Τζέιν Όστεν: Οι ηρωίδες των βιβλίων της

Μια σύντομη αναδρομή στα πρόσωπα αυτά

Η Τζέιν Όστεν είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και πολυδιαβασμένες μυθιστοριογράφους της αγγλικής λογοτεχνίας. Από το 1811 έως το 1815 γράφοντας τα μυθιστορήματα “Λογική και Ευαισθησία”, “Περηφάνεια και προκατάληψη”, “Μάνσφιλντ Παρκ” και “Εμμα” καθιερώθηκε ως συγγραφέας. Τα έργα της Όστεν είναι μέρος της μετάβασης προς το ρεαλισμό του 19ου αιώνα. Οι πλοκές των έργων της αν και κατά βάση κωμικές, υπογραμμίζουν την εξάρτηση των γυναικών από το γάμο προς εξασφάλιση κοινωνικού κύρους και οικονομικής ασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια της ζωής της, τα έργα της Όστεν της έφεραν λίγη δόξα και λίγες θετικές κριτικές. Κατά τα μέσα του 19ου αιώνα, τα μυθιστορήματα της έχαιραν το θαυμασμό μόνο από ένα μέρος της λογοτεχνικής ελίτ. Ένας λόγος γι’ αυτό ήταν ότι έγραφε ανώνυμα. Παρακάτω θα δούμε κάποιες από τις ηρωίδες των βιβλίων της που έχουν μέινει αξέχαστες στο ευρύ κοινό.

  • Μάριαν Ντάσγουντρο

Μια ρομαντικώς διακείμενη και εκφραστική δεύτερη κόρη του κυρίου και της κυρίας Χένρυ Ντάσγουντ. Προσελκύεται από τον νεαρό, όμορφο, ζωηρό Γουίλλομπυ και δεν σκέφτεται πολλά για τον μεγαλύτερο, πιο επιφυλακτικό Συνταγματάρχη Μπράντον. Η Μάριαν υφίσταται την περισσότερη ανάπτυξη εντός του βιβλίου, μαθαίνοντας ότι οι ευαισθησίες της είναι εγωιστικές. Αποφασίζει ότι η συμπεριφορά της θα έπρεπε να είναι περισσότερο σαν αυτή της μεγαλύτερής της αδελφής, της Έληνορ.

  • Έληνορ Ντάσγουντρο

Η λογική και επιφυλακτική πρωτότοκη κόρη του κυρίου και της κυρίας Χένρυ Ντάσγουντ. Συνδέεται με τον Έντουαρντ Φέρραρς, τον κουνιάδο του μεγαλύτερού της ετροθαλή-αδερφού, του Τζων. Πάντοτε αισθάνεται υπευθυνότητα προς την οικογένειά της και τους φίλους της, τοποθετεί την ευτυχία τους και τα ενδιαφέροντά τους πάνω από τα δικά της και καταστέλλει τις δικές της ισχυρές συγκινήσεις με έναν τρόπο που οδηγεί τους άλλους να νομίζουν ότι είναι αδιάφορη ή σκληρή.

  • Έμμα Γούντχαουζ

Είναι η πρώτη ηρωίδα της Όστεν που δεν έχει οικονομικές έννοιες και αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει ιδιαίτερη επιθυμία να παντρευτεί. Αυτό αποτελεί μεγάλη διαφοροποίηση σε σχέση με τα άλλα μυθιστορήματα της Τζέιν Όστεν όπου η αναζήτηση του γάμου και της οικονομικής ασφάλειας είναι το κεντρικό θέμα της ιστορίας. Η Έμμα επίσης εμφανίζεται εντυπωσιακά υπεράνω κάθε ρομαντικής έλξης και σεξουαλικής επιθυμίας. Είναι μια έξυπνη νέα γυναίκα που δεν έχει ιδιαίτερη απασχόληση ούτε τη δυνατότητα να αλλάξει την τοποθεσία της ή την καθημερινή της ρουτίνα.

1
Μαριλένα Γιαννακοπούλου
Ξεκινώντας από την αγάπη για την Γαλλική Φιλολογία, στην καρδιά μου αργοτερα βρήκε θεση και η αρθογραφία.Σημερα, στα 24 μου δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς να γράφω. Με αδυναμία στον καλό καφέ, την καλή παρέα και την διασκέδαση, μα πάνω απ'όλα με πάθος για ό,τι κάνω μπορώ να φτάσω την κορυφή. Εξάλλου, αν στοχεύσεις στο φεγγάρι, μπορεί να πάρεις λίγη από τη λάμψη του

Latest Articles

Διάβασε επίσης...