γύμνια
Πηγή εικόνας: pinterest.com |@Art Center Horus

Η γύμνια της σάρκας είναι κάτι το ηθικό

Ο άνθρωπος, σύμφωνα με του ιστορικούς, ντύθηκε για πρώτη φορά πριν 72.000 χρόνια. Αλλά μέχρι τότε, για το Homo Sapiens η γύμνια ήταν κάτι απολύτως φυσιολογικό και συνέχισε να είναι για πολλούς αρχαίους πολιτισμούς.

Ένα παράδειγμα ήταν οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι, οι οποίοι είχαν μια τελείως διαφορετική γνώμη για τη γύμνια του σώματος σε σχέση με τις απόψεις του σήμερα. Ο όρος «γυμνάσιο» ή «gymnasium» προέρχεται από τη λέξη «γυμνός». Γιατί οι Έλληνες στην Αρχαία Ελλάδα συμμετείχαν στις αθλοπαιδίες με «αδαμιαία περιβολή», χωρίς ένδυση.

Εκτός, όμως, από τις αθλοπαιδίες, οι γυναίκες στην αρχαιότητα απολάμβαναν τον γυμνό σώμα τους. Και δεν  αντιμετώπιζαν κάποια εχθρική ή προσβλητική συμπεριφορά, η οποία τις επέβαλε στο να καλύπτουν το σώμα τους.

Πηγή εικόνας: pinterest.com |@Art Center Horus

Η δημιουργία των ταμπού

Οι διάφορες προκαταλήψεις όσον αφορά τη γύμνια, άρχισαν να εμφανίζονται όταν το ιμάτιο μετατράπηκε σε ανάγκη. Κάθε λαός είχε τον δικό του πολιτισμό και κάθε πολιτισμός δημιούργησε τις δικές του συνθήκες και γι αυτές τις συνθήκες χρειάζονταν ενδυματολογική προστασία. Έτσι, λοιπόν, τα ρούχα έγιναν μέρος του πολιτισμού κάθε λαού.

Πηγή εικόνας: pinterest.com |@Katherine Norman

Επί χριστιανισμού το σώμα, ειδικά το γυναικείο, άρχισε να ποινικοποιείται. Ωστόσο, οι πρώτοι γυμνιστές προήλθαν από θρησκευτικά πλαίσια.

Ο γυμνισμός τον 20ο αιώνα

Το 1903 ιδρύθηκε η πρώτη οργανωμένη λέσχη γυμνιστών στο Αμβούργο. Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ξεκίνησε το κίνημα του γυμνισμού, την ίδια περίοδο που ξεκίνησε και ο τουρισμός. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η εξάπλωση του γυμνισμού σε όλη την Ευρώπη, ενώ στη Γερμανία γνώρισε ιδιαίτερη άνθιση. Όμως, με την άνοδο του του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία, όλο αυτό το κίνημα τέθηκε σε διωγμό.

Πηγή εικόνας: pinterest.com |@AZ Quotes

Το 1930 ο γυμνισμός πέρασε τον Ατλαντικό κι έφτασε στις ΗΠΑ κι εκεί στις 13 Ιουνίου του ίδιου έτους δημιουργήθηκε η πρώτη αποικία γυμνιστών. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι αντικομφορμιστές νέοι ενταντιώθηκαν στα ήθη και στις κοινωνικές συμβάσεις και συνέδεσαν τον γυμνισμό με τη σεξουαλική απελευθέρωση. Οι χίπις ήταν οι υποστηρικτές αυτής της απελευθέρωσης, ενώ για πολλούς η γυμνή σάρκα δήλωνε την ανάγκη για επιστροφή στη φύση και την απομάκρυνση από τα αστικά κέντρα.

Πηγή εικόνας: pinterest.com |@History Extra

Ο γυμνισμός στην Ελλάδα

Το κίνημα έφτασε στην Ελλάδα την περίοδο του Μεσοπολέμου, αλλά δεν είχε την ίδια απήχηση που είχε το κίνημα στις άλλες χώρες. Ωστόσο, έκανε την εμφάνισή του για πολύ λίγο από τους οπαδούς του κινήματος το περιοδικό ΦΛΕΡΤ (Φυσιολατρική Λογοτεχνική Επιθεώρηση Ριζοσπαστικών Τάσεων).

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελλάδα κατέφθασαν τουρίστες, που υποστήριζαν τον γυμνισμό. Οι άνθρωποι του κινήματος αντιμετώπισαν πρόβλημα σχετικά με τις παραλίες που μπορούσαν να επισκεφθούν.

Στις αρχές του 1960 εμφανίστηκαν στην Ελλάδα οι πρώτοι χίπις, οι οποίοι βρίσκονταν σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως στα Μάταλα. Το 1980 τα πράγματα άλλαξαν λίγο, αφού τότε καταργήθηκαν οι νόμοι περί «ηθικής». Έτσι, σταδιακά ο γυμνισμός άρχισε να έχει περισσότερες ευκαιρίες στη χώρα.

γύμνια
Πηγή εικόνας: pinterest.com |@VICE Magazine

Παρόμοια άρθρα: 

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project

2 COMMENTS

Comments are closed.