LAZY MOM
Πηγή: Finedininglovers

Ηχογράφηση από τη Τζωρτζίνα Γεωργακοπούλου:

Όσον αφορά το φαγητό, οι άνθρωπο χωρίζονται σε κάποιες κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία, ανήκουν εκείνοι που το βλέπουν ως ανάγκη αλλά και ως απόλαυση. Στη δεύτερη, ανήκουν εκείνοι που λατρεύουν να δοκιμάζουν νέα πιάτα και γεύσεις. Στην τρίτη, συναντάμε αυτούς που κάνουν τη δημιουργία του τέχνη είτε ερασιτεχνικά, είτε επαγγελματικά. Υπάρχει όμως και μία τέταρτη κατηγορία, ίσως πιο σπάνια. Υπάρχουν λοιπόν, κάποιοι που χρησιμοποιούν το φαγητό στην υπηρεσία της τέχνης. Εδώ, τα άλλοτε μαγειρικά υλικά μετατρέπονται σε εικόνες, έργα τέχνης, performances και μέσα κοινωνικών παρατηρήσεων και διαμαρτυριών. Ένα τέτοιο project είναι και αυτό των LAZY MOM.

LAZY MOM
Πηγή: Finedininglovers
Ποιοι είναι οι LAZY MOM

Πρόκειται για ένα συνεργατικό Artwork μεταξύ του Josie Keefe και της Phyllis Ma, που ενήργησε από το 2014 ως το 2019. Η έδρα τους ήταν το Μπρούκλιν. Χρησιμοποιώντας καθημερινά είδη φαγητού, όπως φρούτα και λαχανικά, αυγά και χοτ-ντογκ , οι Keefe και Ma δημιούργησαν χιουμοριστικά σουρεαλιστικές φωτογραφίες και βίντεο. Πέρα όμως από το αισθητικά εντυπωσιακό και άρτιο αποτέλεσμα, προσπάθησαν μέσω της δουλειάς τους να σχολιάσουν κοινωνικά φαινόμενα. Αν κάποιος μελετήσει το έργο τους θα παρατηρήσει πέρα από τον σαρκασμό που τη διέπει και αρκετά στοιχεία φεμινισμού.

Όπως ο ίδιος ο Keefee έχει αναφέρει:

«Η LAZY MOM βασίζεται σε μια φανταστική μητέρα που επινοήσαμε, η οποία είναι πολύ απασχολημένη με το να κάνει περίεργες προετοιμασίες για να δηλώσει την κοινωνική της θέση, αντί να προετοιμάσει μεσημεριανό γεύμα για τα παιδιά ή να μαγειρέψει για τον σύζυγό της. Πάντα χτυπάει στην κουζίνα και κάνει αυτά τα παράξενα σχήματα αντί να ταΐζει ανθρώπους».

Και από αυτή τη δήλωση φαίνεται ξεκάθαρα αυτό που ανέφερα και πιο πάνω. Οι LAZY MOM ενδιαφέρονται μέσω του έργου τους να δείξουν τη θέση της γυναίκας μέσα στην κοινωνία.

Πηγή: Finedininglovers
Τα υλικά των LAZY MOM και οι συνεργασίες

Ανάμεσα στις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες, θα βρείτε βίντεο, GIFS και φωτογραφίες. Ανάμεσα στα υλικά που έχουν χρησιμοποιήσει είναι τα λουκάνικα (συνήθως ως σύμβολο της πατριαρχίας), τούρτες και κέικ, τα μακαρόνια και άλλα πολλά γαστρονμικά αντικείμενα που όλοι καταναλώνουμε συχνά. Οι συνδυασμοί που κάνουν για να βγει το αποτέλεσμα, έχουν στοιχεία καθαρού σουρεαλισμού και νότες σαρκασμού. Δημιουργώντας οπτικές αντιθέσεις συνθέτουν ένα αποτέλεσμα που δημιουργεί αντικρουόμενα συναισθήματα. Το πιο θαυμαστό με την τέχνη των LAZY MOM, είναι ότι παρά τα αντισυμβατικά και όχι όμορφα στοιχεία της, διατηρεί μία αξιοπρεπή εμπορικότητα και την υψηλή αισθητική.

Έχουν δημοσιεύσει 5 εκδόσεις (#1 Lazy Wow, #2 Lazy Chow, #3 Lazy Now, #4 Easy Yum, #5 Easy Come). Έχουν πραγματοποιήσει 2 εκθέσεις (Still Lives και Process). Ανάμεσα στα πρότζεκτ τους, εντύπωση κάνει το EAT THE PATRIARCHY, όπου γίνεται εμφανές το ιδεολογικό πλαίσιο των Keefe και Μa. Οι LAZY MOM έχουν εκθέσει στη NADA New York και συνεργάστηκαν με πελάτες όπως οι Giphy και Lucky Peach. Μέχρι να σταματήσουν να δημιουργούν, μοιράζονταν τακτικά το έργο τους, μέσω του λογαριασμού τους στο Instagram.

LAZY MOM
Πηγή: Finedininglovers
Μήπως ήρθε η ώρα να αυτοσχεδιάσουμε;

To project των LAZY MOM επιβεβαιώνει τη γνωστή φράση “Art is Everywhere”. Η γαστρονομία πάντοτε υπήρξε τέχνη, με σκοπό όμως κάθε έργο της να περάσει από τον ουρανίσκο και να καταλήξει στο στομάχι. Εδώ, υλικά τα οποία παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για την μαγειρική, μεταμορφώνονται ευφάνταστα σε όμορφες εικόνες και βίντεο που εγείρουν το μάτι του θεατή. Εντυπωσιάζουν, αλλά παράλληλα προβληματίζουν. Ακόμη και να μην βρίσκεσαι σε φάση να προβληματιστείς, η εικόνα π.χ. μίας τούρτας – υπερπαραγωγής με σβησμένες γόπες τσιγάρων πάνω της υποσυνείδητα δημιουργεί μία αίσθηση παρόμοια με αυτή που δημιουργεί και η ίδια η πραγματικότητα. Ένας όμορφος κόσμος τυλιγμένος με ασχήμια και ωμό ρεαλισμό ή ένας άσχημος κόσμος πασπαλισμένος με χρυσόσκονη καλαισθησίας και αισιοδοξίας;

Πέρα όμως από όλους αυτούς τους προβληματισμούς, όπως ανέφερα, οι LAZY MOM μας απέδειξαν πώς η τέχνη είναι παντού. Επίσης, δήλωσαν περίτρανα αυτή την άρρηκτη σύνδεση τέχνης και φαγητού/ ποτού. Δεν ξέρω για εσάς, πάντως εγώ άρχισα να βλέπω τα υλικά μαγειρικής που έχω στο σπίτι μου με άλλο μάτι! Η “Food Art”, τελικά αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο με ποικίλο και ενδιαφέρον υλικό.

LAZY MOM
Πηγή: Finedininglovers


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:
  • LAZY MOM. Ανακτήθηκε από lazymom.org/press.
  • Play With Your Food | Food Art by Lazy Mom. Ανακτήθηκε από finedininglovers.com.
  • NSFW GIF of the Hump Day: LAZY MOM’s Errant Wiener. Ανακτήθηκε από artfcity.com.
  • These Artists Are Creating Work That’s About, and Made From, Food. Aνακτήθηκε από nytimes.com.

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τη σελίδα μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ