Το όνομα της ήταν Λάρα, ήταν Λαμπραντόρ Ριτρίβερ με μαύρο γυαλιστερό τρίχωμα και είχε μεγάλα στρογγυλά μάτια που σε προστάτευαν.Ήταν 16 ετών όταν “έφυγε”ο πρώτος σκύλος-οδηγός της Ελλάδας, η συμβολή της όμως στην αλλαγή θεσμών και αντιλήψεων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των ανθρώπων με ολική ή μερική απώλεια όρασης, ήταν μεγάλη.
Η Ελλάδα μπορεί να φημίζεται για πολλά: την φιλοξενία, το καλό φαγητό, την ομορφιά της, η κακή πολεοδομία όμως των μεγάλων αστικών κέντρων της καθώς και η γραφειοκρατία δυσκολεύουν καθημερινά την ζωή αθρώπων με κινητικά προβλήματα και προβλήματα όρασης. Η Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου έκανε το μεγάλο βήμα να αποκτήσει το 2003 έναν σκύλο-οδηγό. Στην Ελλάδα δεν υπήρχε σχολή που να εκπαιδεύει σκύλους-οδηγούς και γι’αυτό ο πρώτος σκύλος της, η Λάρα, εκπαιδεύτηκε στην Εθνική Σχολή Σκύλων Οδηγών της Ιταλίας. Επιπλέον επειδή μια τέτοια εκπαίδευση είναι ακριβή, η ίδια κατάφερε να την πραγματοποιήσει με την χορηγία ενός Έλληνα Ιδιώτη.
Η αρχή ήταν δύσκολη. Η λέξη Σκύλος-Οδηγός ήταν άγνωστη στα αυτιά των ανθρώπων και το νομικό σύστημα απαγόρευε την αποβίβαση των τετράποδων φίλων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα πλοία. Με την επιμονή και την προσπάθεια της Λάρας και της Μαρίας-Ιωάννας αυτό άλλαξε. Πέρα από τις δυσκολίες η χειρίστρια της Λάρας, συνειδητοποιώντας πόσο μεγάλη βοήθεια προσφέρει ένας σκύλος-οδηγός, αποφάσισε να βοηθήσει όσους περισσότερους ανθρώπους μπορεί να αποκτήσουν δωρεάν τον δικό τους φύλακα άγγελο. Έτσι το 2008 σε συνεργασία με την μόνη εκπαιδεύτρια σκύλων-οδηγών στην Ελλάδα δημιούργησε την Ελληνική Σχολή Σκύλων-Οδηγών Τυφλών “Λάρα”. Η σχολή είναι μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα και κατορθώνει να εκπαιδεύει τους σκύλους με την χορηγία ιδιωτών και εταιριών
Μπορεί η Λάρα να έφυγε από την ζωή, το έργο όμως που κατάφερε να εμπνεύσει θα συνεχίσει να θριαμβεύει και να αλλάζει την ελληνική κοινωνία προς το καλύτερο, καθώς και να βοηθάει τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.
Ελληνική Σχολή Σκύλων-Οδηγών Τυφλών “Λάρα”: http://www.laraguidedogs.gr/index.php