μπλουζάκια που το κοινό μπορούσε να τα προμηθευτεί εντός του συναυλιακού χώρου. Ο δίσκος αγαπήθηκε πολύ. Ενώ το κοινό ξεχώρισε από το πρώτο άκουσμα τα τραγούδια Σκέψη μου ξημερωμένη και Είχα τον κήπο της Εδέμ.

Απροστάτευτος, Σωκράτης Μάλαμας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, 2021

Ο τελευταίος δίσκος του Σωκράτη Μάλαμα και του Θανάση Παπακωνσταντίνου κυκλοφόρησε, αρχικά διαδικτυακά, το 2021 και έπειτα έντυπα από την εταιρεία παραγωγής του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Όπως αναφέρει και το σημείωμα του δίσκου, ο Απροστάτευτος δημιουργήθηκε από τα μηνύματα με ποιήματα που του έστελνε ο Σωκράτης Μάλαμας στο κινητό του. Ο δίσκος περιλαμβάνει τα εξής τραγούδια: Αδέσποτη ζωή, Με τα χρόνια κ.α.

Αυτοί ήταν μερικοί από τους δίσκους του Σωκράτη Μάλαμα που ξεχωρίσαμε. Μέχρι την επόμενη αντάμωση μας με τον Σωκράτη Μάλαμα… Καλή ακρόαση!


Παρόμοια άρθρα:

Aκολουθήστε μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Χριστίνα Γεωργιάδη
Χριστίνα Γεωργιάδη
Θέατρο, Μουσική, Βιβλία, Τέχνη. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Έτσι κι αλλιώς "Ο σκοπός της τέχνης είναι να δώσει στη ζωή σχήμα" Ουιλιαμ Σαιξπηρ

Latest Articles

Διάβασε επίσης...