Exclusive Content:

Ιστορία δύο πόλεων του Κάρολου Ντίκενς και η πίστη στον άνθρωπο

"Ακόμη διαθέτω την αδυναμία και επιθυμώ να γνωρίζεις ότι ήσουν το τελευταίο όνειρο της ψυχής μου..." Σίντνευ Κάρτον, Ιστορία δύο πόλεων

Ηχογράφηση από την Κορνηλία Χαλκίδη:

Το Ιστορία δύο πόλεων είναι ένα μυθιστόρημα του Κάρολου Ντίκενς, το οποίο κυκλοφόρησε το 1859. Αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα μυθιστορήματα του συγγραφέα, καθώς και ένα από τα πιο επιτυχημένα βιβλία όλων των εποχών σε πωλήσεις. Το έργο έχει μεταφερθεί πολλές φορές στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση και βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των βιβλίων με τα περισσότερα αντίτυπα.

Ο συγγραφέας

Ο Κάρολος Ντίκενς (1812-1870) υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς Άγγλους μυθιστοριογράφους. Μάλιστα, θεωρείται από πολλούς ως ο σπουδαιότερος συγγραφέας της Βικτωριανής Εποχής. Τα έργα που δημιούργησε κατά τη διάρκεια της ζωής του γνώρισαν τρομερή επιτυχία. Οι κριτικοί της λογοτεχνίας του 20ου αιώνα τον αναγνώριζαν ως μια λογοτεχνική διάνοια. Οι χαρακτήρες της μυθοπλασίας του Ντίκενς είναι διεθνώς γνωστοί μέχρι και τη σημερινή εποχή. Ο συγγραφέας ανέδειξε στα έργα του τις χειρότερες πλευρές της κοινωνίας. Έτσι, κατάφερε να γίνει αγαπητός σε όλες τις τάξεις των κοινωνικών στρωμάτων της εποχής του. Από τα χαμηλότερα στρώματα μέχρι την αριστοκρατία, στην οποία ανήκε και ο ίδιος. Η Ιστορία δύο πόλεων αποτελεί το πιο διάσημο λογοτεχνικό έργο που γράφτηκε για τη Γαλλική Επανάσταση και το μοναδικό βιβλίο του Ντίκενς, στο οποίο ο συγγραφέας αναφέρεται σε μια άλλη πόλη εκτός από το Λονδίνο.

Η πλοκή

Η ιστορία εξελίσσεται σε δύο πόλεις, το Λονδίνο και το Παρίσι, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Στο πρώτο μέρος της ιστορίας, κεντρικό χαρακτήρα του μυθιστορήματος αποτελεί το πλήθος. Συγκεκριμένα, η επαναστατημένη μάζα των φτωχών αστών του Παρισιού, η οποία σπέρνει τον τρόμο κατά την κυριαρχίας της. Οι υπόλοιποι κεντρικοί χαρακτήρες, είναι η μοχθηρή μαντάμ Ντεφάρζ, ο δόκτορας Μανέτ, που βρίσκεται κρατούμενος στις φυλακές της Βαστίλης, η κόρη του δόκτορα, Λούσι Μανέτ και ο Τσαρλς Ντάρνεϊ, ο οποίος θα αγαπήσει τη Λούσι και θα τη βοηθήσει να σώσει από τις φυλακές τον πατέρα της. Στο δεύτερο μέρος της ιστορίας, ο Ντάρνεϊ φυλακίζεται. Τότε, κομβικό ρόλο για την εξέλιξη των γεγονότων παίζει ένας άλλος πρωταγωνιστής της ιστορίας, ο Σίντνεϊ Κάρτον, όντας και εκείνος παράφορα ερωτευμένος με τη Λούσι.

Ντίκενς
Πηγή: freeimages.com

Η αξία του έργου

Ανάμεσα στα γεγονότα της ιστορίας, η ατμόσφαιρα του μυθιστορήματος περιλαμβάνει νυχτερινές πορείες κατασκόπων, τείχη, κελιά και σκοτεινές κρύπτες, κρυφές δολοφονίες στους δρόμους και εξεγέρσεις. Η αναπαράσταση του Λονδίνου της εποχής, το οποίο ήταν για αιώνες το οικονομικό κέντρο του κόσμου, αναδεικνύει το ταλέντο του Ντίκενς σε μια ασυναγώνιστη περιγραφή της πόλης του. Ένας επιπλέον λόγος για την επιτυχία του βιβλίου, είναι ικανότητα του Ντίκενς να φτιάχνει ιστορίες οι οποίες βασίζονται σε πανανθρώπινες αξίες. Αξίες όπως η δικαιοσύνη, η ατομική ελευθερία, η αγάπη, η αυτοθυσία, ο έρωτας, η πίστη στην οικογένεια και κυρίως στον άνθρωπο.

Ο Σίντνεϊ Κάρτον, αυτός ο εμβληματικός και αξιοθαύμαστος χαρακτήρας του βιβλίου, αποτελεί ένα επαρκές παράδειγμα των αξιών αυτών. Η ηρωική του πράξη αυτοθυσίας αποτελεί απόδειξη ενός έρωτα άνευ ορίων. Ενός έρωτα που δε λυγίζει ούτε στο ελάχιστο μπροστά στην απειλή του θανάτου. Η πράξη του Σίντνεϊ και οι συνέπειές της παραμένουν μια μεγάλη στιγμή στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Το βιβλίο παραμένει αξιομνημόνευτο. Και αυτό διότι η ιστορία και τα γεγονότα των δύο πόλεων, στη δίνη της Γαλλικής Επανάστασης, αναδεικνύουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο πώς η Ιστορία μπορεί να αποτελειώσει την ανθρώπινη ζωή, τις επιθυμίες και τα όνειρα κάθε ατόμου. Ο μοναδικός χαρακτήρας του Σίντνεϊ Κάρτον δηλώνει στον αναγνώστη πως υπάρχει ελπίδα και πίστη ακόμα και στις πιο σκοτεινές, απελπισμένες στιγμές.

Η Ιστορία δύο πόλεων αποτελεί έως και τις μέρες μας ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του Ντίκενς, καθώς και ένα από τα πιο κορυφαία μυθιστορήματα που γράφηκαν ποτέ στην ιστορία της λογοτεχνίας.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Κωνσταντίνα Βενιζέλου
Κωνσταντίνα Βενιζέλου
Αγαπώ τα βιβλία, τη φιλοσοφία, το θέατρο, τις σειρές και τα ταξίδια. Το αγαπημένο μου μέρος, μια σκονισμένη βιβλιοθήκη. Είμαι κάπως μοναχική, μονίμως αναποφάσιστη και θέλω διαρκώς να ασχολούμαι με νέα πράγματα, διότι με ενοχλεί αφόρητα η ρουτίνα. Από μικρή μου άρεσε να εκφράζομαι μέσω της γραφής και πιστεύω ότι τα όνειρα και η φαντασία αποτελούν κίνητρο για περιπέτεια στη ζωή.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...