Σύγχρονη, εντυπωσιακή και εφάμιλλη των μεγάλων μουσείων του κόσμου. Αυτή είναι η νέα Εθνική Πινακοθήκη. Χρειάστηκε δέκα χρόνια ώσπου να φτάσει στη σημερινή της μορφή και να ανοίξει επιτέλους τις πύλες της στο κοινό. Στις 24 Μαρτίου, πήραμε μία γεύση από τον χώρο και τα εκθέματα που φιλοξενεί, με αφορμή την επίσκεψη διακεκριμένων προσώπων για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης. Μεταξύ αυτών, ο πρίγκιπας Κάρολος της Αγγλίας με τη σύζυγό του, Καμήλα. Είχαν την τύχη να ξεναγηθούν πρώτοι στο ανακαινισμένο σπίτι της τέχνης, στην οδό Β.Κωνσταντίνου 50, απέναντι από το Χίλτον. Στις 14 Μαίου άνοιξε επίσημα τις πόρτες της, ύστερα από την άρση των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

εθνική πινακοθήκη

Το παλαιό κτήριο δεν ανταποκρινόταν στις ανάγκες στέγασης και λειτουργίας ενός σύγχρονου μουσείου, μιας και τα τελευταία χρόνια τα έργα των συλλογών είχαν φτάσει τις 20.000. Οι αποθηκευτικοί και εκθεσιακοί χώροι ήταν ανεπαρκείς. Η ανάγκη εκσυγχρονισμού και επέκτασης ήταν επιτακτική.

Πλέον, το μουσείο διαθέτει εκθεσιακούς χώρους 2.230 τετραγωνικών μέτρων, αμφιθέατρο 350 θέσεων, χώρο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αίθουσα υποδοχής, πωλητήρια και σαλόνι ψηφιακής πληροφόρησης. Ακόμα, λειτουργεί μια υπερσύγχρονη βιβλιοθήκη και καφέ-εστιατόριο. Μία όμορφη λεπτομέρεια αποτελεί το γεγονός ότι στον κήπο της έχει δημιουργηθεί ένα μικρό κανάλι προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη του ποταμού Ιλισού.

Ευεργέτης της Πινακοθήκης είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με δωρεά 13.000.000 ευρώ. Μεγάλοι δωρητές είναι ο Θόδωρος και η Εμμανουέλα Βασιλάκη, ο Βασίλης και η Μαρίνα Θεοχαράκη, το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός, το Ίδρυμα  Ευριπίδη Κουτλίδη, το Ίδρυμα Ωνάση, η κα Dorothy Λάτση, ο Παναγιώτης και η Ειρήνη Λαιμού. Δωρητές είναι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Νικόλας Δ. Πατέρας.

εθνική πινακοθήκη
Πηγή: fosonline.gr

Έργα

Η έκθεση της Πινακοθήκης καλύπτει την περίοδο της καλλιτεχνικής δημιουργίας στον ελληνικό χώρο από τα μεταβυζαντινά χρόνια έως και σήμερα. Διαθέτει τη σημαντικότερη συλλογή της νεοελληνικής τέχνης.

Μία μικρή γεύση από τα έργα που εκτίθενται στην Εθνική Πινακοθήκη:

εθνική πινακοθήκη
Ρίζος Ιάκωβος, Στην Ταράτσα,1897 (Λάδι σε μουσαμά)
Πηγή: nationalgallery.gr
Χατζηκυριάκος-Γκίκας Νίκος, Γλέντι στο καρναβάλι, 1931 (Λάδι σε μουσαμά) Πηγή: nationalgallery.gr
εθνική πινακοθήκη
Βρυζάκης Θεόδωρος, Η Ελλάς ευγνωμονούσα, 1858 (Λάδι σε μουσαμά)
Πηγή: nationalgallery.gr
Παρθένης Κωνσταντίνος, Ο Χριστός, 1900 (Λάδι σε μουσαμά)
Πηγή: nationalgallery.gr
Ιακωβίδης Γεώργιος, Η προσφυγοπούλα ή Κοιμισμένη ανθοπώλις, μετά το 1900 (Λάδι σε μουσαμά)
Πηγή: nationalgallery.gr

Συμβολική υποδοχή στην Εθνική Πινακοθήκη

Τέτσης Παναγιώτης, Λαϊκή Αγορά, 1979-1982 (Λάδι σε μουσαμά)
Πηγή: nationalgallery.gr

«Όπως η λαϊκή αγορά είναι ένας χώρος ανοιχτός για όλους, έτσι θέλουμε να αισθανθεί ο κόσμος ότι είναι και η Πινακοθήκη, ανοιχτή σε όλους».

Αυτά ήταν τα λόγια της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης από το 1992, όταν ρωτήθηκε για το έργο που κοσμεί την είσοδο του μουσείου. Με αυτό το σύνθημα λοιπόν, μας καλεί να ταξιδέψουμε στον κόσμο της τέχνης και της ιστορίας.

Επίσκεψη

Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10.00 – 18.00
Τετάρτη 10.00 – 21.00
Τρίτη κλειστά

Γενική είσοδος: 10€
Μειωμένο εισιτήριο: 5€ Φοιτητές, Άτομα άνω των 65 ετών
Δωρεάν:
Κάτοχοι καρτών Ανεργίας
Κάτοχοι καρτών ICOM, AICA, ΥΠ.ΠΟ
Φοιτητές Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών
Παιδιά κάτω των 12 ετών
Άτομα με αναπηρία και οι συνοδοί τους.
Άτομα που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Από 1 Νοεμβρίου έως το τέλος Μαρτίου, την πρώτη Κυριακή του μήνα

Πηγή πληροφοριών: nationalgallery.gr


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας σε FacebookInstagram και  Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project