βραστού
freewill.gr
Το σύνδρομο του βραστού βατράχου
Τί είναι το σύνδρομο του βραστού βατράχου και ποια η σχέση του με την καθημερινή μας ζωή;

Πρόκειται για ένα παραμύθι, το οποίο βασίζεται στον φυσικό νόμο ο οποίος υποστηρίζει πως αν ο ρυθμός θέρμανσης του νερού είναι 0,02 βαθμούς κελσίου ανά λεπτό, ο βάτραχος θα παραμείνει ακίνητος και θα πεθάνει μόλις ζεσταθεί πολύ. Οποιαδήποτε άλλη ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή, θα κάνει το βάτραχο να πηδήξει έξω και να το σκάσει.

Ο συγγραφέας Olivier Clerc, ήταν αυτός που υποστήριξε πως αν βάλετε ένα βάτραχο σε μια κατσαρόλα με νερό η οποία θερμαίνεται σταδιακά, τότε ο βάτραχος θα προσαρμόσει την θερμοκρασία του με αυτή του νερού. Όταν όμως το νερό αρχίσει να βράζει, τότε ο ίδιος θα προσπαθήσει να πηδήξει έξω από την κατσαρόλα. Στο σημείο αυτό παρατηρείται αδυναμία του βατράχου να απελευθερωθεί καθώς δεν είχε πλέον την απαραίτητη ενέργεια. Η αστοχία του έγκειται στην ανικανότητα του να αποφασίσει ποια ήταν η κατάλληλη στιγμή να αποδράσει.

Πηγή: Facebook //@Ρένια Κοντορίνη
Σύνδεση της ιστορίας του βατράχου με την πραγματικότητα

Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε την ιστορία του βραστού βατράχου με την συναισθηματική κόπωση που νιώθουμε οι άνθρωποι σε διάφορες στιγμές της ζωής μας. Πολλές φορές βρισκόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις, οι οποίες όχι μόνο μας προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα αλλά παρατηρείται και αδυναμία να ξεφύγουμε από τις τελευταίες.

Πιο συγκεκριμένα, προσαρμοζόμαστε σε συνθήκες που δεν μας ταιριάζουν, όπως ακριβώς έκανε και ο βάτραχος, οι οποίες  μας καταστρέφουν ψυχικά. Αυτή η σταδιακή μεταβολή της κατάστασης είναι σχεδόν απαρατήρητη στα πρώτα στάδια. Υπό αυτή την συνθήκη δικαιολογείται και η έλλειψη αντίδρασης μας. Ωστόσο με την πάροδο του χρόνου αυτές οι συνθήκες, γίνονται όλο και δυσκολότερες που είναι πλέον αδύνατο να τις αποφύγουμε.

Πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις συνθήκες;

Απαραίτητο στοιχείο προκειμένου να μην φτάσουμε στο επίπεδο ολοκληρωτικής εξάντλησης του εαυτού μας είναι να αναγνωρίζουμε πότε και ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να αποχωρούμε. Άλλωστε όπως είχε πει και ο Νίτσε “Η πιο μεγάλη τέχνη είναι να ξέρεις να αποχωρείς την κατάλληλη στιγμή”. Δεν ονομάζεται εγωισμός αλλά αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμός.

Συνεπώς, θα πρέπει να θυμάστε το σύνδρομο του βραστού βατράχου και ότι μπορείτε να αποφύγετε την συναισθηματική σας εξάντληση,  αν το παρατηρήσετε εγκαίρως!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project

2 COMMENTS

Comments are closed.