Πηγή εικόνας: pinterest.com |@Instagram

 

Τι είναι η yoga;

Η yoga προέρχεται από τη λέξη «yug», το οποίο στα αρχαία ινδικά σημαίνει «ένωση». Ένωση του σώματος. Ένωση του σώματος με την αναπνοή. Ένωση της αναπνοής με τον νου. Ένωση με του νου με το πνεύμα.

Ο στόχος της yoga είναι να φτάσουμε στην απόλυτη αρμονία, να ισορροπήσει το μέσα και το έξω μας. Σώμα και νους δημιουργούν μία αλληλένδετη σχέση και οδηγούμαστε στη ένωση με τον πραγματικό εαυτό μας.

Η εφαρμογή της yoga εμφανίστηκε 5.000 χρόνια πριν. Παρ’ όλα αυτά, η πρώτη ολοκληρωμένη γραπτή περιγραφή βρέθηκε στα κείμενα «Yoga Sutras» του Patanjali, ο οποίος ήταν γιατρός, φιλόσοφος και ασκούμενος της yoga.

Στην περιγραφή ο ασκούμενος αναφέρει ένα μονοπάτι, το οποίο οδηγεί προς την πνευματική φώτιση. Το μονοπάτι αυτό αποτελείται από 8 μέρη, 8 είδη yoga. Οι στάσεις του σώματος ή αλλιώς Asanas είναι ένα από τα εννιά μέρη, στο οποίο εστιάζει περισσότερο ο δυτικός κόσμος. Πολλούς αιώνες αργότερα δημιουργήθηκε το σύστημα Hatha, το οποίο περιλαμβάνει: εσωτερικό καθαρισμό του σώματος από τις τοξίνες, στάσεις του σώματος και τεχνικές ελέγχου της αναπνοής και του διαλογισμού.

Πηγή εικόνας: pinterest.com |@semataui.webnode.sk

 

Τα είδη της yoga

  1. Hatha Yoga:

Είναι από τα γνωστότερα είδη yoga και αποτελείται από κάθε σωματική άσκηση. Φτάνοντας στο σήμερα η hatha yoga συνδυάζει ασκήσεις αναπνοής (Pranayama), μια συνέχεια στάσεων (Asanas) και διαλογισμό. Προτείνεται για όσους θέλουν να ξεκινήσουν και να γνωρίσουν καλύτερα τη yoga.

Πηγή εικόνας: pinterest.com |@Stachidanada Ashram

2. Iyengar Yoga:

Δίνει έμφαση στην ακρίβεια και στη λεπτομέρεια της κίνησης και στην ευθυγράμμιση του σώματος. Οι θέσεις έχουν τον κύριο ρόλο και διαρκούν χρονικά περισσότερο από τα άλλα είδη. Αυτό, δηλαδή, που κυριαρχεί είναι αργές και σταθερές κινήσεις από τη μία θέση στην άλλη, ώστε να υπάρξει η ευθυγράμμιση που χρειάζεται. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, σε άτομα με κινητικά προβλήματα και σε όσους βρίσκονται σε ανάρρωση από κάποιον τραυματισμό.

Πηγή εικόνας: pinterest.com |@iyila.org

3. Kundalini Yoga:

Είναι μία εναλλακτική προσέγγιση της yoga. Επικεντρώνεται στην αφύπνιση της ενέργειας από τη βάση της σπονδυλικής στήλης. Οι θέσεις ακολουθούν μία  φυσική ροή, περιλαμβάνει διαλογισμό, ασκήσεις αναπνοών και τραγούδια.

Πηγή εικόνας: pinterest.com |@relaxandrelease.co.uk

4. Ashtanga Yoga:

Το όνομα Ashtanga προήλθε από τον δάσκαλο Sri K Pattabhi Jois. Αυτό το είδος εμπλέκει συγχρονισμένες αναπνοές με σταδιακά δυσκολότερες και συνεχόμενες θέσεις. Αυτή η διαδικασία ξυπνάει το σώμα, με στόχο την αποτοξίνωση των μυών και των εσωτερικών οργάνων. Όσοι ασχολούνται με αυτό το είδος βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, την ευλυγισία, τη σωματική κατάσταση, την αντοχή και τη νοητική-ψυχική κατάσταση.

Πηγή εικόνας: pinterest.com |@rebellsociety.com

5. Vinyasa Yoga:

Συνδέει την κίνηση με τη ροή της αναπνοής θυμίζοντας χορό. Υπάρχει ρυθμός, μουσική και γι αυτό οι θέσεις δεν διαρκούν πολύ. Το είδος αυτό είναι κατάλληλο για τη μείωση λίπους, για ενδυνάμωση και για εκγύμναση.

Πηγή εικόνας: pinterest.com |@huffingtonpost.com

 

6. Bikram Yoga:

Αποτελείται από μια συγκεκριμένη σειρά 26 θέσεων και δύο ασκήσεις ασκήσεις αναπνοών. Το δωμάτιο των ασκήσεων πρέπει να έχει θέρμανση στους 95-100 Κελσίου και 40% υγρασία. Η θέρμανση περιλαμβάνει τη διαδικασία αποτοξίνωσης και προστατεύει από πιθανούς τραυματισμούς. Αυτό το είδος είναι αρκετά απαιτητικό, έντονο, κουραστικό για όσους δεν έχουν συνηθίσει. Εστιάζει στη μυική ενδυνάμωση και αντοχή, στην ευλυγισία, στην απώλεια βάρους και γενικά στην υγεία.

Πηγή εικόνας: pinterest.com |@Amazon.com

7. Prenatal Yoga:

Αυτό το είδος είναι για τις εγκύους, αλλά για τις γυναίκες που ήδη έχουν γεννήσει. Προσαρμοσμένες θέσεις για όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης. Βασικός στόχος είναι η διατήρηση των δυνατών μυών, η ενέργεια και η αντοχή. Εκτός από αυτά, ο διαλογισμός και οι ασκήσεις αναπνοών προετοιμάζουν τις γυναίκες σωματικά και ψυχολογικά για τη διαδικασία της γέννας.

Πηγή εικόνας: spiritysol.blogspot.com

8. Aerial Yoga:

Βασικό στοιχείου αυτού του είδους είναι η αιώρα από ύφασμα, η οποία έχει μεγάλη αντοχή και κρατάει μεγάλο βάρος. Οι ασκήσεις είναι παραδοσιακές, αλλά προσαρμοσμένες πάνω στην αιώρα.

Πηγή εικόνας: contrabandevents.com

Τα οφέλη της yoga

  • Βελτιώνει την εικόνα του σώματος

Οι θέσεις κατά τη διάρκεια της εξάσκησης δεν γίνονται μόνο για μυική ενδυνάμωση και για απώλεια βάρους. Αλλά δίνει τη δυνατότητα να συνδεόμαστε με κάθε μέρος του σώματός μας, είτε όμορφο είτε άσχημο, και με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η αυτοεκτίμησή μας.

yoga
Πηγή εικόνας: pinterest.com |@yogiapproved.com
  •  Αυξάνει τη συγκέντρωση

Ο συνδυασμός της yoga με του διαλογισμού προσφέρει την ικανότητα να συγκεντρωνόμαστε σε καταστάσεις του παρόντος, να αναλύουμε και να επιλύουμε πιο εύκολα προβλήματα και να μην ενοχλούμαστε από ήχους και πρόσωπα του περιβάλλοντος.

  •  Βελτιώνει την ευλυγισία και την ισορροπία

Οι περισσότεροι από εμάς επιλέγουμε τη yoga, είτε για να βελτιώσουμε την ευλυγισία, είτε την ισορροπία. Όσον αφορά το πρώτο, ανακαλύπτοντας την ευλυγισία, ανακαλύπτουμε μια νέα δυνατότητα του σώματός μας και μειώνονται οι πόνοι σε διάφορα σημεία. Το δεύτερο, βελτιώνει την ιδιοδεκτικότητά μας, δηλαδή η αίσθηση συνειδητοποίησης των μυών μας.

yoga
Πηγή εικόνας: pinterest.com |@Lessa Bonati
  •  Αναπτύσσει την ενσυνειδητότητα

Όποιος ασχολείται με τη yoga αναπτύσσει την ικανότητα να κάνει κάθε πράξη συνειδητά, χωρίς να αποσπάται η προσοχή του από διάφορα ερεθίσματα.

  •  Δημιουργεί τη μυική δύναμη

Συγκεκριμένες θέσεις αυξάνουν τη δύναμη και δημιουργούν μύες.

  •  Διορθώνει τη στάση του σώματος

Η yoga περιέχει όλες τις κατάλληλες θέσεις, οι οποίες βοηθάνε το σώμα να κινείται και να στηρίζεται σωστά.

yoga
Πηγή εικόνας: pinterest.com |@twitter.com

Παρόμοια άρθρα: 

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

 

 

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ