Adidas και Puma, οι δύο κολοσσοί της αθλητικής ένδυσης και υπόδησης. Ίσως να είναι πολλές οι φορές που έχεις βρεθεί στο δίλλημα για το ποια μάρκα να προτιμήσεις. Στο μυαλό μας έχουν περάσει ανέκαθεν ως αντίπαλοι. Πως θα σου φαινόταν, όμως, αν μάθαινες, ότι στις δύο αυτές εταιρείες “κυλάει” το ίδιο αίμα; Το γεγονός, ότι οι ιδιοκτήτες της Adidas και της Puma είναι αδέρφια, αποτελεί μία πληροφορία που πολλοί μπορεί να αγνοούν. Κάτι, ακόμα, που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι η σχέση μίσους και ανταγωνισμού. Όχι μόνο αναπτύχθηκε ανάμεσα στα δύο αδέρφια, αλλά ξεπέρασε όχι μόνο τα όρια της αγοράς, αλλά  ξεχύθηκε και στους δρόμους μίας πόλης.

Από ένα πλυσταριό σε έναν κολοσσό

Όλα ξεκίνησαν σε ένα πλυσταριό στην πόλη Herzogenaurach στην Γερμανία. Εκεί είχε στηθεί η εταιρεία ” Dassler Brothers”. Όπως υποδηλώνει και το όνομα, άνηκε στα αδέρφια Ρούντολφ και Αντόλφ Ντάσλερ. Αρχικά, η εταιρεία τους είχε στηθεί λιτά, αλλά προσεκτικά. Ο Ρούντολφ στον ρόλο του πωλητή και ο Αντόλφ να σχεδιάζει και να κατασκευάζει τα παπούτσια. Σημείο καμπής στην ιστορία της εταιρείας αποτελεί η στιγμή που ο αφρικοαμερικανός πρωταθλητής του στίβου, Τζέσε Όουενς, φοράει τα παπούτσια της συγκεκριμένης εταιρείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1936. Η νίκη του Όουενς έδωσε στην εταιρεία και τα προϊόντα της την φήμη που χρειάζονταν. Κατά συνέπεια οι πωλήσεις εκτοξεύθηκαν στα ύψη.

 

Τα πρώτα σύννεφα μεταξύ των αδερφών

Η επιτυχία, όμως, δεν άργησε να φέρει τα μαύρα σύννεφα στις σχέσεις μεταξύ των δύο αντρών. Απ’ ό, τι φαίνεται, αιτία του ρήγματος της σχέσης τους υπήρξε το γεγονός, ότι κατοικούσαν στην ίδια βίλα μαζί με τις οικογένειες τους, ενώ φημολογείται, ότι εξίσου κακές ήταν και οι σχέσεις μεταξύ των δύο συζύγων τους. Φαίνεται, ότι η διαμάχη κορυφώθηκε μετά από την συνάντηση των δύο οικογενειών στο ίδιο καταφύγιο, όταν η πόλη τους βομβαρδίστηκε κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκεί ειπώθηκαν σκληρά λόγια από την μία πλευρά στην άλλη. Παρ΄ όλα αυτά, ίσως, αυτά τα σκληρά λόγια να μην ήταν παρά μία παρεξήγηση. Μία παρεξήγηση που οδήγησε, όμως, σε έναν “πόλεμο”.

Οι υποψίες

Ο Ρούντι κλήθηκε να υπηρετήσει στον στρατό, ενώ, επειδή προσπάθησε να αποφύγει τα καθήκοντά του, συνελήφθη. Σε δεύτερο χρόνο συνελήφθη από τους Συμμάχους με την κατηγορία, ότι άνηκε στην Γκεστάπο. Πίσω από όσα του συνέβαιναν ο Ρούντι είχε στο μυαλό του, ότι κρύβεται ο αδερφός του σε μία προσπάθεια να περάσουν ολοκληρωτικά στα χέρια του τα χαλινάρια της εταιρείας. Οι υποψίες του άγγιξαν την πραγματικότητα, καθώς η εταιρεία ξαναλειτούργησε υπό την διοίκηση του Αντόλφο και μάλιστα έγινε επέκταση των πωλήσεων στην αγορά της Αμερικής. Το 1948, λοιπόν, ήρθε το τέλος της εταιρείας, όπως ήταν γνωστή μέχρι τότε, και ξεκίνησε το “χτίσιμο” των δύο πασίγνωστων εταιρειών.

Η μισή πόλη Adidas και η άλλη μισή Puma

 

Ο Αντόλφο (Adi) δημιούργησε την ” Adidas”, ενώ ο Ρούντι έφτιαξε την “Puma”, την οποία αρχικά την είχε ονομάσει “Ruda”. Η βάση των δύο εταιρειών παρέμεινε στην γενέτειρα πόλη των αδελφών Ντάσλερ. Σύντομα, οι δύο εταιρείες κινούσαν την οικονομία της πόλης και αποτέλεσαν εργασιακή στέγη για τους κατοίκους της. Οι διαστάσεις της οικογενειακής έχθρας γιγαντώθηκαν, όταν οι κάτοικοι και κατά συνέπεια οι εργάτες των εργοστασίων ενστερνίστηκαν το μίσος των αφεντικών τους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, άρχισαν να ισχύουν κάποιοι άγραφοι νόμοι, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση του γάμου μεταξύ ατόμων που δεν δουλεύουν στο ίδιο εργοστάσιο. Μπορεί όλα αυτά να θυμίζουν κάποια φανταστική ιστορία, όμως, αποτελούν απόδειξη, ότι οι ισχυροί μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και “εμφύλιο πόλεμο” σε μία πόλη λόγω της επιρροής που ασκούν στους ακολούθους του.
Λευκή σημαία ούτε στον θάνατο

Η λήξη της έχθρας των δύο αδερφών δεν σημειώθηκε ούτε μετά τον θάνατό τους, αφού, ενώ θάφτηκαν στο ίδιο νεκροταφείο, οι τάφοι τους βρίσκονταν ο ένας στο ένα άκρο και ο άλλος στο άλλο. Μολονότι, οι δύο ιδιοκτήτες της Puma και της Adidas κράτησαν την έχθρα τους ακόμα και στον θάνατο, δεν συνέβη το ίδιο και με τους εργαζομένους των εταιρειών. Το 2009 και μετά τον θάνατο των ιδιοκτητών τους οι σχέσεις τους αποκαταστάθηκαν, έπειτα από ένα φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου. Άραγε, εσύ, αν ζούσες την εποχή της κόντρας των δύο αυτών εταιρειών, θα μιλούσες σε κάποιον που φοράει παπούτσια Puma, ενώ εσύ φοράς παπούτσια μάρκας Adidas;

 

Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook και Instagram!

Giving Sight by Beasty-press 

 

3 COMMENTS

Comments are closed.