Ποια ήταν;

Μαίρη Σέλλεϋ. Υπήρξε η συγγραφέας της πασίγνωστης τρομακτική ιστορίας Φρανκενστάιν. Πέρα, όμως, από το γεγονός, ότι υπήρξε η δημιουργός αυτής της ιστορίας, η συγγραφέας απασχολεί και με την ζωή της, η οποία υπήρξε πολυτάραχη και γεμάτη πάθη. Γεννήθηκε σε ένα σπιτικό με διαφορετικές αξίες και κανόνες και οι ελευθερίες που είχε δεν είχαν καμία σχέση με τις ελευθερίες οποιουδήποτε άλλου κοριτσιού της εποχής της. Γονείς της ήταν ο συγγραφέας Ουίλλιαμ Γκόντγουιν και η συγγραφέας του ” Η διεκδίκηση των δικαιωμάτων της γυναίκας”, Μαίρη Γουστολνκράφτ.

Η νεανική της ζωή

Η μητέρα της Σέλλεϋ έφυγε από την ζωή λίγες ώρες μετά την γέννησή της από αιμορραγία, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι ήταν το δεύτερο παιδί για εκείνη. Είχε αποκτήσει ένα εξώγαμο παιδί πριν τον γάμο της με τον Γκόντγουιν, το οποίο, όμως, δεν αποτέλεσε εμπόδιο στην σχέση των γονιών της παρά την κοινωνία εκείνης της εποχής. Μεγάλωσε με τον πατέρα της, ο οποίος ήθελε να την κάνει να σκέφτεται σαν εκείνος, έναν φιλόσοφο. Ο έρωτας μπαίνει ξαφνικά στην ζωή της και το όνομα αυτού ήταν Πέρσι Σέλλεϋ. Εκείνος ήταν ένας 22χρονος ανερχόμενος συγγραφέας, ο οποίος θαύμαζε τον πατέρα της. Ο Σέλλεϋ στήριζε οικονομικά το είδωλό του μέχρι που ο τελευταίος έμαθε για την σχέση που διατηρούσε με την κόρη του και δυσαρεστήθηκε, καθώς ο Σέλλεϋ ήταν ήδη παντρεμένος με την γυναίκα του να περιμένει το παιδί τους.

Η Αγγλία

Αγνοώντας την αρνητική στάση του πατέρα της απέναντι στην σχέση αυτή φεύγει με εκείνον και την ξαδέρφη της και μένουν στην Αγγλία. Εκεί έχει το ρόλο της ερωμένης μέχρι λίγα χρόνια αργότερα, όπου η γυναίκα του Σέλλεϋ αυτοκτονεί. Τότε εκείνος την παντρεύεται ως ένδειξη εντιμότητας με σκοπό να πάρει την επιμέλεια των παιδιών του. Ο Σέλλεϋ κληρονομεί τον παππού του και αποκτά αρκετά χρήματα. Στο ενδιάμεσο διάστημα εκείνη μένει έγκυος, αλλά αποβάλλει. Λίγο αργότερα γεννά τον γιό τους, Ουίλλιαμ.

Ένα καλοκαίρι πηγαίνει στην Ελβετία διακοπές το ζευγάρι μαζί με την ξαδέρφη της Σέλλεϋ και τον ερωμένο της, Λόρδο Βύρωνα. Εκεί παίζουν ένα παιχνίδι για να δουν ποιος θα γράψει την πιο τρομακτική ιστορία. Τότε η Σέλλεϋ δημιουργεί τον Φράνκενσταϊν. Αυτό το γεγονός αποτελεί την αρχή της συγγραφικής της  καριέρας. Ακόμα και μετά τον θάνατο του άνδρα της καταφέρνει να έχει τόσο υψηλά έσοδα που μπορούσε να συντηρεί όχι μόνο τον εαυτό της, αλλά ολόκληρη την οικογένεια της και τον πατέρα της,

Το πέρασμα από την Ελλάδα

Η ιστορία της  Σέλλεϋ απ’ ότι φαίνεται έχει και σταθμό στην Ελλάδα, καθώς υπήρχε σύμφωνα με τις υποψίες του άνδρα της κάποιο ειδύλλιο. Το ζευγάρι είχε χάσει ένα από τα παιδιά του και αυτό είχε προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις του. Σε ένα ταξίδι τους στην Πίζα γνωρίζουν τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο στον οποίο αναφέρει, ότι η γυναίκα του θέλει να μάθει ελληνικά και εκείνος προθυμοποιείται να της μάθει. Ο Σέλλεϋ εκτιμούσε τον Μαυροκορδάτο στην αρχή και του αφιέρωσε το ποίημα του ” Ελλάς”. Στην συνέχεια τα πράγματα άλλαξαν, όταν συνειδητοποίησε το πόσο κοντά έχει έρθει εκείνος με την γυναίκα του. Το 1821 ο Μαυροκορδάτος φεύγει για την Ελληνική Επανάσταση και η Σέλλεϋ ασχολείται μόνο με τον γιό της. Το 1851 φεύγει σε ηλικία 53 ετών πιθανώς από όγκο στον εγκέφαλο.

Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

 

2 COMMENTS

Comments are closed.