Βασισμένο στο ομώνυμο manga του Furudate Haruichi, το Haikyuu!! περιστρέφεται γύρω από το βόλεϋ. Το άνιμε μέχρι στιγμής έχει 3 σεζόν, και η τέταρτη ανακοινώθηκε στις αρχές του 2019 μετά από δύο περίπου χρόνια αναμονής. Επιπλέον, έχουν βγεί και τρία θεατρικά έργα βασισμένα στο manga. Με λίγα λόγια είναι αρκετά διάσημο στην Ιαπωνία.

Η πλοκή ακολουθεί τον πρωταγωνιστή μας, Hinata Shouyo, ο οποίος αφού βλέπει ένα επικό μάτς στην τηλεόραση κάνει στόχο της ζωής του να γίνει βολεϋμπολίστας. Το πρόβλημα όμως είναι ότι είναι κοντός, ή τουλάχιστον κοντός για τα στάνταρ του βόλεϋ. Δεν τα παρατάει όμως! (Εξάλλου για άνιμε μιλάμε). Προπονείται μόνος του, με φίλους, με την γυναικεία ομάδα του γυμνασίου του, μέχρι που φτάνει η ώρα για το ετήσιο πρωτάθλημα βόλεϋ των γυμνασίων. Στο οποίο πρωτάθλημα (σπόιλερ, not really) χάνουν. Παταγωδώς.

Fast forward, όταν ο πρωταγωνιστής μας φτάνει στο λύκειο, αποφασίζει να πάει στο λύκειο που πήγαινε το είδωλό του. Το σχολείο το βρίσκει όμως χωρίς προπονητή, με μια τραγικά μέτρια ομάδα, και σαν να μην έφτανε αυτό, βλέπει μπροστά του τον τυπά που τους νίκησε στο γυμνάσιο.

Ο Shouyo όμως θέλει να βοηθήσει την ομάδα του να φτάσει στους “εθνικούς αγώνες” (Nationals) και να κερδίσουν πίσω την δόξα της ομάδας τους, η οποία χάθηκε με την πάροδο του χρόνου. Και αν αυτό συνεπάγεται το ότι πρέπει να μάθει να συνεργάζεται με τον “αιώνιο εχθρό” του, τότε άλλος ένας λόγος να παλέψει περισσότερο. (Κυριολεκτικά τον είδε μια φορά στο γυμνάσιο και κάνει σαν να του προσέβαλλε την οικογένεια, τους λατρεύω.)

 

Αρχικά, αν δεν έχετε ιδέα από βόλεϋ ή αν θεωρείτε ότι θα είναι βαρετό, do not worry. Οι όροι του βόλεϋ εξηγούνται με πολύ κατανοητό τρόπο, και θα είστε ήδη συναισθηματικά δεμένοι με τα αγόρια από το πρώτο επεισόδιο για να το βαρεθείτε (ή τουλάχιστον αυτό έπαθα εγώ).

Για τον σχετικά αργό ρυθμό των πρώτων 5 επεισοδίων επανορθώνει (μεταξύ άλλων) το πρώτο opening τραγουδάκι, το οποίο σε βάζει σε μούντ να βγεις έξω και να αρχίζεις να καρφώνεις μπάλες. Το ελάχιστα χαζό και γλυκούλι χιούμορ, η τεράστια γκάμα χαρακτήρων, το υπέροχο character development και η γενικά ήρεμη και χαρούμενη ατμόσφαιρα της σειράς ολοκληρώνουν την εμπειρία και κάνουν το Haikyuu!! την κατάλληλη σειρά για να βάλεις και να χαλαρώσεις.

Γενικά, το Haikyuu!! είναι από τα αγαπημένα μου άνιμε, σε σημείο που κάθε λίγο και λιγάκι το ξανά-αρχίζω μόνο και μόνο γιατί μου έλειψε το μούντ στο οποίο σε βάζει. Είναι απλά τόσο χαρούμενο και αισιόδοξο, και ειδικά αν το βλέπει κάποιος που ήδη παίζει βόλεϋ του βάζει ιδέες για να μάθει καινούρια κολπάκια (τα οποία δεν πετυχαίνουν πάντα, δυστυχώς).

 

3